Programul "Prima masina" a fost aprobat de Guvern. Cand intra in vigoare

Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 18:09
2908 citiri
Programul "Prima masina" a fost aprobat de Guvern. Cand intra in vigoare

Programul "Prima masina", prin care statul va garanta creditul bancar contractat pentru achizitia unui autoturism nou, a fost aprobat, miercuri, de Guvern prin ordonanta de urgenta.

Actul normativ indica doar ca pretul maxim al masinii care poate fi astfel cumparata este de 50.000 lei plus TVA.

Ordonanta nu include alte detalii legate de valoarea creditului care poate fi contractat cu garantia statului, de perioada de valabilitate si de avansul minim care poate fi solicitat cumparatorului. Prevede doar ca normele metodologice de aplicare vor fi aprobate in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei.

Programul Prima masina: Pe cine ajuta de fapt Guvernul si care sunt riscurile

Ordonanta de urgenta va intra in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial. Premierul Victor Ponta declara zilele trecute ca intentioneaza sa aplice acest program incepand cu luna noiembrie.

Saptamana trecuta, reprezentantii Ministerului Economiei spuneau ca suma de 50.000 lei reprezinta valoarea maxima a creditului plus TVA, la care se adauga costul politei CASCO pentru primul an, dar si ca avansul minim solicitat de banci beneficiarului va fi intre 5% si 10% din valoarea creditului.

Programul Prima masina: Cati bani iti da statul si ce rata ai avea de platit

De asemenea, costul total al finantarilor garantate de stat nu va depasi ROBOR la 3 luni plus o marja de 3%, iar durata maxima a perioadei de creditate va fi de 84 de luni, mai sustineau reprezentantii Executivului.

Potrivit acelorasi oficiali, garantia statului ar urma sa acopere maximum 50% din valoarea creditului acordat in cadrul programului, diferenta fiind reprezentanta de autoturismul achizitionat. Nu indicau insa un pret maxim al masinii care poate fi cumparata prin acest program, spunand doar ca vor fi garantate credite pentru masini medii, nu din gama de lux.

In ordonanta aprobata, miercuri, de Guvern este insa stabilit ca autoturismul nou care poate fi cumparat prin intermediul programului trebuie sa aiba un pret de achizitie care sa nu depaseasca suma de 50.000 lei plus TVA, fara referiri la valoarea creditului care va fi garantat de stat si la nivelul avansului.

Programul este destinat in principal tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, care vor avea prioritate, dar si altor categorii de varsta.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...