Masina ta consuma prea mult? Piesele defecte ar putea fi cauza

Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 12:50
77637 citiri
Masina ta consuma prea mult? Piesele defecte ar putea fi cauza
Foto: skitterphoto.com

Multi conducatori auto se plang ca masina lor consuma foarte mult, indiferent de viteza cu care circula in mod normal si de stilul de condus. In spatele unui consum ridicat se pot ascunde piese auto uzate si care ar trebui inlocuite. Daca masina "mananca" mai multa benzina decat in mod normal, una dintre cauzele probabile este uzarea unor componente.

Bujiile si sondele lambda, piese mici cu o importanta mare

Aceste piese mici si ieftine ar trebui inlocuite periodic. Chiar daca nu par a fi foarte importante pentru functionarea motorului, ele sunt de fapt esentiale pentru performanta masinii si pentru un consum bun. Bujiile uzate influenteaza arderea combustibilului, asa ca ele ar putea fi de vina pentru un consum ridicat de combustibil.

Sondele lambda sunt responsabile pentru monitorizarea cantitatii de oxigen din gazele evacuate, dupa care trimit semnale la calculatorul masinii astfel incat sa fie ajustat amestectul dintre aer si combustibil. Este, asadar, una dintre piesele auto de care depinde consumul de benzina/motorina. Daca ea nu functioneaza corect, masina va consuma mai mult, din cauza ca se transmit semnale gresite.

In ambele cazuri, bujii si sonde lambda, vorbim despre piese auto relativ ieftine, a caror inlocuire nu va costa mult, dar care vor face o diferenta in ceea ce priveste functionarea masinii si consumul de carburant.

Injectoare si filtre murdare

Depunerile de pe injectoare si filtre de aer pot fi cauzele consumului deobisnuit de mare. Un filtru de aer sau de combustibil murdar va cauza un consum mai ridicat. Daca observi ca aceste componente sunt uzate, vor trebui schimbate.

Daca injectoarele sunt murdare, combustibilul nu curge bine prin ele, se produc rateuri, iar consumul de benzina sau motorina creste. Nu e neaparat nevoie de inlocuirea acestor piese auto, ele pot fi curatate fie cu ajutorul unor solutii de curatare care se adauga la combustibil, fie la un service auto. Un mecanic iti va spune daca ele mai pot fi curatate sau daca sunt prea uzate ca sa mai functioneze bine, caz in care vor trebui inlocuite cu unele noi.

Alti factori de care depinde consumul

Pe langa schimbarea periodica a pieselor auto defecte sau curatarea unor componente, exista si alti factori care influenteaza consumul unui automobil.

Presiunea din pneuri este un element important, daca ea este scazuta, masina va consuma mai mult. De altfel, acest "truc" de a creste presiunea din pneuri este folosit adesea de companiile auto la testele de consum pentru ca valoarea sa fie una mai mica.

Stilul de condus haotic, cu frane bruste si demarari in tromba nu face bine consumului. Foloseste preponderent frana de motor daca iti doresti un consum mai mic si daca vrei sa protejezi piesele din sistemul de franare. Aerul conditionat va consuma si el benzina, insa uneori este mai rentabil sa il folosesti; spre exemplu, daca rulezi cu peste 80 de km/h pe autostrada cu geamul deschis, vei consuma mai multa benzina decat daca pui in functiune AC-ul.

Greutatea foarte mare afecteaza si ea consumul de combustibil, asa ca, daca pleci la un drum lung, nu lua bagaje inutile daca iti doresti sa faci economie la benzina.

Evita piesele minune de scadere a consumului

Pretul ridicat al benzinei si motorinei ii face pe soferi sa gaseasca tot felul de metode de economisire a carburantului. Specialistii avertizeaza insa ca piesele si dispozitivele minune utilizate pentru un consum mai mic nu sunt de incredere, ci doar niste tertipuri ale comerciantilor.

Singurele modalitati prin care iti poti asigura un consum bun sunt un condus prudent, constant, fara manevre bruste si intretinerea masinii astfel incat sa functioneze mereu la parametri optimi. Nu exisa solutii miraculoase pentru a scadea consumul de benzina, iar device-urile de cateva sute de lei care promit rezultate spectaculoase nu produc schimbari notabile din acest punct de vedere.

Chiar daca reclamele la aceste dispozitive par destul de convingatoare, in realitate ele nu functioneaza si pot chiar sa cauzeze probleme motorului si sa afecteze alte piese.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#piese defecte consum, #scadere consum masina, #sonda lambda consum, #filtre consum , #masini