Piata auto europeana, in declin. Ce fac principalii jucatori

Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 16:45
2836 citiri
Piata auto europeana, in declin. Ce fac principalii jucatori

Criza datoriilor suverane din zona euro are un impact puternic asupra vanzarilor de autoturisme pe piata europeana, care ar putea inregistra in acest an cel mai grav declin din ultimii 19 ani.

Vanzarile de masini in Uniunea Europeana au scazut constant in ultimii cinci ani si nu pare sa existe vreun semn care sa indice faptul ca acest declin va lua sfarsit curand.

Potrivit datelor oficiale, inmatricularile de autoturisme au scazut cu aproape 11% in septembrie comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent. Declinul a fost de 18% in Franta, de 26% in Italia si de 37% in Spania. Marea Britanie a fost singura piata importanta ca a inregistrat o usoara crestere, potrivit The Economist.

In Europa existau deja prea multe uzine auto chiar si in vremurile bune, cand vanzarile urcau la aproximativ 17 milioane de unitati pe an. In prezent, cand se vand in jur de 13 milioane pe an, supracapacitatea de productie este ingrijoratoare.

Totusi, pana acum au avut loc putine restrangeri.

Seful Fiat, Sergio Marchionne, nu a obtinut inca niciun raspuns la propunerea adresata Comisiei Europene privind supervizarea unei rationalizari drastice a industriei.

Spre finalul lunii octombrie, doua evenimente au marcat doua manifestarea a doua tendinte opuse in procesul de restructurare. Ford a anuntat ca va inchide uzina din Belgia, precum si doua fabrici din Marea Britanie, pentru a reduce pierderile inregistrate in Europa, in timp ce guvernul francez a decis sa salveze Peugeot-Citroen, prin acordarea unui ajutor de stat conditionat de reexaminarea planului de a desfiinta peste 6.000 de locuri de munca si de a inchide o fabrica in apropierea Parisului.

Salvarea Peugeot ia forma unui credit garantat de stat in valoare de 7 miliarde de euro pentru divizia de leasing a companiei, care imprumuta bani clientilor pentru a cumpara masini. De asemenea, Peugeot trebuie sa accepte in consiliu un reprezentant al muncitorilor si un director aprobat de statul francez si trebuie sa suspende plata dividendelor.

In acelasi timp, grupul PSA Peugeot-Citroen a anuntat inregistrarea unui progres in realizarea, impreuna cu Opel-Vauxhall, divizia europeana a productorului auto General Motors, a unei Aliantei Strategice Globale in cadrul careia vor fi create patru noi platforme ce ar urma sa fie folosite in comun de cele trei marci auto, urmarindu-se sa se obtina astfel economii anuale de 2 miliarde de dolari pe an din 2016. Insa niciuna dintre cele doua companii nu are atat de mult timp la dispozitie.

Peugeot a anuntat la inceputul lunii octombrie ca ar putea ramane fara bani in doar doi ani in contextul in care pierderile sale se ridica la 200 de milioane de euro pe luna, in timp de General Motors, care este inca detinuta partial de stat, a anuntat deja inchiderea uzinei Opel din Germania, dar ar putea fi fortata sa ia masuri mult mai drastice.

Urmatorul pas logic ar fi ca Peugeot si Opel sa fuzioneze si sa elimine supracapacitatea de productie, insa aceasta ar intampina o rezistenta puternica din partea sindicatelor si a autoritatilor guvernamentale.

Pe de alta parte, Ford, care a reusit sa evite falimentul si un eventual ajutor de stat a decis sa inchida unitatile sale din Belgia (Genk) si Marea Britanie (Southampton si Dagenham) pentru redresarea operatiunilor sale din Europa, unde estimeaza ca va inregistra pierderi de peste 1,5 miliarde de euro anul.

Constructorii auto europeni de top, precum BMW, Jaguar Land Rover, se descurca destul de bine, profitand de cresterea cererii de pe pietele emergente. De asemenea, Volkwagen face fata conditiilor nefavorabile oferind clientilor discounturi atragatoare.

Citește și:
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
George Simion, liderul AUR, a ajuns din nou în centrul atenției luni, 5 decembrie, după ce a dat buzna în Ministerul Energiei și a sabotat conferința de presă anunțată de Virgil Popescu....
Cum au jucat PSD și UDMR la dublu pe tema „taxei pe soare”. Acuzațiile aduse ministrului liberal Virgil Popescu
Cum au jucat PSD și UDMR la dublu pe tema „taxei pe soare”. Acuzațiile aduse ministrului liberal Virgil Popescu
În toiul votului pentru aderarea la Schengen, coaliția de guvernare este cuprinsă de noi tensiuni după ce ministrul Energiei a prezentat un OUG despre care opoziția a spus că ar fi o „taxă...
Comentarii
Poza VisOnAir
VisOnAir
rank 4
Sa modifice motorizarea actuala pentru reducerea