Programul "Prima masina", un esec lamentabil? Ce trebuie schimbat

Vineri, 03 Iunie 2016, ora 07:19
14234 citiri
Programul "Prima masina", un esec lamentabil? Ce trebuie schimbat

Programul "Prima masina" a inceput cu frana de mana trasa in acest an, din cauza ca a debutat tarziu, asa ca au fost aprobate doar doua dosare pana acum. Dar cum s-a ajuns la aceasta situatie?

In principiu, accesul la acest program e impiedicat de prea multa birocratie, avand in vedere ca exista cateva limitari importante:

 • - nu poti sa-ti iei un automobil mai scump de 11.000 de euro;
 • - e obligatoriu ca masina sa fie noua;
 • - esti nevoit sa inchei o asigurare CASCO;
 • - trebuie sa dai un avans de 5% din valoarea masinii;
 • - dosarul e aprobat dupa cel putin o luna.
 • Ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa fii eligibil pentru programul "Prima masina"

  Astfel, e posibil ca romanii sa considere ca nu e rentabil sa ia o masina prin intermediul programului guvernamental, ci sa apeleze mai degraba la un credit de nevoi personale. Acesta se aproba in cel mult cateva zile si iti poti cumpara aproape orice automobil, fie el si la mana a doua.

  "Produsul e destul de ieftin din punct de vedere al costurilor, insa e destul de complicat din punct de vedere al procedurilor care trebuie realizate pentru contractarea lui, dar si al limitarilor legislative. Toate cele trei puncte sunt atat de complicate incat il fac pe potentialul client sa nu accepte aceasta solutie, ci sa se indrepte spre o alternativa mai scumpa, de genul creditelor de nevoi personale, dar care e ultrarapida din punct de vedere legal", a spus Dragos Nichifor, director financiar la firma de brokeraj Bayer Credit, intr-o declaratie acordata Ziare.com.

  El a evidentiat principalul dezavantaj pe care il are acest program guvernamental.

  "Din punct de vedere psihologic, clientul prefera sa ia un credit de nevoi personale decat sa apeleze la 'Prima masina', pentru ca obtine banii mai repede si poate sa-si ia automobilul mai devreme. Mai mult, daca luam in considerare ca trebuie sa faca si CASCO, practic ajunge la aceeasi suma pe care ar fi dat-o daca ar fi luat un credit de nevoi personale", a aratat acesta.

  Sunt prea multe obstacole de trecut

  Intr-adevar, ratele platite prin "Prima masina" sunt mai mici decat in cazul unui credit de nevoi personale. In cazul unui imprumut luat prin programul guvernamental, scoti din buzunar intre 664 de lei si 800 de lei pe luna, pentru un automobil care costa 44.000 de lei, cu tot cu TVA (aproximativ 10.000 de euro), pe o durata de 5 ani.

  In acelasi timp, la un credit de nevoi personale, ratele pot ajunge pana la 900 de lei pe luna, in aceleasi conditii.

  Dar la "Prima masina" trebuie sa dai un avans si sa inchei o asigurare de tip CASCO, asa ca ajungi sa platesti cam tot atat cat ai face-o daca ai fi contractat un credit de nevoi personale, care se aproba mult mai rapid.

  "La 'Prima masina' e vorba de limitari precum: pretul masinii trebuie sa fie de 50.000 de lei, la care se adauga TVA, asta inseamna cam 60.000 de lei, dintr-o data potentialii clienti sunt cei care vor un automobil care sa se incadreze in acest plafon. A doua limitare e cea de timp, pentru ca perioada maxima de creditare e de 5 ani. Intr-adevar, e la fel ca la un credit de nevoi personale luat de la banca, dar daca iti iei o masina in leasing, perioada de rambursare poate fi mai mare de-atat. Apoi, autovehiculul pe care trebui sa il cumperi trebuie sa fie nou, de la un dealer autorizat.

  La aceste lucruri se adauga si obligativitatea de a-ti face CASCO pe toata perioada creditului, deci implicit apare un cost suplimentar pe care unii nu si-l pot permite sau nu vor sa si-l asume. La 'Prima masina' mai e vorba si de durata de aprobare a dosarului, vorbim de cele putin o luna de zile. Mai mult, trebuie sa aduci multe acte, iar dosarul trebuie sa plece si la Fondul de Garantare, la fel ca la Prima Casa, astfel ca aprobarea lui dureaza mai mult decat daca ai lua un credit de nevoi personale, care se aproba in cateva zile", ne-a mai precizat Dragos Nichifor.

  Ce trebuie schimbat?

  Dragos Nichifor a aratat ca pentru ca programul sa fie mai eficient, legislatia trebuie sa se schimbe astfel incat acccesul la "Prima masina" sa fie facil.

  "De exemplu, dosarul ar trebui sa ajunga la Fondul de Garantare ulterior acordarii creditului si nu inainte, tocmai pentru a simplifica procesul. De asemenea, banca ar trebui sa-si asume, pentru un anumit numar de dosare, riscul ca Fondul sa nu accepte garantia. In acest fel, lucrurile ar merge foarte repede si aprobarea dosarului ar dura doar o zi sau doua", ne-a mai spus acesta.

  Nici posibilitatea ca sa achiti avansul de 5% printr-un tichet Rabla, introdusa in 2016, nu e atractiva, caci puteai face acest lucru si la celelalte variante de creditare (imprumut de nevoi personale sau leasing).

  Statisticile

  Programul "Prima masina" a intrat in vigoare in al doilea trimestru al anului trecut. De atunci si pana la finalul lui 2015 au fost acordate 193 garantii de la stat, in valoare totala de 3.256.750 de lei, potrivit datelor remise Ziare.com de Fondul National de Garantare si Contragarantare (FNGCIMM).

  Situatia e mai grava in 2016. Programul nu a fost aplicat de la inceputul anului, ci de la 20 mai, iar pana in prezent au fost aprobate doar 2 dosare. In total, pentru acest an, statul a pus la bataie garantii in valoare de 100 de milioane de lei, insa e greu de crezut ca vor fi accesati toti banii.

  "E incredibil de putin ca doua dosare sa fie aprobate pana acum. E risipa de resurse si e nevoie de o schimbare din radacini ca programul sa functioneze", a conchis Dragos Nicihifor.

  Citeste si:
  Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
  Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
  Politicienii trăiesc mai mult decât restul oamenilor pentru că au venituri mai crescute şi beneficiază de tratamente medicale mai bune, arată un studiu întocmit de Universitatea din Oxford,...
  Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
  Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
  REPER, noul partid înfiinţat de Dacian Cioloş şi mai mulţi europarlamentari de la PLUS, are noi membri. Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali, de la departamentul de...