Ziare.com

Lege europeana pentru diminuarea zgomotului provocat de masini

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 23:09

   

Lege europeana pentru diminuarea zgomotului provocat de masini
Parlamentul European a adoptat miercuri un proiect legislativ care prevede diminuarea limitelor de zgomot pentru masini in scopul protejarii sanatatii publice si recomanda introducerea unui sistem de etichetare care sa informeze consumatorii despre nivelul de zgomot produs de automobilele noi.

Expunerea sustinuta la un zgomot intens de trafic poate duce la extenuare fizica, poate afecta functionarea organelor interne si poate contribui la aparitia unor boli, inclusiv cardiovasculare. De asemenea, cercetarile efectuate de Agentia Europeana de Mediu arata ca jumatate din populatia urbana a Uniunii Europene este expusa la zgomote de trafic mai mari de 55 de decibeli (db).

"Exista dovezi stiintifice care sustin impactul negativ al zgomotului din trafic, insa proiectul legislativ are in vedere doar zgomotul produs de motorul vehiculelor. Inca de la inceput am avut o viziune mai larga, trebuie sa luam in calcul si alti factori, cum ar fi calitatea drumurilor, aerodinamica si cauciucurile", a declarat raportorul Miroslav Ouzky, din grupul Reformatorilor si Conservatorilor Europeni (ECR), dupa ce proiectul legislativ a fost adoptat cu 401 voturi pentru, 228 impotriva si 20 de abtineri. Eurodeputatul ceh va incepe acum negocierea unui acord cu tarile membre UE.

Proiectul legislativ propune introducerea graduala a unor limite noi, dupa sase si respectiv opt ani de la intrarea in vigoare a noii legislatii. Prima faza va viza noile modele de vehicule, iar in cea de a doua vor fi avute in vedere toate noile vehicule intrate in circulatie.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Limitele pentru masinile standard vor fi reduse la 68 db de la 74 db, cat este limita in prezent. Vehiculele mai puternice vor avea o marja de manevra limitata la 2 sau 6 db. Limita pentru camioanele grele foarte puternice, de peste 12 tone, va fi mentinuta la 81 db.

In proiectul adoptat se confirma faptul ca suprafata de rulare, zgomotul cauciucurilor si aerodinamica afecteaza zgomotul general produs de autovehicule.

Eurodeputatii vor ca masinile noi sa fie etichetate in functie de performanta lor in privinta zgomotului, astfel incat sa existe o informare a consumatorilor. Scheme similare de etichetare exista pentru eficienta consumului, zgomotul cauciucurilor si emisiile de CO2.

De asemenea, parlamentarii europeni sunt ingrijorati de faptul ca motoarele silentioase ale masinilor electrice si hibride ameninta pietonii si din acest motiv intentioneaza sa stabileasca cerinte obligatorii pe viitor, care sa creasca zgomotul produs de aceste vehicule. In acest sens, proiectul legislativ identifica un numar de standarde care ar trebui sa fie create pentru astfel de "sisteme de avertizare acustica a vehiculului".

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2875 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Adică, după scumpirea si impozitu' pe fumurile masini', trebuie ur

gent crescut pretu' din cauza si băgat un nou impozit, pe zornăit.

 

In curand in UE

O sa fie mai simplu si mai putin costisitor sa ai un cal sau o camila decat masina.

 

Nici calul nu ajunge la standardele UE

pentru-ca necheaza si pe deasupra se mai si baseste. Deci face zgomot!

Daa.. dar e BIO !

.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor