Masina pe hidrogen, pe strazi din 2015?

Marti, 06 August 2013, ora 22:38
4555 citiri
Masina pe hidrogen, pe strazi din 2015?
Foto: CBS News

Masinile de azi ne dau mari batai de cap din cauza consumului de benzina si motorina si al pretului tot mai mare al combustibililor. Viitorul ne-ar putea gasi insa la volanul masinilor care consuma hidrogen.

Mai multe companii auto lucreaza deja la modele alimentate cu hidrogen, scrie CBS News.

O asemenea masina prezinta si avantajul ca are zero emisii nocive pentru mediul inconjurator.

Cei de la Toyota se declara optimisti ca pana in 2015 vor reusi sa produca masini cu aceasta tehnologie.

Pretul acestei masini pe hidrogen ar urma sa fie de 50.000 de dolari.

Celulele de energie cu care masina este echipata produc electricitate prin amestecul oxigenului din aer cu hidrogenul pastrat in patru rezervoare la bordul masinii.

Performante foarte bune pe hidrogen

Produsul rezidual al procesului este in mare parte apa. Un alt avantaj al acestei masini este nivelul de zgomot foarte redus.

Ca performanta, acceleratia este echivalenta cu cea a unui motor clasic in patru cilindri.

Masina are o autonomie de aproape 650 km fara a fi alimentata, adica o distanta mai mult decat dubla fata de un model electric.

Dezavantaje si limitari

Hidrogenul poate fi extras din mai multe surse, printre care se gasesc gazul natural si apa, insa acest ultim element prezinta dezavantajul folosirii unei cantitati mari de electricitate.

Cei care cumpara o masina pe hidrogen trebuie sa aiba si unde sa realimenteze cu un asemenea combustibil, aceasta fiind o mare problema. Infrastructura in acest domeniu este foarte slaba, in SUA, de exemplu, existand doar 10 stati de alimentare cu hidrogen.

Siguranta unei masini pe hidrogen este garantata, caci orice problema duce la inchiderea automata a rezervorului, chiar si in caz de accident. In plus, rezervoarele cu hidrogen ale masinilor Toyota sunt imbracate cu fibra de carbon.

Mai multi producatori mizeaza pe hidrogen

Nu numai Toyota mizeaza pe noua tehnologie. Interesate de asemenea masini sunt si companiile General Motors si Honda, acestea anuntand chiar si un parteneriat.

Compania Hyunday spera sa vanda masini pe hidrogen pana in anul 2015.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#masina hidrogen, #masini motor hidrogen, #masina hibrid hidrogen , #masini