Atentie, soferi! Comisia Europeana propune reguli mai stricte pentru masini

Vineri, 13 Iulie 2012, ora 23:13
2923 citiri
Atentie, soferi! Comisia Europeana propune reguli mai stricte pentru masini
Foto: phys.org

Comisia Europeana a adoptat vineri noi reguli care inaspresc regimul de control al automobilelor si ii extind anvergura.

Defectiunile tehnice constituie o cauza importanta a accidentelor, determinand 6% din totalul accidentelor de automobil, ceea ce inseamna anual 2.000 de decese si mult mai multe accidentari. In ceea ce priveste accidentele de motocicleta, 8% din totalul acestora sunt legate de defectiuni tehnice.

Potrivit CE, principala problema este aceea ca pe sosele exista prea multe vehicule cu probleme tehnice. Cateva studii recente elaborate in Regatul Unit si Germania indica faptul ca un procent de pana la 10% din autovehicule prezinta in orice moment o defectiune care le-ar impiedica sa treaca cu succes de controlul tehnic. In plus, conform regulilor actuale, multe defectiuni tehnice cu implicatii grave pentru securitate (cum ar fi ABS si controlul electronic al stabilitatii) nu sunt nici macar verificate.

Normele UE in vigoare care stabilesc standardele minime pentru controlul vehiculelor dateaza din 1977, cu actualizari minore. De atunci, insa, automobilele, conduita soferilor si tehnologia au evoluat foarte mult.

CE vrea o noua reducere a emisiilor de CO2

Obiectivul noilor propuneri este acela de a salva peste 1.200 de vieti anual si de a evita peste 36.000 de accidente cauzate de probleme de ordin tehnic.

"Daca va aflati la volanul unei masini care nu indeplineste conditiile tehnice necesare pentru a circula, atunci reprezentati un pericol atat pentru dumneavoastra insiva, cat si pentru ceilalti pasageri din automobil - membri ai familiei, prieteni sau colegi de serviciu.Si, mai mult decat atat, ii puneti in primejdie si pe ceilalti participanti la trafic. Lucrurile sunt cat se poate de simple:nu dorim pe drumurile noastre masini care pot deveni letale",a declarat vicepresedintele CE Siim Kallas, responsabil cu transporturile.

Printre principalele elemente ale noilor masuri propuse se numaraverificarea obligatorie a scuterelor si motocicletelor in intreaga UE, intrucatmotociclistii si conducatorii de scutere, in special cei tineri, reprezinta grupul de participanti la trafic cu cel mai mare risc, si cresterea frecventei inspectiilor tehnice periodice in cazul automobilelor vechi. In cazul automobilelor care au intre 5 si 6 ani, numarul accidentelor grave cauzate de defectiuni tehnice creste semnificativ.

RAR: Aproape 60% dintre masinile oprite in trafic au probleme

Totodata, se are in vederecresterea frecventei controalelor pentru autoturisme si camionete cu kilometraj foarte mare, deoareceaceste tipuri de autovehicule vor face obiectul unor controale similare celor aplicate in cazul taxiurilor sau al ambulantelor, siimbunatatirea calitatii controalelor prin stabilirea unor standarde minime comune in ceea ce priveste defectiunile, echipamentele si inspectorii.

Alte norme se refera laobligativitatea verificarii componentelor electronice de siguranta si combaterea manipularii kilometrajului prin inregistrarea kilometrilor parcursi.

In toate cazurile, masurile propuse stabilesc standarde minime comune pentru controlul autovehiculelor la nivelul UE, statele membre avand libertatea de a impune reguli mai stricte, daca este cazul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Comisie Europeana inspectie masini, #control strict masini Comisie Europeana , #masini
Comentarii