Programul Rabla Clasic primeste inca 25 de milioane de lei. Iata pana cand puteti depune dosarul

Joi, 28 Septembrie 2017, ora 18:20
4469 citiri
Programul Rabla Clasic primeste inca 25 de milioane de lei. Iata pana cand puteti depune dosarul
Foto: Facebook/Gratiela Gavrilescu

Programul Rabla Clasic, sesiunea 2017 pentru persoane fizice, va fi suplimentat cu 25 de milioane de lei, ceea ce inseamna un plus de 4.000 de prime de casare, a anuntat, joi, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.

"Astazi (joi - n. red.), am semnat suplimentarea pentru Programul Rabla Clasic - persoane fizice cu suma de 25 de milioane de lei, care inseamna o suplimentare cu 4.000 de prime de casare. Pana la sfarsitul anului, 31 decembrie 2017, vom avea un total de aproximativ 25.000 de masini noi care vor fi cumparate de catre romani.

In acelasi timp, am prelungit si termenul de depunere a dosarelor, tot pana la data de 31 decembrie 2017 pentru persoanele fizice. Si pentru ca, in ultima perioada, si institutiile statului, si autoritatile locale doresc sa-si achizitioneze masini noi si sa se doteze cu astfel de autovehicule, am prelungit pentru persoanele juridice termenul de depunere pana la 30 noiembrie 2017, tinand cont si de rectificarea bugetara", a afirmat Gavrilescu.

Pe de alta parte, ministrul Mediului a precizat ca, in cazul Programului Rabla Plus, a fost modificat Ghidul de finantare, tocmai pentru ca masinile pentru care au fost aprobate dosarele de finantare sa poata fi livrate de catre dealerii de masini electrice.

"Ca noutate este si Programul Rabla Plus. Sa nu uitam ca anul acesta, eco-bonusul dat pentru Rabla Plus a fost de 10.000 de euro pentru achizitionarea unei masini 100% electrice, iar pentru masinile hibrid plug-in sau hibrid un eco-bonus de 4.500 de euro. A fost o crestere semnificativa, iar pana la ora actuala avem inscrieri pentru aproximativ 550 de masini din gama Rabla Plus.

Pentru ca am constatat ca ne confruntam cu anumite probleme, cum ar fi lipsa unor masini in parcurile auto ale unor dealeri, a trebuit sa modificam Ghidul de finantare atat pentru Rabla Plus, cat si pentru Rabla Clasic, ordine care sunt deja postate pe site-ul ministerului, prin ghidurile de finantare in care vor fi incluse programele din 2018 si 2019.

Ne-am confruntat cu niste probleme si, cu ajutorul producatorilor de masini din Romania si a dealerilor care vand masini electrice sau hibrid plug-in, am facut o modificare prin care eliminam termenul de 31 decembrie pana la care se poate emite factura pentru autovehicule electrice hibrid plug-in, in sensul ca, din momentul in care s-au inscris la AFM, au un timp de 120 de zile pana cand acea masina poate sa intre in circuit, adica pana cand ea poata sa fie achizitionata.

In acelasi timp, pentru ca am constatat ca foarte multe persoane s-au inscris deja la AFM pentru a-si achizitiona astfel de masini pe programul Rabla Plus, dar inca nu au ajuns la dealer, pentru a-si alege masina, am pus un termen-limita maxim pana la care pot sa isi depuna documentele la dealer, respectiv 60 de zile", a explicat Gratiela Gavrilescu.

Potrivit ministrului Mediului, noile Ghiduri de finantare, destinate celor doua programe Rabla, vor include, incepand cu anul 2018, un eco-bonus acordat si masinilor mici nepoluante.

"Am inclus in aceste programe si cvasi-ciclurile electrice, in sensul ca cine doreste sa-si achizitioneze o masina mica si care se poate parca usor si este nepoluanta, va primi finantare incepand cu anul 2018. In acelasi timp, pentru ca pretul acestora este mult mai mic decat eco-bonusul de 10.000 de euro pe care il dam, am dat pentru masinile care sunt sub aceasta suma finantare numai de 50%, astfel incat sa nu ne trezim in situatia in care pretul unei masini, fiind mai mic, cineva sa isi inchipuie ca banii respectivi ar putea fi dati direct in contul cetateanului. (...)

Speram ca prin programul multianual de finantare a celor doua programe Rabla Clasic si Rabla Plus, incepand si de anul viitor, numarul masinilor suta la suta electrice, cele care nu polueaza sau hibrid plug-in, va fi mult mai mare", a subliniat ministrul Mediului.

Incepand din 18 mai 2017, persoanele fizice si cele juridice pot accesa Programele de stimulare a innoirii Parcului auto national - Rabla Clasic si Rabla Plus. Bugetul anuntat in cazul programului Rabla Clasic - 180 de milioane de lei, iar cel pentru Rabla Plus - 45 de milioane de lei.

Citeste si BMW incepe propriul program "Rabla" - ce reducere ofera

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#programul Rabla clasic suplimentat, #Rabla Clasic 2017, #Rabla Plus 2017, #eco bonus masini nepoluante , #programul rabla