Azi se da startul programelor Rabla Clasic si Rabla Plus. Iata ce subventii se ofera pentru masinile electrice

Joi, 18 Mai 2017, ora 08:14
7329 citiri
Azi se da startul programelor Rabla Clasic si Rabla Plus. Iata ce subventii se ofera pentru masinile electrice
Foto: Arhiva Ziare.com

Programele "Rabla Clasic" si "Rabla Plus" vor fi disponibile de joi, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele jurdice.

Cele doua programe de stimulare a innoirii parcului auto national pot fi cumulate, astfel incat o persoana poate beneficia atat de voucherul acordat pentru achizitia unui autovehicul suta la suta electric sau hibrid, cat si de prima de casare acordata prin "Rabla Clasic" daca se caseaza si radiaza un autoturism mai vechi de opt ani.

"Am promis la preluarea mandatului ca vom scurta toate procedurile astfel incat atat programul Rabla Clasic, cel mai vechi program guvernamental, aflat la a 13-a editie, cat si programul Rabla Plus, care reprezinta o premiera din punct de vedere al subventiei pe care Administratia Fondului de Mediu o da pentru anul 2017, vor avea proceduri rapide. Le-am facut, romanii, persoane fizice si juridice, pot accesa aceste fonduri. Dorim cu totii sa traim intr-o Romanie curata, un mediu curat si sanatos, nepoluant si in care emisiile de dioxid de carbon sa fie zero", a declarat ministrul Mediului, saptamana trecuta, la a conferinta de lansare a celor doua programe.

Pentru masinile suta la suta electrice incluse in programul "Rabla Plus", Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) ofera celor care doresc sa-si achizitioneze astfel de masini o subventie de 45.000 de lei.

"Noutatea este ca nu trebuie sa fii posesorul unei masini care sa aiba o vechime mai mare de opt ani ca sa poti sa o predai si sa obtii aceasta subventie, ci poti sa accesezi acest program mergand direct la dealer sa intri in posesia unei masini suta la suta electrica", a explicat Gavrilescu.

De asemenea, pentru autoturismele hybrid plug-in se acorda o subventie de 4.500 de lei. La aceste sume, atat pentru masinile electrice, cat si pentru cele hybrid plug-in se poate adauga si suma de 6.500 de lei, reprezentand prima de casare pentru cazul in care beneficiarul isi caseaza masina veche de cel putin opt ani.

Bugetul programului "Rabla Clasic" este de 180 de milioane de lei, iar pentru "Rabla Plus" este asigurata o finantare de 45 de milioane de lei, bugete cu aproximativ 30 la suta mai mari fata de anul trecut, a spus presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuica.

Prima de casare prevazuta in programul "Rabla Clasic" pentru autoturisme mai vechi de opt ani este de 6.500 de lei si se acorda pentru achizitionarea unui autovehicul nou, care genereaza maximum 130 g CO2 pe kilometru.

La aceasta se pot adauga un ecobonus de 1.700 de lei daca autovehiculul nou este hibrid si un ecobonus de 1.000 de lei daca autovehiculul nou genereaza maximum 98 de g CO2 pe kilometru.

Participarea la programul "Rabla Plus" nu este conditionata de casarea si radierea unei masini uzate. Astfel, cei care vor sa-si achizitioneze un autoturism electric pur pot beneficia de un ecotichet in valoare de 45.000 de lei, iar cei care opteaza pentru unul electric hibrid, de un ecotichet cu valoare de 20.000 de lei.

Au aparut primele oferte Rabla 2017 - ce masini poti cumpara la pret redus

Citește și:
Elevii ar putea fi obligați să poarte uniforme la școală. AUR a depus proiectul de lege
Elevii ar putea fi obligați să poarte uniforme la școală. AUR a depus proiectul de lege
AUR a depus la Senat un proiect de lege privind reintroducerea uniformelor şcolare în învăţământul preuniversitar. Iniţiativa, denumită ”Propunerea legislativă pentru modificarea...
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...