Record pentru Romania: Cea mai mare crestere a productiei de masini din Europa

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 08:30

   

Record pentru Romania: Cea mai mare crestere a productiei de masini din Europa
Industria auto din Romania a inregistrat un succes, avand in vedere ca tara noastra ocupa primul loc in Europa dupa cresterea productiei de masini.

Astfel, in primele sase luni ale anului au fost fabricate pe plan local cu 45% mai multe autoturisme fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor Organizatiei Internationale a Constructorilor de Automobile (OICA), citate de Ziarul Financiar.

In Romania s-au produs in primul semestru aproape 225.000 de autoturisme, dintre care 181.300 de catre Dacia, in crestere cu 17% fata de perioada similara a anului trecut si aproape 43.500 de catre Ford Romania la Craiova, 2013 fiind primul an intreg de productie pentru B-Max.

Aceste cifre au plasat tara noastra pe locul trei la nivel mondial, dupa ritmul de crestere al productiei auto.

Comparativ, in primul semestru din 2012, productia crescut cu doar 5,3%, la 326.556 unitati.

La nivel european, in primul semestru din acest an doar patru tari au inregistrat o crestere a productiei de masini, adica Spania, Marea Britanie, Slovacia si Romania, in timp ce Franta si Polonia au marcat cel mai mare declin, de aproape 20%.

In plus, tara noastra a ocupat locul 8 in UE dupa numarul de automobile fabricate, depasind astfel pentru prima data Italia, unde s-au produs in perioada mentionata 220.100 de masini.

In Polonia s-au fabricat in semestrul intai 254.800 de autoturisme, adica cu doar 30.000 mai mult decat in Romania, productia fiind in scadere cu 19% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Anul trecut tot in prima jumatate a anului, aceasta tara producea de doua ori mai multe masini ca Romania, datorita celor de la General Motors, cu uzina Opel, cat si de Fiat.

La nivel mondial, cea mai mare crestere a productiei a fost inregistrata de Thailanda, de 80%, pana la 645.280 de unitati.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1728 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor