Programul Prima Masina intarzie: Cand va intra in vigoare

Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 16:04
3442 citiri
Programul Prima Masina intarzie: Cand va intra in vigoare

Programul "Prima Masina" nu a fost demarat la data promisa de Guvern, anume 1 noiembrie, din cauza ca normele metodologice nu au fost publicate la timp, insa ele au fost finalizate si urmeaza sa fie dezbatute saptamana viitoare de Executiv, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Constantin Nita.

"Normele metodologice pentru 'Prima Masina' vor trece marti. Au fost anumite probleme tehnice, dar au fost rezolvate de Ministerul de Finante si de cel al Justitiei. Erau chestiuni legate de garantii, de modul cum va functiona aceste program, de modul in care va trebui sa vina tanarul sau cetateanul la Fondul de Garantare.

Programul isi urmeaza cursul. Pe baza ordonantei de guvern este normal sa se faca niste norme tehnice atat de Ministerul de Finante cat si de Fondul de Garantare. (...) In momentul de fata aceste norme sunt finalizate si vor fi intra in Guvern marti. (...) In mod firesc ele trebuiau elaborate mai din timp, dar s-a intarziat o saptamana. Eu sper ca saptamana viitoare programul sa intre in functiune", a spus Nita, la Realitatea TV.

Prima Masina: Ce avans trebuie sa dea cei care vor sa ia credit?

Ministrul Economiei a subliniat ca nu vor fi probleme in privinta derularii acestui program deoarece au fost luate toate avizele si "nu afecteaza sub nicio forma normele Uniunii Europene".

"Am luat toate avizele, am avut o discutie cu Consiliul Concurentei. Programul nu afecteaza sub nicio forma normele Uniunii Europene. Este un program la care pot participa toti producatorii de autoturisme din orice tara, numai ca trebuie sa se incadreze in limitele pe care statul roman poate sa le garanteze in momentul de fata. (...) Statul nu poate sa garanteze si pentru Mercedes si pentru BMW sau alte marci mult mai scumpe", a adaugat ministrul Economiei.

Programul Prima masina: Pe cine ajuta de fapt Guvernul si care sunt riscurile

Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta privind programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi in 15 octombrie 2014. Prin acest program statul roman va garanta jumatate din valoarea unui credit de maximum 50.000 de lei, plus TVA, pe care il vor putea accesa persoanele fizice, in special tinerii intre 18 si 35 de ani, pentru achizitia unei masini noi.

Programul trebuia sa intre in vigoare la 1 noiembrie, insa nu au fost finalizate normele metodologice de aplicare.

Potrivit proiectului normelor de implementare a programului, postat vineri pe site-ul MFP, programul guvernamental va beneficia in 2014 de un plafon total al garantiilor de 50 de milioane de lei.

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...