Circulatia masinilor din clasa de poluare 0, 1 si 2 sa fie interzisa in Bucuresti ziua - proiect

Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 23:13

   

Circulatia masinilor din clasa de poluare 0, 1 si 2 sa fie interzisa in Bucuresti ziua - proiect
Consilierul municipal Lucian Iliescu (PMP) a initiat un proiect de hotarare conform caruia, incepand cu data de 1 ianuarie 2019, se interzice, pe teritoriul municipiului Bucuresti, circulatia autovehiculelor care sunt incadrate in clasa de poluare 0, 1, 2 sau nu sunt incadrate in nicio clasa de poluare, zilnic, in intervalul orar 6:00 - 22:00.

De asemenea, din anul 2020 ar urma sa fie interzisa in Capitala circulatia autovehiculelor incadrate in clasa de poluare 3, zilnic, in intervalul orar 6:00 - 22:00, prevede proiectul.

Din anul 2021, ar urma sa fie interzisa circulatia autovehiculelor incadrate in clasa de poluare 4, zilnic, in acelasi intervalul orar.

"Fac exceptie de la aceasta restrictie: autovehiculele indreptatite sa utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase, autovehiculele care efectueaza transport in comun, ambulantele, ale celor care indeplinesc sarcini publice, transporta alimente, respectiv autovehiculele de depanare sau de transport vehicule care au girofaruri galbene. Totodata, in aceasta categorie de exceptie se incadreaza si autovehiculele diplomatilor, militare, autovehiculele care transporta persoane cu handicap locomotor si carele TV", se mai arata in proiect.

Conform propunerii, nerespectarea prevederilor ar urma sa constituie contraventie, fiind sanctionata cu amenda de la 500 la 2.000 de lei. Pe parcursul a 60 de zile de la adoptarea hotararii ar urma sa se realizeze o campanie de informare a cetatenilor prin mass-media, retele de socializare si prin afisaj stradal.Consilierul general a precizat ca proiectul urmeaza sa intre in dezbatere publica si ca el va figura pe ordinea de zi a sedintei CGMB din luna mai.

Lucian Iliescu a spus ca a discutat si cu reprezentantii altor grupuri politice, pentru a obtine sustinere in vederea adoptarii proiectului. In acest context, membrii grupului ALDE au anuntat ca vor face un amendament referitor la masinile de epoca.

In expunerea de motive se arata ca Bucurestiul este unul dintre orasele europene cu cel mai inalt nivel de poluare, mai ales a aerului. Se mentioneaza ca, potrivit datelor Oficiului European de Statistica, in anul 2015 doar 22% dintre locuitorii Capitalei se declarau multumiti de calitatea aerului si 31% de nivelul de zgomot din oras.

"In contextul Directivei UE 2008/50/EC privind calitatea aerului inconjurator si un aer mai curat pentru Europa, al masurilor restrictive privind circulatia autovehiculelor care sunt incadrate in clasa de poluare 0, 1, 2, 3, 4 sau nu sunt incadrate in nicio clasa de poluare, pe care tot mai multe orase europene le iau, se constata ca, odata cu eliminarea timbrului de mediu pentru autovehicule, numarul de masini poluante care circula in tara si cu atat mai mult in Bucuresti a crescut substantial.

Este imperios necesar a se lua masuri de descurajare a circulatiei cu autovehicule poluante in oras si, venind in intampinarea si completarea masurilor de eliminare a parcului auto poluante care se regasesc in propunerea PMB a Planului Integrat de Calitate a Aerului in municipiul Bucuresti, consider oportuna restrictionarea circulatiei, cel putin pe timpul zilei, a acestui tip de autovehicule.

Efectele acestei reglementari sunt pozitive atat pentru mediu (reducerea poluarii din aer), cat si pentru decongestionarea traficului in Bucuresti", a apreciat consilierul general.

Citeste si Piata auto va suferi schimbari radicale pana in 2030: Vom ajunge sa renuntam la masini?
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 8647 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
nic-mar
rank 5
Restrictii de circulatie in Bucuresti
O masura binevenita , dar daca nu este cuplata cu modernizarea soselelor , cu terminarea cercului de autostrada care sa permita intrarea si iesirea din Bucuresti din orice directie , spatii de parcare , etc , nu se va realiza o imbunatatire vizibila .
n.italy
rank 5
Un consilier dus cu pluta..
Cred ca legea e facuta ca sa-i sara lumea in cap ..un om fara judecata si care vrea sa aduca PMP-ul la 0,...1 % !
liviu_69
rank 5
Atunci cand vorbeste fara sa se documenteze ...
Cate masini mai sunt inmatriculate in Bucuresti cu norme de poluare sub euro3 ? Poate masinile de epoca sau masini ff. bine intretinute!!!
Parada masinilor de epoca va fi interzisa ?!
justitiarul
rank 5
asa se intampla cand ne conduc
oameni fara creier...de ce nu pun vinieta ca in capitalele civilizate, sa descurajeze circulatia cu auto propriu zi de zi. Astia au impresia ca majoritatea romanilor isi pot permite sa-si schimbe masina ca pe televizor.
scerban1
rank 1
PMP propune ... PSD aproba
poluare inseamna cava pute
de ce nu aliniaza mai intai salariile apoi drumurile apoi ...
kondor
rank 5
Am lucrat de cateva ori in Elvetia, si am vazut destul de multe
masini de epoca, inclusiv din perioada interbelica, care circulau fara probleme ziua prin Zurich, sau alte orase importante. In schimb Romania este o tara care totdeauna vrea sa devina mai catolica decat Papa.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor