Korodi, la predarea mandatului: Programul Rabla trebuie continuat

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 15:37
1759 citiri
Korodi, la predarea mandatului: Programul Rabla trebuie continuat

Programul Rabla a avut, in acest an, cele mai bune rezultate de la demararea initiativei guvernamentale in urma cu 10 ani si trebuie continuat indiferent de oponenta anumitor actori ai pietei si calibrat la necesitatile de mediu ale Romaniei, a afirmat, miercuri, fostul ministru al Mediului, Attila Korodi.

Dupa noua luni in aceasta functie, el a predat mandatul de ministru Gratielei Gavrilescu.

"Uitandu-ne pe rezultate am putea spune ca editia din acest an a inregistrat cea mai buna reactie si implicare a populatiei in Program de la lansarea lui, in urma cu 10 ani. A fost primul an din cei zece, cand am epuizat toate tichetele adresate persoanelor fizice inainte cu o luna de termenul limita stabilit prin calendarul de desfasurare.

Acest lucru s-a datorat categoric introducerii, in premiera, a tichetelor electronice gestionate prin sistemul informatic al Administratiei Fondului pentru Mediu (...) De aceea, Programul trebuie continuat indiferent de oponenta anumitor actori ai pietei si calibrat la necesitatile de mediu ale Romaniei", a mentionat Attila Korodi.

Tichetele Rabla au fost epuizate: Va continua programul la anul?

Pe de alta parte, in ceea ce priveste programul Casa Verde, acesta a fost deblocat in acest an, fiind realizate plati de aproape 3 milioane lei pentru dosarele depuse in 2011.

"Am analizat in cursul acestui an toate cele 23.938 de dosare depuse in 2011 si am efectuat plati efective in valoare de aproximativ 3 milioane de lei. Ma astept ca cele aproximativ 24.000 de familii din Romania care au beneficiat de acest program sa fie dublate, chiar triplate in cursul anului urmator", a spus fostul ministru al Mediului.

Korodi aminteste si despre progresele inregistrate in cadrul Programului derulat prin Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) privind protectia resurselor de apa, sisteme integrate de alimentare cu apa, statii de tratare, canalizare si epurare, sesiune de finantare adresata autoritatilor locale din Romania si lansata in 2010, precum si de programele de educatie pentru mediu pentru care a fost alocata, in 2014, suma de 20 de milioane de lei.

Asteptarile pentru 2015

Cat priveste asteptarile pentru 2015, fostul ministru al Mediului a amintit de "Casa Verde", pistele pentru biciclisti, amenajarea de parcuri, programul Rabla si managementul deseurilor.

"O alta noutate pe care am dorit sa o lansam anul viitor se refera la finantarea unui program de dezvoltare a infrastructurii necesare autovehiculelor electrice. Daca strategia va prinde contur, asa cum am imaginat-o, Administratia Fondului pentru Mediu va deveni o adevarata banca de investitii de mediu, accesibila deopotriva populatiei si autoritatilor publice POS Mediu a reprezentat o baza de dezvoltare si sursa solida prin care politicile de mediu au putut fi implementate.

In cursul mandatului meu am atins pragul de absorbtie de 54%, ceea ce inseamna peste 2,8 miliarde de euro, reprezentand atat avansurile primite de la Comisia Europeana, cat si sume procesate de Autoritatea de Management", a afirmat Korodi.

Predarea de mandat a avut loc in contextul deciziei UDMR de a parasi actualul Guvern, ca urmare a votului comunitatii maghiare exprimat in recentele alegeri prezidentiale.

Noul ministru al Mediului, Gratiela Gavrilescu, a depus juramantul miercuri, la Palatul Cotroceni, in prezenta presedintelui Traian Basescu.

Citeste si:
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Fostul lider al PSD Liviu Dragnea susţine că nu există probe care să îl incrimineze în alte dosare penale. Dragnea neagă că ar fi mers în vacanţe exotice pe bani publici ori pe fonduri...
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a anunțat duminică seara, 19 septembrie, că Alianţa pentru Patrie este noul partid în care se va înscrie dacă instanța îi va permite. Patru...
Sursa: AGERPRES