Atentat la siguranta cetateanului: Cum s-a umplut Romania de rable si cat a pierdut statul din aceasta "afacere"

Luni, 04 Septembrie 2017, ora 20:48
7108 citiri
Atentat la siguranta cetateanului: Cum s-a umplut Romania de rable si cat a pierdut statul din aceasta "afacere"
Foto: Arhiva Ziare.com

In prima jumatate a anului 2017, mai putin de un autoturism din cinci nou inmatriculate a fost unul nou, rezulta din confruntarea datelor publicate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA) cu cele ale INS.

Mai precis, este vorba despre circa 59.000 de autoturisme noi livrate fata de aproape 300.000 noi inmatriculari consemnate.

Astfel, varsta medie a parcului auto si-a accelerat cresterea undeva spre o valoare situata intre 14 si 15 ani, dupa ce un studiu al PricewaterhouseCoopers din urma cu doi ani atragea atentia asupra procesului de imbatranire a parcului auto de la 7,7 ani in anul 2008 pana la 12,9 ani in anul 2014.

Datele pentru 2016 sunt elocvente, cu doar un autoturism din 30 mai nou de trei ani si doar o masina din 13 cu varsta mai mica de cinci ani. Asadar, daca ponderea masinilor vechi a continuat sa fie extrem de ridicata, in jur de 80%, situatia nu avea cum sa se imbunatateasca, iar evolutia va fi tot mai rea in continuare.

In context, pe fondul veniturilor inca relativ reduse ale romanilor, singura masura care si-a dovedit eficienta a fost programul Rabla, prin care s-au acordat si in acest an (cu intarzierea deja traditionala) tichete in valoare de 6.500 lei (ceva mai mult de 1.400 de euro) pentru casarea unui autovehicul mai vechi de 8 ani.

Pierderea statului

Din pacate, acest program care tine de Ministerul Mediului a fost puternic subdimensionat fata de cererea de tichete existenta si fata de dimensiunea pietei auto romanesti. Cu alocari de doar 225 milioane de lei (dintre care 45 de milioane lei pentru exotica reducere a pretului cu 45.000 de lei pentru autovehicule integral electrice), foarte multi cumparatori au ramas cu masinile in showroom pana la deblocarea unor noi fonduri prin realocarea celor care nu au fost cheltuite pe destinatii.

Daca ar fi sa admitem cinstit realitatea, de fapt statul ar trebui sa duca nu atat o politica ecologista de mediu, cat o politica de siguranta publica in beneficiul propriilor cetateni. Cetateni platitori de taxe si impozite care, de fapt, ar putea achizitiona autoturisme noi fara nicio limitare de fonduri date de stat prin buget.

De fapt, aplicarea tichetului "fara numar" s-ar putea face lejer chiar din TVA-ul platit la achizitionarea unui autoturism nou. "Punctul de intersectie" putand fi calculat undeva la 40.700 lei sau 8.900 de euro la un tichet clasic de 6.500 de lei. Ar fi ca si cum cel in cauza ar cumpara un automobil fie chiar si cu TVA zero, dar ar scoate din parcul auto si din plamanii populatiei un automobil vechi.

Evident, tot ce trece de acest prag (practic, toate autoturismele noi vandute) s-ar constitui in incasari destul de consistente de TVA, chiar daca nu de 19%, si ar permite readucerea la niveluri rezonabile a varstei medii a parcului auto. A carei avansare pare a nu mai putea fi stavilita de masurile nationale firave in raport cu presiunea implicita venita de la Bruxelles de prelua rable occidentale.

Cu avantaje legate apoi de alte taxe si impozite ce pot fi incasate, de dezvoltarea sectorului de asigurari (masinile noi se mai asigura complet, cele vechi extrem de rar), de dezvoltarea activitatii la vedere de service si, mai ales, s-ar vedea in scaderea numarului de morti si raniti din accidente rutiere la care suntem printre liderii europeni.

Citeste mai multe despre Cum isi fura statul caciula: Economia la tichete in programul Rabla a umplut tara de masini nefiscalizate pe cursdeguvernare.ro.

Citeste si:

S-a dat startul programelor Rabla Clasic si Rabla Plus. Iata ce subventii se ofera pentru masinile electrice

Au aparut primele oferte Rabla 2017 - ce masini poti cumpara la pret redus

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
O filială a gigantului american Google, Mandiant, avertizează joi, 18 aprilie, într-un raport, cu privire la activităţi ale unei grupări de hackeri cu legături cu spionajul rus, Sandworm,...
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare pentru imagini, denumită JPEGli, care promite să revoluționeze modul în care fotografiile sunt afișate și gestionate pe internet....
#masini nefiscalizate Rabla, #program Rabla efecte efecte, #program Rabla taxe impozite , #programul rabla