Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce trebuie sa fac in caz de accident auto?

Joi, 30 August 2012, ora 08:08
8161 citiri
Ce trebuie sa fac in caz de accident auto?
Foto: Arhiva

Orice sofer se poate afla in ipostaza de a produce un accident auto sau de a fi implicat intr-unul, ca victima. Intr-un asemenea moment critic, este important ca el sa detina un RCA valabil si sa stie cum anume trebuie sa procedeze in asa fel incat sa reduca daunele si sa obtina despagubirile necesare pentru repararea masinii.

Dupa ce accidentul s-a produs, este important ca soferul sa noteze sau sa retina informatii precum: data si ora la care s-a produs accidentul, diverse repere pentru o mai buna localizare a locului unde s-a petrecut acesta (kilometrul in dreptul caruia s-a intamplat accidentul sau numarul strazii/al imobilului, daca acesta a avut loc in oras).

De asemenea, este foarte important ca soferul sa retina numerele de inmatriculare ale masinilor implicate in accident, mai ales in cazul in care unul sau mai multi soferi fug de la locul accidentului.

Importante sunt si numele soferilor implicati, care trebuie sa detina o asigurare auto obligatorie (poate fi un RCA ieftin). Se recomanda si includerea martorilor oculari.

In urma accidentului, se recomanda ca soferii sa isi retraga masinile pe partea dreapta a drumului, astfel incat sa nu incurce circulatia, insa daca accidentul este grav si exista si victime in interiorul masinilor, situatia sta exact invers: se interzice miscarea masinilor din pozitia in care se afla si trebuie chemata Politia de urgenta pentru constatare.

In urma unui accident auto, exista doua situatii:

-soferii pot incheia, de comun acord, un constat amiabil, atunci cand este vorba de un accident auto cu daune mici, folosit ulterior la obtinerea de despagubiri prin intermediul asigurarii RCA.

-soferii sunt obligati sa cheme Politia pentru realizarea unui proces verbal in momentul in care accidentul este unul grav, cu daune materiale majore sau cu vatamari corporale sau chiar deces. Intr-un asemenea caz, este interzisa folosirea constatului amiabil.

Atunci cand vinovat in cadrul accidentului este celalalt sofer, este necesar ca acesta sa isi dea acordul cu privire la plata despagubirii prin intermediul asigurarii RCA pe care o detine.

Pentru obtinerea despagubirilor RCA, soferul pagubit trebuie sa se prezinte la compania de asigurari a soferului vinovat de producerea accidentului cu urmatoarele documente:

-o copie dupa certificatul de inmatriculare a masinii

-o cerere de despagubire intocmita de cel pagubit

-procesul verbal cu masuratori si schita accidentului realizat de Politie/ constatul

amiabil, in functie de caz

-procesul verbal intocmit de inspectorul de daune al companiei de asigurari

-copie dupa certificatul medico-legal si alte documente medicale, atunci cand este

vorba si de vatamare corporala in cadrul accidentului.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#accident auto, #masini trafic viscol , #masini