Ziare.com

Programul Rabla incepe in cel mult doua saptamani, iar voucherul va fi transmisibil

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 15:09

   

Programul Rabla incepe in cel mult doua saptamani, iar voucherul va fi transmisibil
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, marti, ca Programul Rabla va incepe in urmatoarele doua saptamani si ca tichetul valoric va putea fi transmisibil.

"Programul Rabla va fi urcat pe site pe data de 15 aprilie, asa cum am declarat. Va urma o perioada de cateva zile in care asteptam propuneri si solutii din partea tuturor, astfel incat sa diminuam orice efect negativ pe piata atat la nivelul cetatenilor, cat si la nivelul celorlalti actori care sunt implicati in derularea acestui program.

Pe data de 15 aprilie vom anunta si cum se va numi programul si, bineinteles, vom organiza o conferinta de presa pe aceasta tema inainte de publicarea pe site a conditiilor programului. Programul probabil ca va demara la o saptamana dupa ce vom primi propunerile si observatiile. Este normal sa existe o consultare publica inainte de a semna Ordinul, deci nu se impune adoptarea de catre Guvern", a sustinut ministrul Mediului.

Rovana Plumb a mentionat, totodata, ca tichetul in valoare de 1.500 de euro va fi transmisibil.

"Ceea ce comunicam clar in momentul de fata si ceea ce stim precis este ca tichetul va avea valoarea de 1.500 de euro, respectiv 6.500 de lei. Bugetul din acest an al Programului Rabla este aproximativ egal, dar nu mai mare decat cel de anul trecut. Avem de gand sa facem modificari si cu siguranta va fi posibila o instrainare a tichetului pentru ca sunt foarte multi cetateni care nu au posibilitatea sa-si cumpere un autoturism numai in baza tichetului, asa ca sigur se va asigura o transmisibilitate in cadrul acestui proiect.

Masina noua va putea fi achizitionata cu un singur tichet valoric", a precizat Rovana Plumb.

In plus, ministrul a subliniat faptul ca "in momentul acesta suntem in analiza in privinta numarului de vouchere care va fi pus pe piata", iar "Administratia Fondului pentru Mediu isi asigura veniturile in special din colectarea cuantumului aferent timbrului de mediu".

"Luam in calcul faptul ca avem de restituit sume importante de bani catre cetateni, asa cum a anuntat si premierul la inceputul acestui an, in jur de un miliard de euro. De la inceputul anului am restituit in jur de un milion de euro, iar pe masura ce intra valoarea timbrului de mediu, in egala masura restituim catre cetateni pentru ca este dreptul lor. Avem in analiza o suma in asa fel incat sa asiguram o emitere echitabila a tichetelor in cadrul acestui program", a declarat Rovana Plumb.

Referindu-se la informatiile conform carora pe Internet ar fi aparut deja vanzatori de vouchere pentru Rabla 2013, oficialul a adaugat ca informatiile care trebuie urmarite si luate in considerare sunt doar cele provenite din parte ministerului de resort.

Administratia Fondului pentru Mediu a alocat, in 2012, pentru Programul Rabla, in doua etape, 171 de milioane de lei, suma care a permis scoaterea din uz a 45.000 de autovehicule mai vechi de 10 ani.

In prima etapa a programului, care a demarat in data de 3 aprilie 2012, au fost alocate 114 milioane de lei pentru casarea a 30.000 de autovehicule, iar in etapa a II-a, inceputa in 8 august 2012, au fost alocate alte 57 milioane de lei pentru casarea a inca 15.000 de masini.

Dintre cele 45.000 de tichete aferente acestui program tiparite de AFM si repartizate colectorilor, 43.350 au fost alocate persoanelor fizice, iar 1.650 persoanelor juridice.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3866 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor