Taxi gratuit in Bucuresti - Cum functioneaza proiectul - Interviu

Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 07:15
23915 citiri
Taxi gratuit in Bucuresti - Cum functioneaza proiectul - Interviu

Un tanar de 23 de ani, care considera ca gesturile mici si fara niciun fel de intentie ascunsa sunt cele care schimba lumea, a initiat un proiect unic in tara noastra - un serviciu gratuit de taximetrie pentru bucurestenii care au cu adevarat nevoie de asta.

Serviciul este destinat persoanelor cu deficiente locomotorii, varstinicilor cu probleme de sanatate sau celor care au urgente medicale minore si nu au bani de taxi.

Ideea i-a venit lui Alex Bobes spontan. "Decat sa donez niste bani unei asociatii, bani care nu stiu daca ajung unde trebuie, m-am hotarat sa ma implic personal in ajutorarea oamenilor care au nevoie de un serviciu de transport gratuit", a declarat Alex pentru Ziare.com.

Dorinta de a ajuta oamenii in mod benevol functioneaza simplu: ai la dispozitie doua numere de telefon (0785.728.749 si 0725.062.356) la care se pot face comenzi, zilnic, intre orele 09:00 - 21:00, site-ul Taxi Gratis si pagina de Facebook Taxi Gratis, unde gasesti si povesti ale clientilor ajutati de Alex.

Multi se intreaba cum un astfel de serviciu este gratuit. Tanarul filantrop, care suporta din buzunarul propriu toate cheltuielile, vrea sa demonstreze ca oamenii se pot ajuta intre ei si fara recompense materiale.

Cum ti-a venit ideea unei companii de taximetrie gratuita?

Practic, nu este o companie. Nu am infiintat nici un ONG, asociatie, fundatie, firma etc. si nici nu am de gand. Initiativa am pornit-o pe cont propriu, ca persoana fizica, si intentionez sa ramana asa. Nu vreau sa transform acest proiect in ceva comercial. Ideea mi-a venit spontan, intr-o zi oarecare.

Decat sa donez niste bani unei asociatii, bani care nu stiu daca ajung unde trebuie, m-am hotarat sa ma implic personal in ajutorarea oamenilor care au nevoie de un serviciu de transport gratuit. Pe langa acest ajutor, le ofer si un sprijin sentimental, multi oameni pe care i-am ajutat au devenit putin mai optimisti in privinta problemelor pe care le au, atunci cand au vazut ca le pasa si altora de ei.

Care a fost reactia apropiatilor cand le-ai spus de taxiul gratuit?

La inceput, oamenii au fost reticenti, exista intiparita ideea ca nimic nu este gratis si exista interese ascunse in orice proiect caritabil. In timp, s-au convins ca acest proiect este cat se poate de real si au inceput sa fie din ce in ce mai entuziasmati de ideea mea (mai ales pentru ca am pornit aceasta initiativa pe cont propriu si nu am fost mediatizat ca alte asociatii umanitare).

Ai avut vreo neplacere pana acum cu taximetristii din Bucuresti?

Nu am avut nici o neplacere cu taximetristii, deoarece am evitat sa ma expun. Nu am lipit niciun mesaj referitor la taxi gratis pe masina, dar am de gand sa fac asta in viitorul apropiat. Sper totusi ca taximetristii vor intelege ca nu le "fur" clientii, ci ii ajut exact pe oamenii care nu au posibilitati financiare si care oricum nu vor apela la serviciile lor.

Multi se intreaba: cum de un astfel de serviciu este gratuit? De unde banii de benzina, de reparatii, cum iti permiti?

Intr-adevar, este o intrebare des formulata. Exista niste costuri foarte mari comparativ cu veniturile mele, nu sunt finantat sau sprijinit de nimeni, toti banii pe care-i cheltuiesc cu acest proiect vin din castiguri personale. Spre deosebire de taximetristi, eu nu stau toata ziua pe strada. O comanda decurge, de exemplu, in felul urmator: acasa -> client -> destinatie -> acasa. Adica, in cazul meu, costurile sunt de 2-3 ori mai mari decat in cazul serviciilor de taxi obisnuite.

Din pacate, am fost nevoit de cateva ori sa refuz "comenzi" din cauza problemelor financiare. Ca orice om, am si eu cheltuieli personale, nu pot nici sa-mi ignor total propria viata in detrimentul proiectului (chiar daca partial poate am facut-o pana acum). Pot spune sincer ca de multe ori am preferat (de exemplu) sa alimentez cu motorina masina si sa ii ajut pe altii decat sa fac ceva pentru mine.

Cati bani investesti lunar?

Estimativ vorbind, cheltuiesc lunar aproximativ 1.500 de lei doar pe combustibil. Suma variaza totusi foarte mult in functie de distantele parcurse si numarul de oameni ajutati.

In ce conditii poate comanda cineva un taxi gratis? Ce fel de persoane

apeleaza la acest serviciu?

Oamenii pot apela la noi in cazul unei urgente. Ne suna oameni cu probleme de sanatate (nevazatori, probleme locomotorii, oameni bolnavi de cancer, leucemie etc.), financiare, dar acceptam si alte urgente, cum ar fi oameni pierduti prin Bucuresti.

Cate comenzi ati avut pana acum? Au fost si clienti reticenti? Ati luat vreo "teapa" pana acum?

Am pierdut sirul comenzilor, dar pot estima ca am avut aproximativ 50. Din pacate, lumea s-a tinut si de farse, am primit si aproximativ 20 de apeluri false.

De ce doar in doua sectoare (2 si 3)? Intentionezi sa extinzi serviciul pentru tot Bucurestiul?

Deoarece sunt limitat din punct de vedere financiar si logistic, prestez aceasta activitate doar in doua sectoare. Intentionez ca in viitorul apropiat sa ma extind in toate sectoarele, pentru a putea ajuta cat mai multi oameni.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#taxi gratis Bucuresti, #Alex Bobes taxi gratuit, #serviciu taximetrie gratuita Bucuresti, #taxi gratuit Bucuresti , #masini