Programul Rabla continua si in 2018. Va pune accent pe reducerea emisiilor de carbon

Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 12:39
6628 citiri
Programul Rabla continua si in 2018. Va pune accent pe reducerea emisiilor de carbon

Programul guvernamental Rabla va continua, cu siguranta, si in 2018, si va pune accent pe reducerea emisiilor de carbon, a declarat, joi, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), Cornel Brezuica.

"In legatura cu Programul Rabla, anul acesta a fost vorba despre o alocare destul de importanta, chiar in crestere. Aici as completa spunand ca in Programul Rabla Plus este pentru prima data in istoria Romaniei cand numarul de autovehicule full electrice si hibride a ajuns la peste 600 de unitati. Anul trecut au fost vreo 10 - 15 unitati.

Pentru anul acesta nu s-au inmatriculat toate, deoarece producatorii nu au fost pregatiti pentru asta, nu se asteptau. Am modificat Ghidul de finantare, alocandu-le un termen de 120 de zile de la data de la care cetateanul merge la dealer sa-si comande masina pana la momentul la care dealerul va aduce acea masina.

Programul Rabla va continua cu siguranta si la anul, pentru ca tendinta este de reducere a emisiilor de carbon. Este o cerinta a Uniunii Europene si o obligatie asumata de Romania, iar masinile cu zero emisii reprezinta o prioritate pentru orice stat membru. Ati vazut ca multe capitale isi propun ca, pana in 2020 - 2025, sa promoveze full electrice pe sosele", a spus Brezuica.

Seful AFM a precizat, totodata, ca pentru acest an nu mai poate fi vorba despre o suplimentare a bugetului programului, din motive administrative.

"Chiar daca, sa presupunem, ca am modifica in urmatoarea sedinta de Guvern bugetul Fondului pentru Mediu, in opinia mea programul Rabla nu se mai poate desfasura in acest an. Voucherele se pot epuiza la fel de repede ca la ultima suplimentare, dar dealerii nu vor putea sa comercializeze si sa depuna toata documentatia pana la sfarsitul anului, adica pana in 25 decembrie cand se inchide Trezoreria", a explicat presedintele AFM.

Incepand din 18 mai 2017, persoanele fizice si cele juridice au putut accesa Programele de stimulare a innoirii Parcului auto national - Rabla Clasic si Rabla Plus. Bugetul anuntat la momentul respectiv, in cazul programului Rabla Clasic, se situa la 180 de milioane de lei, iar cel pentru Rabla Plus la 45 de milioane de lei.

Ulterior, pe data de 11 octombrie, Guvernul a aprobat in sedinta saptamanala suplimentarea cu 25 de milioane de lei a bugetului destinat Programului Rabla Clasic pentru persoane fizice, iar toate cele 3.800 de prime de casare suplimentare s-au epuizat cinci zile mai tarziu, in numai 30 de minute, anunta, la momentul respectiv, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.

Citeste si Programul Rabla se extinde in 2018 si la biciclete electrice

Citeste si:
Mesajul lui Klaus Iohannis cu ocazia sărbătorii evreiești Hanuca
Mesajul lui Klaus Iohannis cu ocazia sărbătorii evreiești Hanuca
Tradiţia de Hanuca, transmisă de-a lungul generaţiilor, întăreşte în sufletele membrilor comunităţii evreieşti din România şi de pretutindeni credinţa şi speranţa, a transmis...
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...