RCA in 2013: 1% din polita va acoperi daunele victimelor strazii

Luni, 11 Februarie 2013, ora 07:52
2639 citiri
RCA in 2013: 1% din polita va acoperi daunele victimelor strazii

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a decis ca, in 2013, companiile de asigurari care vand polite RCA vor vira 1% din volumul primelor brute incasate spre un Fond de protectie a victimelor strazii.

Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) acorda despagubiri pentru vatamari corporale sau deces victimelor accidentelor atunci cand vehiculul vinovat a ramas necunoscut sau daca vehiculul vinovat nu avea o asigurare RCA valabila la data accidentului, scrie Romania Libera.

In 2012 a fost eliminata contributia pentru FPVS, pentru consolidarea pietei RCA, intrucat Fondul dispunea la acel moment de rezerve suficiente pentru a plati eventualele despagubiri.

In primele noua luni din 2012 subscrierile din contracte RCA au crescut cu 5%, la 1,52 miliarde de lei. In schimb, FPSV avea la sfarsitul lui 2011 disponibilitati de 106 milioane lei, inregistrase venituri in scadere cu 10% si cheltuieli in crestere cu 9%, ceea ce a condus la un deficit de 2,9 milioane lei per total.

FPVS a fost infiintat in februarie 2006 si este constituit in baza contributiilor companiilor autorizate sa practice asigurarea de raspundere civila auto (RCA). Dupa plata despagubirilor, fondul va recupera, pe cale de executare silita daca va fi cazul, despagubirile platite, cheltuielile legate de plata acestora, precum si dobanda legala, de la persoanele vinovate sau de la alte entitati responsabile.

Cererea de despagubire se depune la sediul FPVS sau la oricare sucursala ori agentie a oricarui asigurator care are dreptul sa vanda polite RCA. Societatile autorizate sa emita RCA sunt ABC Asigurari, Allianz-Tiriac Asigurari, Generali Romania, Asirom, Euroins Romania, Astra, Omniasig, Carpatica Asig, Groupama Asigurari, UNIQA Asigurari si City Insurance.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#polita RCA masina, #polita RCA fond despagubiri , #masini