Ziare.com

Progres prin Tehnologie: Audi aniverseaza 100 de ani

de Ciprian Florea
Joi, 16 Iulie 2009, ora 15:58

   

Progres prin Tehnologie: Audi aniverseaza 100 de ani
Joi, 16 iulie 2009, Audi implineste 100 de ani si serbeaza acest moment printr-un eveniment cultural in orasul german Ingolstadt.

Deschis de cancelarul german Angela Merkel, evenimentul din Ingolstadt va ingloba expozitii cu cele mai de succes modele din istoria marcii, dar si concerte pe durata a patru zile.

100 de ani de "Progres prin Tehnologie"

Inginerul german August Horch a pus bazele companiei cu acelasi nume in 1899 si a produs primul automobil in 1909, la Zwickau. Obligat sa paraseasca propria companie, in 1909, August Horch a hotarat sa-si continue cercetarile sub numele Audi (sinonimul din latina a numelui Horch).

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Primul automobil Audi a fost echipat cu un motor de 2.6 litri, cu patru cilindri in linie. In 1920 August Horch paraseste compania, iar in 1921 Audi lanseaza primul model de serie din Germania cu volan pe partea stanga, Type K.

In august 1928 Jorgen Rasmussen, proprietarul DKW, devine actionar majoritar in cadrul Audiwerke AG. Patru ani mai tarziu ia nastere Auto Union prin fuzionarea companiilor Horch, DKW, Audi si Wanderer, sub emblema mostenita de Audi pana in zilele noastre.

Uzina Auto Union a fost mutata la Ingolstadt dupa cel de-al doilea razboi mondial, in 1964 fiind cumparata de grupul Volkswagen. In urma tranzactiei, VW a renuntat la marca DKW, iar in 1969 Auto Union a fuzionat cu NSU, cel mai mare producator de motociclete ai anilor '50. Denumirea oficiala a companiei a devenit Audi NSU Auto Union AG, iar in 1985 s-a trecut la Audi AG, Auto Union si NSU fiind declarate defuncte.

Dupa o perioada nu tocmai fericita la sfarsitul anilor '80, vanzarile Audi au inceput sa creasca odata cu lansarea gamelor A4, A6 si A8 in 1996, cifrele record fiind doborate in fiecare an, mai ales in Europa, in 2008 inregistrand peste 1 milion de unitati vandute. Noile modele A4, A6 sau A8 concureaza cu succes alaturi de rivalii de la Mercedes sau BMW.

Motorsport

Incepand cu anii '30, Auto Union a participat cu succes la diferite competitii, modelele Typ C sau D concurand mai bine de 10 ani.

Compania germana s-a inscris incepand cu anul 1980 si in competitiile WRC, Audi Quattro impunandu-se ani de-a randul in Campionatul Mondial de Raliuri. 10 ani mai tarziu s-au inscris in Deutsche Tourenwagen Meisterschaft (DTM) cu modelul V8 si ulterior in competitia IMSA GTO cu Audi 90. In 1999, Audi R8R a fost lansat cu succes in prestigioasa competitie de la Le Mans.

Inovatii tehnologice

Audi a contribut decisiv la dezvoltarea mondiala a automobilului printr-o serie de premiere tehnologice.

1926 - Motorul cu distributie pe 8 cilindri;
1931 - Primul automobil de serie cu tractiune fata;
1934 - Primele motoare amplasate intre axe;

1980 - Audi Quattro: Tractiune integrala permanenta pe toate cele 4 roti;
1989 - Injectia directa pentru motoarele Diesel (TDI); Prima masina cu celule solare integrate in plafon;
1994 - Lansarea caroseriei de aluminiu Audi Space Frame;
2000 - Audi A2: primul automobil cu un consum de doar 3 litri de motorita la suta de kilomentri;
2004 - Iluminarea diurna cu tehnologie LED;
2006 - Audi castiga cursa de 24 de ore de la Le Mans utilizand un motor TDI;
2009 - Motorul TDI clean diesel - cel mai ecologic motor diesel din lume; Audi reduce emisiile la clasa medie la valoarea de numai 119g/km.

Sponsorizari

Audi este unul din cei mai mari sponsori din fotbalul european, avand acorduri pe termen lung cu formatii puternice precum Bayern Munchen, Real Madrid, FC Barcelona, AC Milan sau Ajax Amsterdam. Compania germana a finantat propria competitie de ski, denumita "Audi FIS Alpine Ski World Cup", si sustine financiar Federatia Germana de Ski, precum si nationalele Elvetiei, Suediei, Finlandei, Frantei sau a Statelor Unite. Formatiile locale de hochei pe gheata si fotbal, ERC, respectiv FC Ingolstadt 2004, sunt si ele sustine de Audi.

Istoria marcii in imagini:
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1589 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor