Criticate deopotriva de lideri de opinie, artisti, congressmeni democrati si chiar de unii republicani, politicile lui Donald Trump sunt privite cu reticenta si in industria de automobile.
CEO-ul Daimler, Dieter Zetsche, a declarat in cadrul unei conferinte de presa desfasurata la Stuttgart ca politicile economice si comerciale ale presedintelui Statelor Unite reprezinta un factor de risc pentru producatorii germani de automobile.
Intervievat de agentia Reuters, Dieter Zetsche, sustine ca, desi politicile lui Trump nu au produs deocamdata efecte negative asupra afacerilor producatorului german, exista un risc real ca acest lucru sa se intample in viitor.
Si asta deoarece Trump nu s-a sa sfiit sa adopte o politica protectionista inca de la inceputul mandatului sau, lansand critici aspre la adresa importurilor de automobile in SUA in speranta ca va proteja si ajuta vanzarile producatorilor locali.
Nu de putine ori, Trump i-a amenintat direct pe producatorii germani cu taxe de import prohibitive de pana la 35% din pretul masinilor pe care le vand pe piata americana, dar le produc in Mexic.
Mai mult, a facut acest lucru chiar intr-un interviu acordat reputatului cotidian german Bild astfel incat mesajul sa fie clar.
Dieter Zetsche, CEO Daimler
Trump le reproseaza producatorilor germani ca nu produc mai multe automobile pe teritoriul SUA si i-a amenintat pe cei de la BMW ca, daca vor produce modele destinate pietei nord-americane in Mexic, va aplica o taxa de import de 35% pentru vanzarea acestor automobile in SUA.
Desi BMW, Daimler sau VW au investit recent in fabrici noi sau dezvoltarea fabricilor existente in Mexic, trebuie mentionat ca acestia produc foarte multe automobile in SUA.
La fabricile lor din Statele Unite, producatorii germani asigura peste 33.000 locuri de munca iar furnizorii germani de piese inca vreo 77.000. BMW a investit masiv in fabrica sa din Spartanburg, Carolina de Sud unde construieste modele precum X3, X4 sau X5 pentru piata locala, dar si pentru export. Este demn de notat ca BMW exporta peste 65% dintre automobilele produse la fabrica din Spartanburg.
La randul lor, cei de la Volkswagen au investit doar in 2017 peste 900 millioane de dolari in retehnologizarea fabricii sale din Chattanooga, Tennessee, unde produc versiunea americana a Passatului si noul SUV Atlas, destinat pietii din SUA.
Daimler are peste 30.000 de angajati in SUA, piata din SUA reprezentand cea de-a doua piata a sa la nivel mondial. La fabrica din Alabama, Mercedes produce modele precum GLE, GLS sau Clasa C iar in Carolina de Sud se produc autoutilitarele Sprinter.
Realitatea este ca Trump a pornit un razboi extrem de agresiv si inutil impotriva unor producatori care exporta un volum urias de autovehicule din SUA si asigura cumulat peste 100.000 de locuri de munca.
In stilul sau populist si belicos, presedintele american risca sa puna in pericol tocmai locurile de munca atat de importante pe care a promis sa le inmulteasca in timpul campaniei sale electorale.
Producatorii germani sunt deja atrasi de costurile mici cu forta de munca din Mexic si de facilitatile fiscale oferite de guvernul Mexican asa ca strategia lui Trump ar putea sa le ofere un imbold decisiv sa-si mute capacitatile de productie peste granita vaduvind SUA de multe locuri de munca si un procent important de exporturi.
Informatii oferite de WeltKlasse Automobile, importator si distribuitor autovehicule second-hand.
Cum adica sa produci masini cu salarii mici in Mexic si sa-i jumulesti pe... Vezi tot