Piata auto se va revigora spre finalul anului - APIA

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 20:28
1317 citiri
Piata auto se va revigora spre finalul anului - APIA

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) estimeaza o usoara revigorare a pietei auto din Romania la finalul anului, urmand sa ajunga la un volum de circa 110.000 de unitati, cu conditia mentinerii neschimbate a cadrului legislativ.

"Pe baza evolutiilor din ultimele luni, mentinem pentru sfarsitul anului (T4) estimarea noastra, privind o usoara revigorare a pietei, cu conditia mentinerii neschimbate a cadrului legislativ (taxa, 'Rabla', TVA), cu un volum total (autoturisme si vehicule comerciale) de circa 110.000 unitati", se mentioneaza intr-un comunicat al APIA.

In ceea ce priveste segmentul autoturismelor, reprezentantii APIA au luat in calcul o reactie mai buna a potentialilor cumparatori fata de oportunitatea Programului de innoire al parcului auto - "Rabla", care este "incert deocamdata anul viitor", dar si de oferta diversificata si generoasa a majoritatii distribuitorilor de autovehicule.

Potrivit APIA, vanzarile de autoturisme au scazut in august cu 13,5% fata de luna anterioara, la 7.801 unitati. Daca se adauga vehiculele comerciale si autobuzele, vanzarile totale de autovehicule s-au diminuat in august cu 14,4% fata de luna anterioara, la 8.913 unitati.

"Prin traditie, august este cea mai slaba luna din an, atunci cand vorbim de vanzarile totale de autoturisme. Nu este si cazul in 2011. Astfel, dupa sapte luni in care evolutia generala a pietei auto a dezamagit asteptarile majoritatii distribuitorilor de autovehicule (in special pe cei de autoturisme), gasim totusi in august (si chiar in iulie) elemente care pot induce o doza de optimism (extrem de moderat totusi) pentru perioada urmatoare. Cifrele pe ultimele doua luni fac ca scaderile inregistrate la sfarsitul lunii iunie (de exemplu -18,7% la autoturisme) sa fie acum semnificativ mai mici", se mai spune in comunicat.

Reprezentantii APIA sustin ca printre cauzele care au dus la scaderea pietei ar fi si "accesul precar la surse de finantare pentru achizitia de autovehicule al marii majoritati a populatiei".

"Acesta va deveni si mai dificil in conditiile limitarii la cinci ani a duratei creditelor pentru autovehicule (conform proiectului de Regulament al BNR privind creditele destinate persoanelor fizice)", se mai arata in comunicat.

Potrivit APIA, clasele A-C in care se regasesc autoturisme cu preturi relativ mici, dar cu volume importante, reprezentand 2/3 din piata, inregistreaza scaderi cuprinse intre 4 si 22%, in timp ce clasele care includ autoturisme cu preturi ceva mai mari, inclusiv premium sau SUV, inregistreaza cresteri procentuale de doua cifre, intre 22% si 69%.

"Un impact pozitiv asupra vanzarilor il avem insa de la Programul de innoire a parcului auto (Rabla), chiar daca si acesta este sub asteptarile pietei. Oricum, s-au achizitionat pana acum (sfarsitul lunii august) prin program circa 21.500 de autovehicule noi (in special autoturisme), ceea ce reprezinta aproximativ 36% din totalul vanzarilor (51% in 2010, la un volum de peste 35.000 de automobile)", se mai arata in comunicat.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...