Declaram razboi masinilor, dar cu ce le inlocuim? Sase solutii la care poate nu te-ai gandit

Duminica, 03 Iulie 2016, ora 13:17
8357 citiri
Declaram razboi masinilor, dar cu ce le inlocuim? Sase solutii la care poate nu te-ai gandit
Foto: Facebook/The High Line

In 2010, numarul masinilor a depasit pragul de 1 miliard la nivel global si a continuat sa creasca intr-un ritm alert de atunci. Intr-o incercare de a contracara aceasta evolutie, se dezvolta o miscare care are ca scop crearea sau conservarea unor sanctuare in care motorul cu ardere interna nu este tolerat.

O explozie a numarului de masini a dus la cresterea nivelului poluarii si la trafic congestiont in orase ca Beijing, Ciudad de Mexico si Dehli, scrie BBC. Aceste mari metropole au inceput deja sa ia masuri pentru solutionarea problemei, de la interdictii temporare pentru masini, la obligarea soferilor de a trece de la diesel la gaz natural sau la taxe suplimentare pentru cei care cumpara automobile noi.

Acestea sunt alte sase locuri care au declarat razboi masinilor:

Paris, Franta

Foto: Wikipedia

De la 1 iulie 2016, masinile inmatriculate inainte de 1997 nu vor mai avea voie sa intre in Paris in timpul saptamanii, intre orele 08.00 si 20.00. Exceptie fac anumite vehicule clasice. Pana in 2020, masinile vechi nu vor mai fi deloc ingaduite si doar cele inmatriculate incepand cu 2011 vor putea circula in oras.

Lupta impotriva poluarii cauzate de masini este o prioritate pe agenda primarului parizian Anne Hidalgo. In luna septembrie a anului trecut, Parisul a testat "ziua fara masini" in zone extinse ale orasului, iar anul acesta, ca parte a programului sau de imbunatatire a calitatii anului, Hidalgo a inchis aglomeratul bulevard Champs-Elysees pentru masini in prima duminica a fiecarei luni.

Oslo, Norvegia

Foto: Wikipedia

Masinile ar putea disparea din centrul capitalei Norvegiei din 2019, in scopul reducerii poluarii, daca un plan in acest sens va trece de opozitia mediului de afaceri. Oslo ar putea deveni astfel prima capitala din lume care interzice masinile. Masura vizeaza atat masinile, cat si motocicletele, insa mijloacele de transport in comun vor continua sa circule prin centrul orasului.

Great City, China

Foto: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture

China este in prezent cea mai mare piata auto din lume, cu vanzari anuale pentru Buick mai mari decat in SUA. Doar jumatate dintre drumurile din Great City, viitor satelit al orasului Chengdu din sud-vestul Chinei, care ar urma sa aiba 80.000 de locuitori, vor permite circulatia vehiculelor motorizate, potrivit planurilor arhitectilor Adrian Smith and Gordon Gill, din Chicago.

Echipa se asteapta ca orasul sa genereze cu 60% mai putin dioxid de carbon comparativ cu orase cu un numar de locuitori similar. Finalizarea orasului, care ar putea servi ca model pentru alte dezvoltari urbane in China, este programata pentru 2020.

Insula Hydra, Grecia

Foto: YouTube/myVideoMedia

In 1960, artistul canadian Leonard Cohen a cumparat o casa pe Insula Hydra. "Traiesc pe o colina si viata este aici exact ca acum 100 de ani", ii scria el mamei sale. Acest lucru este inca valabil. Una dintre cele mai eficiente masuri in vederea conservarii stilului de viata traditional este interdictia privind accesul vehiculelor (cu exceptia camioanelor pentru gunoi).

Strazile pavate cu piatra sunt doar pentru promenade si pentru plimbari pe spatele magarusilor. Farmecul insulei nu este distrus de parcari sau de benzinarii, iar interdictia privind constructiile noi contribuie la conservarea frumoasei sale arhitecturi.

Michigan, SUA

Foto: Wikipedia

Cu o lungime de aproape 13 kilometri, autostrada M-185, care inconjoara Insula Mackinac din statul Michigan, este singura autostrada fara masini din SUA. Desi Michigan este centrul traditional al industriei auto americane, Insula Mackinac, cu o populatie de doar 500 de oameni, la care se adauga un numar mare de turisti in timpul verii, si-a facut cunoscuta aversiunea fata de masini inca din 1898, cand a interzis circulatia vehiculelor fara cai in interiorul localitatii. Legea nu a fost niciodata abrogata.

Astazi, ca intotdeauna, turistii si localnicii se deplaseaza pe jos, cu bicicleta sau cu trasuri trase de cai.

New York City, SUA

Foto: Facebook/The High Line

In timp ce Mahattanul este vizitat de peste un milion si jumatate de masini saptamanal, zona verde High Line, construita pe o linie ferata suspendata dezafectata din acest cartier, este apreciata in intreaga lume pentru ca incurajeaza locuitorii sa renunte la taxiuri in favoarea unei plimbari de-a lungul straturilor de flori. Si alte orase, printre care Chicago, Sydney si Seoul, intentioneaza sa inlocuiasca autostrazi si linii de tren vechi cu parcuri suspendate.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#interzis masini strazi, #poluare masini , #masini
Comentarii