Romanii au mai multi bani la dispozitie si cumpara masini: Care sunt insa vestile proaste

Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 09:47
4665 citiri
Romanii au mai multi bani la dispozitie si cumpara masini: Care sunt insa vestile proaste
Foto: Arhiva Ziare.com

Numarul de autoturisme produse si asamblate in Romania a crescut cu 3,8% in primele trei trimestre ale lui 2015 comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Valoare destul de aproape de avansul PIB, dar de natura sa ne puna pe ganduri, daca se face trimitere la cresterea exporturilor de profil cu doar 1,4% in acelasi interval de timp si la avansul de 13,4% inregistrat de importurile de autovehicule.

Datele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule (APIA) arata ca efectul majorarii veniturilor populatiei asupra unui sector-cheie al industriei romanesti a fost unul limitat.

Piata auto din Romania in 2015: Dacia Logan, cel mai vandut model, Volkswagen se tine bine

Pe de o parte, pentru ca vanzarile la intern reprezinta mai putin de o zecime din productie si, pe de alta, pentru ca nu a existat o adaptare a modelelor de pe piata la pretentiile bazate pe cresterea sumelor din buzunarele consumatorilor.

Din perspectiva comertului exterior, respectiv a evolutiei soldului sectorial cu efect direct pe contul curent si indirect pe cotatia monedei nationale, cresterea veniturilor a dus la un avans mult mai consistent al importurilor. Unde partea care revine autovehiculelor comerciale si autobuzelor, pe care nu le mai producem in tara, a crescut semnificativ. Si unde s-a majorat aproape in acelasi cuantum numarul masinilor importate suplimentar fata de numarul de masini produse si vandute in tara in plus pe 2015 fata de 2014.

Sursa: Curs de Guvernare

Doar ca autoturismele aduse din afara costa mult mai mult decat cele produse in tara, de unde a rezultat si o inrautatire a soldului rezultat din schimburile externe pe zona de auto.

Se poate observa ca lupta pentru piata suplimentara de vanzari de autoturisme, aparuta ca urmare a faptului ca tot mai multi romani si-au permis sa cumpere acest produs, a fost adjudecata la limita pe primele noua luni de catre productia autohtona.

Ceea ce nu a facut decat sa modifice proportia defavorabila industriei romanesti de profil (altminteri competitiva in afara!), de la circa 30%/70% la o treime de la noi si doua treimi de la ei. Insuficient, insa, pentru a genera un ritm de crestere mai consistent, bazat pe cererea interna.

Si, mai ales, pentru a reduce importurile, in baza faptului ca avem si noi capacitatea de a obtine produse competitive prin cele doua marci internationale care sunt acum "Made in Romania".

Citeste mai departe despre Un studiu de caz: Efectele cresterii veniturilor populatiei asupra industriei auto pe Curs de Guvernare.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#crestere venituri industria auto, #piata auto romania , #piata auto Romania