Dilema automobilistului: ce culoare sa fie noua mea masina?

Sambata, 03 Decembrie 2011, ora 10:04
27263 citiri
Dilema automobilistului: ce culoare sa fie noua mea masina?
Foto: Arhiva

Cand iti cumperi o masina noua, esti atent la parametrii tehnici, la motor, caroserie, confort, dar si la culoare, care, de multe ori, te caracterizeaza chiar pe tine.

Unii tin sa aiba aceeasi culoare precum cea anterioara, altii isi epateaza iubita asortand masina cu irisul ochilor ei, pe unii superstitia ii invata ca sunt privilegiati de anumite culori si nu putini socotesc ca prestigiul lor depinde de culoarea masini.

Exista, insa, si criterii absolut obiective care pot determina alegerea culorii dupa preferinte practice, as zice chiar pragmatice. Merita amintite, daca, intr-adevar, buzunarul te tine sa-ti schimbi masina.

Masina alba sau aproape alba

Culoarea alba se observa usor pe orice vreme, pe orice drum si, mai ales, noaptea, cu exceptia iernilor inzapezite. Daca n-ai de gand sa infrunti zapezile, sunt destule motive sa alegi albul.

Dezavantaj: murdaria se cunoaste imediat pe masina alba, mai ales dupa ploaie, dar si dupa o lunga parcare pe strada prafuita.

Masina alba arata elegant numai cand este curata si stralucitoare. Merita s-o alegi, daca esti hotarat s-o speli zilnic.

Automobilul negru

Era o vreme cand masinile negre erau considerate "ministeriale". De altfel, nici la noi, primele masini Dacia nu se vindeau in varianta neagra decat anumitor institutii, ca sa nu se confunde adevaratii "tovarasi" de cei de rand.

Tenta de "oficial" o mai pastreaza si astazi masinile negre, dar, daca vrei, nu te impiedica nimeni sa-ti iei una. Se murdareste la fel de rapid ca si cea alba, trebuie spalata la fel de des.

Dezavantaj: orice zgarietura se vede imediat. Alt dezavanataj: femeile cochete prefera masini colorate, la care adora sa-si asorteze rochia sau poseta.

Culoarea gri

Despre gri se spune ca este automobilul versatil. Are dezavantajul ca se observa mai greu pe drum. O statistica germana arata ca majoritatea masinilor implicate in accidente sunt gri. Baga de seama: masinile gri sunt ale victimelor care circulau regulamentar.

Avantaj: tine bine la murdarie, nu se observa praful. Este masina ideala pentru lenesul caruia nu-i arde sa-si tot spele vehiculul.

Dezavantaj: este dezagreata de femei. Cele tinere le-ar dori mai cochete, cele trecute socot ca "masina ma imbatraneste".

Varianta gri-metalizat estompeaza ceva din dezavantaje, dar nu prea mult.

Albastru intens

Elegant, dinamic, proaspat, distins. Masina albastra atrage atentia si impune respect, dar culoarea este potrivita numai pentru cele de mari dimensiuni. In trafic, culoarea o face usor de observat.

Masina bleu

Designerii considera culoarea bleu potrivita pentru o rochie de bal, un tapet interior, dar nu pentru o masina. Totusi, daca prietena dumneavoastra are ochii albastri, merita aceasta atentie.

Dezavantaj: nu se observa usor pe timp de ceata sau ploaie marunta, mocaneasca.

Avantaj: tine la murdarie ca si masina gri. Merge s-o speli mai rar, culoarea prafului se confunda cu cea a caroseriei.

Verde

Vara, masina verde se pierde usor in peisaj. Pe autostrada, merge, dar, pe drumurile serpuite de deal, poate fi o adevarata capcana pentru participantii la trafic. Daca as avea o masina verde, as circula numai cu farurile aprinse.

Pentru posesor si pasageri, culoarea verde este reconfortanta. Psihologii o considera cea mai relaxanta dintre culori.

Masina rosie

Avantaj: se observa usor de la orice distanta, iar culoarea rosie, care il infurie pe taur, ii determina si pe participantii la trafic sa se fereasca de ea.

Masinile rosii sunt victime mai rare ale acidentelor pe care le provoaca altii. Sunt insa, adesea, victimele accidentelor provocate de propriii soferi.

Culoarea portocalie

Portocaliul este culoarea cea mai izbitoare la drum. Probabil ca de aceea lucratorii din salubritate sau de la intretinerea drumurilor poarta un sort de aceasta culoare.

Pentru acest motiv, daca ai ales o masina micuta, opteaza pentru portocaliu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#stiri auto, #culoare masina, #alegere culoare masina , #masini