Inventia care poate schimba radical felul in care calatorim cu masina

Duminica, 12 Ianuarie 2014, ora 08:07
4011 citiri
Inventia care poate schimba radical felul in care calatorim cu masina
Foto: Fox News

Masinile viitorului ar putea fi foarte diferite fata de cele din prezent. Automobilele care se conduc singure vor castiga tot mai mult teren si ar putea elimina nevoia de a avea un sofer care sa fie la volan.

Conform unei analize facute de compania IHS Automotive, primele masini care nu vor avea deloc nevoie de sofer vor fi disponibile pe piata in jurul anului 2030, scrie Fox News. Aceeasi companie estimeaza ca pana in 2050 masinile autonome vor domina vanzarile la nivel global.

Multe masini care circula pe sosele in prezent au numeroase optiuni care le confera o oarecare autonomie. Modele precum Mercedes-Benz S-Class, Jeep Cherokee si Ford Focus ofera optiunea de parcare fara asistenta soferului, franare de urgenta, asistenta a volanului si alte optiuni avansate din punct de vedere tehnologic.

Modelul Infiniti Q50, din 2014, este prima masina care nu necesita o conexiune mecanica intre volan si axul din fata al masinii, ci se bazeaza doar pe o legatura facuta de un cablu. Teoretic, ea poate fi controlata integral de un calculator, dar are si un sistem de rezerva, in cazul in care partea electronica cedeaza.

Este posibil ca incepand cu anul 2020 pe sosele sa circule primele masini care se conduc singure. Astfel, vanzarile ar putea creste anual de la 230.000 de astfel de masini (in 2025) la 11,8 milioane, in anul 2035, conform aceluiasi raport.

Rezultatul ar fi existenta a 54 de milioane de masini care se conduc singure, pana in anul 2035. Ele vor fi cele mai numeroase in America De Nord (29%), urmand apoi China si Europa cu 24%, respectiv 20%. Un sistem avansat de control al masinii ar putea ajunge si la pretul de 3.000 de dolari.

Citește și:
Surse guvernamentale: „Nu există amânarea votului pentru Schengen. Negociem până în ultimul moment”
Surse guvernamentale: „Nu există amânarea votului pentru Schengen. Negociem până în ultimul moment”
România va continua toate demersurile posibile pentru un vot pozitiv joi, 8 decembrie, în consiliul JAI privind aderarea țării noastre la Spațiul Schengen, au transmis pentru Ziare.com surse...
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
George Simion, liderul AUR, a ajuns din nou în centrul atenției luni, 5 decembrie, după ce a dat buzna în Ministerul Energiei și a sabotat conferința de presă anunțată de Virgil Popescu....