Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

A iesit la iveala un defect major al masinilor care se conduc singure

Duminica, 20 Decembrie 2015, ora 07:42
11248 citiri
A iesit la iveala un defect major al masinilor care se conduc singure
Foto: captura YouTube/Raj Rajkumar

Nascuta din dorinta unei lumi fara accidente auto, masina care se conduce singura are exact efectul opus in prezent.

Vehiculele fara sofer sunt implicate in mai multe accidente decat cele conduse de oameni, iar motivul este surprinzator la prima vedere: respectarea regulilor de circulatie, fara nicio exceptie, noteaza Bloomberg.

Pare modul corect de a programa un robot sa conduca o masina, dar un astfel de stil este dificil de integrat in traficul haotic de pe autostrazile aglomerate, unde limita de viteza este frecvent depasita.

In contextul in care au loc tot mai des accidente, desi pana acum nu au fost inregistrate decat unele zgarieturi minore, specialistii iau in considerare ideea de a invata masinile cum sa comita din cand in cand 'infractiuni', pentru a evita problemele.

Conform unui studiu al Institutului de Cercetare privind Transporturile din cadrul Universitatii Michigan, rata accidentelor este de doua ori mai mare pentru vehiculele autonome comparativ cu cele obisnuite.

Insa in niciunul dintre aceste cazuri nu a fost vina masinilor fara sofer: acestea sunt lovite de obicei din spate de catre soferi neatenti sau agresivi, neobisnuiti cu participanti la trafic care respecta intotdeauna regulile de circulatie si actioneaza cu prudenta.

Situatia este similara cu problemele de natura etica pe care le ridica masinile autonome cand vine vorba de programarea lor pentru a lua decizii de viata si de moarte in cazul unui accident. De exemplu, ar trebui sa isi sacrifice pasagerii sarind de pe o stanca pentru a evita coliziunea cu un autobuz scolar?

Se prefigureaza reguli mai dure

Autoritatile californiene insista pentru precautie, publicand recent un proiect privind reglementarea vehiculelor autonome care prevede obligativitatea ca oamenii sa fie permanent pregatiti sa preia controlul masinii, precum si ca dezvoltarii acestor vehicule sa completeze lunar rapoarte privind comportamentul acestora in trafic.

Masurile propuse ar afecta in special masinile dezvoltate de Google, create fara volan si pedala de acceleratie. De altfel, masinile companiei din Mountain View au fost implicate in cele mai multe dintre accidentele raportate, potrivit Universitatii Michigan.

Acest lucru se explica partial si prin faptul ca testele au loc in special in California, unde este obligatorie raportarea accidentelor in care sunt implicate masinile fara sofer.

In noiembrie, intr-unul dintre cele mai recente incidente care au vizat masinile Google, vehiculul a fost oprit de catre un agent de circulatie pentru ca mergea prea incet.

Astfel de situatii nu descurajeaza insa planurile companiei. Google lucreaza pentru a face masinile sale mai agresive, astfel incat sa se integreze in mod natural in trafic.

Compania si-a programat deja masinile sa adopte un comportament mai familiar pentru soferi, precum inaintarea treptata la o intersectie cu patru indicatoare "Oprire" pentru a semnala ca ele urmeaza sa treaca.

Insa masinile autonome ii surprind inca pe oameni cu reflexele lor rapide, ca atunci cand opresc brusc daca detecteaza un pieton pe marginea trotuarului, care ar putea ajunge in strada.

Masinile ar putea sa fie invatate cand este in regula sa incalce regulile: de exemplu, sa treaca peste linia dubla galbena pentru a evita un biciclist sau un angajat al companiei de drumuri.

"Exista o curba de invatare pentru toata lumea. Computerele invata, programatorii invata si oamenii invata sa se obisnuiasca cu acest lucruri", spune sergentul Saul Jaeger de la politia din Mountain View, care interactioneaza cel mai mult cu masinile fara sofer.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#masini autonome, #defect masini fara sofer, #masini Google , #masini