Piata auto din Romania e pe crestere, dar sistemul de taxare pune frana vanzarii de masini noi

Joi, 14 Aprilie 2016, ora 14:59
4320 citiri
Piata auto din Romania e pe crestere, dar sistemul de taxare pune frana vanzarii de masini noi
Foto: PwC Romania

In perioada 2008-2014, numarul total de autovehicule aflate in circulatie in Romania a crescut cu 21%, ajungand la 4,9 milioane de autovehicule, insa cea mai mare parte a acestei cresteri a venit din importurile de masini second-hand. Principalul vinovat? Sistemul de taxare.

In prezent, trei sferturi din autoturismele vandute in tara noastra sunt second-hand, arata o analiza efectuata de consultantii PwC Romania, remisa Ziare.com.

Astfel, varsta medie a parcului auto national a crescut de la 7,7 ani in 2008 la 12,9 ani in 2014, cu 4,6 ani mai mare decat varsta medie a parcului auto din Uniunea Europeana. In acelasi timp, ponderea autovehiculelor mai noi de 2 ani a scazut de la 22% din totalul parcului auto la doar 4%.

Acest lucru poate fi explicat si prin majorarea varstei autovehiculelor second hand inmatriculate. De exemplu, varsta medie a vehiculelor second hand inmatriculate in Romania este de peste 10 de ani.

"Constatam ca in ultimii 6 ani de zile, de cand formula taxei de prima inmatriculare a fost pusa in acord cu regulile comunitare, parcul auto din Romania a imbatranit simtitor, astfel incat, continuand in ritmul actual, varsta medie a parcului auto va creste la 14 ani pana in 2020, ducand la cresterea emisiilor poluante, dar si punand probleme de siguranta traficului", a declarat Daniel Anghel (foto), partener Consultanta Fiscala la PwC Romania si unul dintre autorii analizei.

Topul celor mai vandute masini din Romania in 2016 - ce marci aleg romanii si pe care le ocolesc

Romanii nu prea cumpara masini noi, in comparatie cu restul europenilor

Rata anuala de innoire a parcului auto este de 1,4% in Romania (adica ponderea autoturismelor noi inmatriculate in totalul flotei auto), fata de media europeana de 5,1%.

Romania a inregistrat un varf de inmatriculari de autoturisme noi in 2007, urmat de o scadere abrupta in timpul crizei economice si o tendinta constanta de scadere dupa aceea.

Analiza raportului dintre autoturisme noi si second-hand in tarile UE arata ca Romania este mai apropiata de pietele traditionale second-hand (cum sunt Olanda sau Portugalia), fiind o piata diferita decat cea a producatorilor traditionali de autovehicule (Germania, Franta, Spania si Italia) - in care ponderea autovehiculelor noi inmatriculate este sensibil mai mare.

De asemenea, situatia din Romania este diferita si de cea a altor tari din regiune precum Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia, unde ponderea achizitiilor de autovehicule second-hand este mult mai mica.

"In scopul stimularii vanzarilor de autoturisme noi au fost adoptate o serie de masuri, cum ar fi programul Rabla, care vizeaza reducerea varstei medii a flotei auto prin stimularea casarii masinilor vechi si a achizitionarii de autoturisme noi. Programul a fost eficient in indeplinirea obiectivelor sale. Cu toate acestea, impactul economic al programului nu a fost suficient pentru a schimba tendintele pietei", a adaugat Bogdan Belciu, partener Consultanta pentru Management, de asemenea unul dintre autorii analizei.

Taxele, bata-le vina

Analiza citata arata ca actualul sistem de taxare existent in Romania nu reuseste sa stimuleze intr-o masura satisfacatoarea innoirea parcului auto.

"Pentru a schimba situatia, ar fi necesar ca tara noastra sa ia in calcul un nou mecanism de impozitare al autovehiculelor - care sa tina cont nu atat de capacitatea cilindrica, asa cum este in prezent, ci de elemente precum nivelurile de emisii ale autovehiculelor si normele Euro ale motoarelor acestora.

Desigur, acest sistem s-ar putea aplica gradual numai autovehiculelor inmatriculate dupa intrarea in vigoare a unui pachet legislativ conturat in acest sens si oferind o perioada de gratie cu un termen rezonabil", a mai declarat Daniel Anghel.

C.P.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#vanzari masini Romania, #piata auto masini second hand, #masini second hand, #vanzari masini second hand , #piata auto Romania