Recomandari de mentinere a bateriei auto

Luni, 28 August 2017, ora 13:23
3147 citiri
Recomandari de mentinere a bateriei auto

O baterie de masina este piesa auto care face ca masina sa porneasca si care o face sa functioneze, de altfel. Energia electrica necesara pentru functionarea masinii este stocata in baterie, iar cele mai multe baterii vor continua sa functioneze bine timp de 5 pana la 7 ani. Verificarea si mentinerea bateriilor auto va duce in mod absolut la o durata de viata mult mai mare.

Cum faci ca bateria auto sa supravietuiasca mai mult tuturor solicitarilor, afli din seria de recomandari de mai jos.

1. Localizeaza bateria auto printre componenetele masinii

Majoritatea masinilor au o carcasa din plastic greu, cu doua terminale (borne), pentru a conecta firele cu sarcina pozitiva si negativa la masina. De asemenea, in unele cazuri, terminalele pot arata ca doua suruburi filetate sau doua gauri pe partea din fata a bateriei. Inainte de a scoate cablurile, este indicat sa faci o fotografie cu pozitia cablurilor negative si pozitive, pentru a nu le inversa.

2. Curata bornele bateriei auto cu o perie de sarma, la fiecare 6-8 luni

  • Indeparteaza conectorii de la borna bateriei, mutandu-le de la o parte la alta si tragandu-le usor.

  • Curata peria de sarma intr-o pasta de bicarbonat de sodiu amestecat cu apa distilata. Curata usor borna pana cand devine stralucitoare si indeparteaza acumularea acida uscata.

  • Nu folosi niciodata un ciocan din cauciuc, pentru a pune bornele pe o baterie. Exista un risc mare de electrocutare.

3. Acopera bateria cu o substanta speciala pentru temperaturi

Bateria trebuie acoperita cu un lubrifiant realizat pentru temperaturile ridicate pe care le emana, in timpul functionarii. Rolul acestuia este acela de a proteja bateria impotriva ruginii si coroziunii.

4. Inspecteaza tensiunea bateriei auto, de fiecare data cand inlocuiesti uleiul

Mecanicul care se ocupa de masina ta, trebuie sa stie ca exista o metoda sigura de testare a tensiunii. O baterie complet incarcata va avea o incarcatura de 12,5 pana la 12,6 volti.

  • Este foarte important, ca atunci cand cumperi o baterie auto, sa stii exact de ceea ce are nevoie masina ta. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, trebuie sa citesti cu atentie manualul de instructiuni al masinii si, in acelasi timp, sa verifici indicele de incarcare a bateriei.

De asemenea, dupa ce ai cumparat bateria auto sau chiar inainte, este indicat sa o verifici, din punct de vedere al compatibilitatii cu tensiunea. O baterie sub 12,5 volti nu trebuie testata niciodata, pana cand nu atinge un nivel complet incarcat.

5. Verifica izolatia bateriei, in cazul in care bateria are una

Unele masini au un izolator care protejeaza bateria impotriva temperaturilor foarte ridicate, care pot usca rapid lichidul. Acesta trebuie sa fie pozitionat corect si sa nu fie deteriorat.

6. Du masina la un mecanic sau la un magazin pentru a te asigura ca functioneaza corect

Cea mai buna metoda de a va mentine bateria, este aceea de a va duce masina la un mecanic pentru a fi inspectata si testata la fiecare 4800 km parcursi sau la 3 luni.

Bateria este o piesa auto destul de costisitoare, iar in cazul in care deteriorarea va fi precoce, este foarte probabil sa ai costuri mult mai mari, decat cele alocate mentenantei.

De asemenea, tine cont ca pe langa baterie, mai sunt foarte multe piese auto care necesita schimbare, mentenanta sau reparare. Nu lasa mici defectiuni sa evolueze si sa aduca nenumarate alte probleme majore.

Citeste si:
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat, Vasile Dîncu, a anunţat că Guvernul Florin Cîţu va cădea, deoarece PSD nu îşi permite să facă niciun fel de înţelegere...
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Preşedintele CJ Braşov Adrian Veştea, care a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL în faţa lui Rareş Bogdan, a afirmat ironic că, la Consiliul Naţional de duminică, 26 septembrie, a...
Sursa: Ziare.com