Strazile ar fi aratat complet diferit astazi daca urmatoarele idei de mijloace de transport ar fi avut succes.
Jetpack-urile, masinile cu un singur loc sau trotuarele care sa ne scuteasca de mers nu au reusit sa revolutioneze lumea, asa cum si-au propus inventatorii lor, in pofida entuziasmului starnit initial.
Monosina
Ideea unei sine unice suspendate exista inca din anii 1800, iar in 1956, in Houston, Texas, era testata prima monosina din SUA, potrivit BBC. Trenurile monosina au aparut treptat si in locuri ca Japonia, dar avantul lor a fost frant de explozia popularitatii automobilelor la inceputul secolului al XXI-lea.
Astazi, monosinele pot fi intalnite in terminalele aeroporturilor, in parcuri de distractie precum Disney World din Florida, dar si ca optiune de transport in comun in cateva orase din lume.
Trotuarele rulante
Cu mai mult de un secol in urma, trotuarele rulante au fost o alta tehnologie care a facut valuri si care trebuia sa transforme pentru totdeauna modul in care ne deplasam.
Primul trotuar rulant a fost lansat in 1893, la World's Columbian Exposition din Chicago, si si-a facut reaparitia sapte ani mai tarziu, la Expozitia Universala de la Paris, printre celelalte viziuni revolutionare prezentate cu ocazia acestor expozitii.
Trotuarele rulante pot fi intalnite in prezent in special in aeroporturi. In noiembrie, Aeroportul International Logan din Boston a anuntat ca intentioneaza sa construiasca un trotuar rulant de 800 de metri.
Trenurile pneumatice
In urma cu aproximativ 150 de ani, cativa oameni si-au propus sa construiasca mijloace de transport cilindrice subterane, cunoscute ca trenuri pneumatice, care sa circule prin tuneluri lungi din caramida cu ajutorul unor ventilatoare de mare putere instalate la ambele capete ale tunelurilor. Un astfel de tren a fost construit in 1864 sub Crystal Palace Park din Londra.
Cativa ani mai tarziu, un investitor american a incercat acelasi lucru sub New York City.
Ideea a fost reluata in proiectul Hyperloop, dezvoltat in zilele noastre de fondatorul Tesla, Elon Musk. Trenurile Hyperloop ar urma sa se deplaseze cu o viteza de 1.200 de kilometri pe ora, parcurgand distanta dintre San Francisco si Los Angeles in 30 de minute.
Masina pentru o singura persoana
Micromasina s-a nascut dupa al Doilea Razboi Mondial, intr-o lume confruntata cu resurse limitate. Emblema acestui concept este vehiculul britanic cu trei roti Peel P50, lansat in 1962 si considerat cea mai mica masina de productie din lume. In fabrica sa din Insula Man, compania Peel Engineering a produs doar 50 de unitati, vandute cu 199 de lire sterline bucata.
Productia a incetat in 1965.
In prezent, constructorul auto Toyota lucreaza la propria masina pentru o singura persoana, vehicul electric i-Road.
Desi sunt departe de a fi populare in acest moment, pe masura ce serviciile de ride-sharing castiga teren si orasele instaleaza mai multe statii de alimentare pentru masini electrice, astfel de vehicule ar putea deveni o prezenta obisnuita pe strazi in viitorul apropiat, considera sursa citata.
Jetpack-ul
Jetpack-ul a aparut in cultura populara mai intai in cartile de benzi desenate, insa ideea unui rucsac capabil sa il transforme pe cel care il poarta intr-o racheta umana a fost intens cercetata de armata americana in urma cu 50 de ani. Un prototip a fost testat fara succes in 1961.
Mai tarziu, in 1965, Sean Connery a purtat unul in Thunderball, un film din seria James Bond, pentru a scapa de raufacatorii inarmati.
Jetpack-urile exista in continuare, dar sunt folosite mai mult in cascadorii la Hollywood sau de catre cei cu hobby-uri excentrice.
Totusi, in 2014, compania Martin Jetpack din Noua Zeelanda a anuntat lansarea primului jetpack comercial. Livrarile sunt programate pentru sfarsitul acestui an, iar pretul unui echipament depaseste 100.000 de dolari.
http://www.dailymotion.com/video/x2dpdbo_james-bond-thunderball_tv Vezi tot