Renaste un autoturism off-road pur sange, fabricat in Romania: ARO, adus la viata de cativa studenti ieseni

Miercuri, 26 Martie 2014, ora 08:10
25667 citiri
Renaste un autoturism off-road pur sange, fabricat in Romania: ARO, adus la viata de cativa studenti ieseni
Foto: Facebook/IAro Camarad Army

O echipa formata din cativa studenti ieseni vrea sa readuca la viata un "monstru" pe patru roti fabricat in Romania in anii comunismului. Tinerii au realizat un design special pornind de la celebra masina de teren ARO, iar acum cauta finantare pentru a construi prototipul.

Totul a pornit de la un concurs de design auto. Studentii si elevii din toata tara trebuiau sa realizeze un concept grafic pornind de la masina ARO. Competitia a fost promovata de Facultatea de Mecanica din Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi.

"S-a ales ca punct de plecare ARO, deoarece a fost la vremea lui un autoturism de teren indigen, cu performante recunoscute la nivel mondial", a declarat Adrian Sachelarie, profesor doctor la Facultatea de Mecanica din Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi pentru Ziare.com.

Acesta ne-a precizat ca ideea concursului a pornit de la "democratia moderna, prost inteleasa, care a distrus practic economia romaneasca". "Noi vrem sa aratam ca inginerii pregatiti la Facultatea de Mecanica din Iasi sunt capabili sa readuca la viata o legenda", a subliniat profesorul universitar.

Proiectul care a castigat concursul a fost iARO Camarad Army, al studentului iesean Ceausu Silviu. Motivul? "A pastrat linia generala a unuia din vehiculele produse la Campulug Muscel sub brandul ARO", a explicat Adrian Sachelarie.

Dupa acest succes, tanarul, impreuna cu alti colegi, vrea sa construiasca prototipul si sa readuca la viata "un off-road pur sange, fabricat in Romania".

Iubitorii de ARO din tara si din Europa se intalnesc la Campulung Muscel

Se cauta finantare

Studentii ieseni au creat o asociatie non-profit pentru a putea obtine finantare, numita Mechanical Students Revolution, dupa cum ne-a mentionat Gabriel Nistor Calancea, student in anul III in cadrul Facultatii de Mecanica, care reprezinta proiectul iARO Camarad Army.

"Cei implicati sunt entuziasmati si au pornit in acest proiect de la pasiunea pentru masini. In primul rand, ARO nu a fost considerat un SUV, ci o masina de teren 4x4, autoutilitara care a servit inclusiv armatei, jandarmeriei, politiei, pompierilor si celor de la I.S.U. Noi ne dorim ca pana in luna iunie 2015 sa putem finaliza acest prototip, care va avea caroserie mult mai usoara (fibra de sticla, carbon, elemente siguranta otel) fata de modelul original si un motopropulsor Toyota", a explicat studentul pentru Ziare.com.

In total, proiectul are nevoie de investitii de 50-80.000 de euro, pe care cei implicati doresc sa ii stranga cat mai rapid.

"Orice ajutor este bine venit, in piese, echipamente, scule si - de ce nu - in bani. Nu platim salarii (pentru ca studentii pun benevol la dispozitie munca, mintea entuziasmul si energia), ci cumparam lucrurile de care avem efectiv nevoie. Acum, de exemplu, cautam un sasiu si o caroserie de ARO 244, de la care vom pleca cu prototipul", a completat Adrian Sachelarie.

El a spus ca are toata convingerea ca in iunie 2015 prototipul o sa fie functional si il vor putea prezenta eventualilor investitori.

"O mare parte din banii pe care speram sa ii obtinem o vom redirectiona catre proiecte cu scop caritabil, fiind alaturi de cei care ne vor ajuta in aceasta etapa. Scopul final este sa aratam ca se poate produce o masina de teren performanta in Romania", a adaugat acesta.

De asemenea, Adrian Sachelarie are si un mesaj pentru cei care vor sa incurajeze tinerii romani sa isi urmeze pasiunea: "Sa aiba incredere in forta si energia constructiva pe care o are tanara generatie si sa fie alaturi de ei, sa ii sprijine si sa le arate ca orice se poate face. Vointa sa ai", a transmis profesorul universitar.

ARO, de la glorie la faliment

ARO a fost un producator de vehicule de teren din Campulung Muscel. In cei 46 de ani scursi de la iesirea de pe banda de montaj a primului model (1957) si pana la declararea oficiala a falimentului, in 2003, au fost fabricate aproximativ 360.000 de masini ARO.

Dintre acestea, peste 217.000 de masini au fost exportate, in nu mai putin de 110 tari de pe cinci continente, performanta neegalata inca de nicio alta masina romaneasca. Alte cateva mii de ARO au fost produse in fabricile din Spania, Portugalia si Brazilia, pentru pietele locale, ceea ce a facut ca ARO sa fie prima masina romaneasca produsa in fabrici din afara granitelor Romaniei.

In Almanahul Flacara '85, Ovidiu Ioanitoaia, actualmente comentator sportiv, a notat performantele vehiculului.

"Dupa 'Raliul faraonilor', in care a dobandit doua locuri I, atat la fete (ARO 10), cat si la baieti (ARO 242), la capatul unei confruntari dure, de la care n-au lipsit cele mai cunoscute frime de pe glob, detinatoare de vechi traditii in acest domeniu, ARO a fost declarat 'cel mai bun autoturism de teren din lume'.

Titlurile obtinute au confirmat inca o data clasa mondiala a automobilelor 'made in Campulung, Romania' intr-una dintre cele mai dificile curse contracronometru existente, cursa care i-a purtat pe piloti prin desert, in vecinatatea piramidelor, supunandu-i, dimpreuna cu masinile, unor incercari dintre cele mai exigente", se arata in almanah.

Mituri auto romanesti: 1984, anul Oltcit si ARO - Documentar

Cu toate acestea, in septembrie 2003, statul roman a vandut, pentru pretul de 180.000 de dolari, 68,7% din ARO companiei americane Cross Lander, detinuta de John Perez.

In contractul de privatizare erau prevazute investitii de 2 milioane de dolari in ARO, dar acestea nu au avut loc, iar echipamentul a fost vandut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#concurs design Aro, #prototip Aro studenti Iasi, #Aro studenti Iasi, #prototip Aro , #masini