Productia de automobile in Romania: Avantaje si dezavantaje

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 14:36

   

Productia de automobile in Romania: Avantaje si dezavantaje
Romania inca nu a ajuns la saturatie in ceea ce priveste productia de automobile, iar avantajele tarii noastre sunt numeroase, a precizat presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM), Constantin Stroe.

"Industria auto a contribuit cu 18% in exportul Romaniei si cu 8,5% in PIB, anul trecut. Tocmai de aceea ma asteptam ca reprezentantii Guvernului sa fie prezenti la conferinta, pentru a le aduce la cunostinta problemele din acest sector", a sustinut Stroe, facandu-se referire la absenta premierului Victor Ponta, ministrului Mediului Rovana Plumb si a ministrului Transportului, Ovidiu Silaghi, de la conferinta Mediafax Talks About Auto Industry.

Presedintele ACAROM a mentionat ca la nivel mondial, anul trecut, s-au fabricat 80 milioane de masini, iar centrele de greutate au fost tarile BRIC (Brazilia, Rusia, India si China). In ultimii ani s-a observat o migratie spre zonele cu potential de crestere: America de Nord spre cea de Sud, Europa de Vest spre cea de Est, iar Japonia spre China.

Piata auto va continua declinul, iar profitabilitatea va fi zero in 2012

"Cererea de auto continua sa scada, nu cred ca ne vom redresa mai devreme de 3 ani", a sustinut Stroe.

"De remarcat este faptul ca Germania a pordus 6 milioane de masini, iar Romania este departe de nivelul de saturatie, suntem in urma Slovaciei si Cehiei, insa imi exprim speranta ca uzina Ford de la Craiova isi va aduce un aport important", a opinat Stroe.

El a mai explicat ca in industria auto, din suma 11,14 miliarde de euro obtinuta din cifra de afaceri, 7,64 miliarde au fost facute de vanzarea componentelor de masini.

Avantaje, dezavantaje ale Romaniei

Constantin Stroe a precizat ca principalele avantaje ale Romaniei pentru piata auto sunt costurile reduse cu personalul, forta de munca calificata, localizarea geo-economica buna si ajutorul de la stat.

Director Renault: Romania este a doua tara a "planetei" grupului francez

In schimb, tara noastra nu sta foarte bine la capitolul cercetare si dezvoltare in invatamant, dar nici la gestionarea proiectelor si management, iar tehnologiile sunt depasite.

Riscurile cu care ne confruntam in acest sector sunt reprezentate de concurenta dura cu tarile BRIC si vulnerabilitatea exporturilor.

"Pentru a incuraja cresterea pietei auto, trebuie facute anumite demersuri, precum atrageri de investitii straine, europenizarea legii investitiilor de serviciu, stimulente fiscale, care sunt insignifiante (maxim 3,2% din profit), pentru a stimula cercetatorii", a conchis Stroe.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3650 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
justitiarul
rank 5
mda... de aia au plecat in Maroc
"Avantaje, dezavantaje ale Romaniei
Constantin Stroe a precizat ca principalele avantaje ale Romaniei pentru piata auto sunt costuri reduse cu personalul, forta de munca calificata, localizare geo-economica buna si ajutor de la stat."
Apollo13
rank 3
Pai a venit Basescu....
...ca el e pres jucator...nu mai are loc nimeni de el! Multumiti-va cu Basescu! Luati de la Basescu! Este exact situatia cu Bruxelles-ul .....merg eu ca eu reprezint Romania! Acolo unde trebuie sa o reprezinte nu se baga...vezi cazul cu insultele sefului parlamentului maghiar fata de care nu a avut nici mai mica actiune ci dimpotriva s-a pupat cu Orban.
Mutul
rank 5
@Apollo13 & "Pai a venit Basescu...."
N-am inteles din comentariul dumneavostra legatura intre industria locala de automobile si Basescu!
Puteti sa va detaliati opiniile?
mihai63
rank 5
Multumiri!
Asociatia detinutilor din Romania de o anumita orientare multumeste guvernului ca domnul Nastase a ajuns cu bine la penitenciar ,anumiti detinuti vor sa-i numere ouale !
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor