Ziare.com

Valoarea tichetelor Rabla nu creste, asa cum a anuntat ministrul Constantin. Iata schimbarile introduse din 2017

Marti, 14 Martie 2017, ora 10:34

   

Valoarea tichetelor Rabla nu creste, asa cum a anuntat ministrul Constantin. Iata schimbarile introduse din 2017
Valoarea primei de casare la Rabla va ramane, in 2017, la 6.500 de lei, potrivit Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Mediului, desi ministrul Daniel Constantin anuntase recent ca va creste la 8.000 de lei.

De asemenea, din acest an, se vor introduce praguri maxime de emisii de CO2 ale autovehiculelor pentru achizitia carora se poate obtine prima de casare, se arata in documentul citat.

Finantarea acordata prin prezentul program, care va avea caracter multianual, reprezinta o strategie pentru o perioada de 3 ani (2017 - 2019), prin care Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) isi propune sa contribuie la incurajarea achizitiei de autoturisme noi din ce in ce mai performante din punct de vedere al impactului asupra mediului.

Noutatea programului este ca, incepand din 2017, se introduc praguri maxime de emisii de CO2 ale autovehiculelor pentru achizitia carora se poate obtine prima de casare. Astfel, cuantumul primei de casare va fi de 6.500 de lei si se va acorda in functie de cantitatea de emisii de CO2/km generata de sistemul de propulsie al autovehiculului nou achizitionat, in regim de functionare mixt, dupa cum urmeaza:
Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

  • in anul 2017, pentru autovehiculul nou al carui sistem de propulsie genereaza maximum 130 g CO2/km;
  • in anul 2018, pentru autovehiculul nou al carui sistem de propulsie genereaza maximum 120 g CO2/km;
  • in anul 2019 pentru autovehiculul nou al carui sistem de propulsie genereaza maximum 110 g CO2/km.

"Dupa cum se observa, prin scaderea graduala a pragului de emisii de CO2, programul este conceput nu doar ca o modalitate de finantare, ci si ca un instrument de indrumare a cumparatorului de autoturisme si constientizare a acestuia cu privire la corelarea nevoii de deplasare cu cea de protectie a mediului", se noteaza in referatul de aprobare a proiectului de ordin pentru aprobarea ghidului de finantare.

Conform documentului, care nu mentioneaza un buget al programului, la prima de casare de baza se poate adauga, in 2017, un ecobonus de 1.500 de lei la achizitionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care genereaza o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km in regim de functionare mixt.

Pentru anul 2018, valoarea ecobonusului este similara, insa numai pentru cazul in care este cumparata o masina noua echipata cu sistem de propulsie care genereaza o cantitate de emisii de maximum 96 g CO2/km in regim de functionare mixt.

Nu in ultimul rand, la achizitionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care genereaza o cantitate de emisii de maximum 95 grame de CO2/km in regim de functionare mixt, se va acorda, in 2019, un ecobonus in cuantum tot de 1.500 de lei.

Pe de alta parte, in cazul achizitiei unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid, valoarea ecobonusului va fi de 2.500 de lei.

Prima de casare si ecobonusul se scad de catre producator din pretul de comercializare cu TVA al autovehiculului nou, iar prima de casare se poate cumula cu ecotichetul acordat in cadrul Programului de promovare a vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, in conditiile prevazute prin ghidurile celor doua programe. In aceasta situatie, cumularea ecobonusului este exclusa.

Proiectul de act normativ supus aprobarii a fost avizat in sedinta Comitetului Director al Administratiei Fondului pentru Mediu din 13 martie 2017.

Proiectul va fi supus dezbaterii publice timp de 10 zile, iar cetatenii si institutiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii la Ministerul Mediului - Administratia Fondului pentru Mediu.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5380 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

asadar

"Dupa cum se observa, prin scaderea graduala a pragului de emisii de CO2, programul este conceput nu doar ca o modalitate de finantare, ci si ca un instrument de indrumare a cumparatorului de autoturisme si constientizare a acestuia cu privire la corelarea nevoii de deplasare cu cea de protectie a mediului"

deci, cu 70.000 de rable/luna, aduse de afara, cu o vechime de peste 12 ani si nivel de poluare aproape de euro 1, vom avea peste 800.000 de rable ce vor polua cat 3 milioane de masini noi ce se vor cumpara in urmatorii 100 ani.
Un program exceptional ........
de ***.

 

Se incurajeaza dieselul, ca apoi sa-l interzicain cativa ani

O masina decenta pe benzina cu norma de poluare Euro 6 emite cca 130-150 si chiar peste. Deci pe benzina singurele optiuni sunt trompetele cu motoare mici, care te tin putin.
Datorita filtrului de particule, singurele masini decente care se pot incadra, sunt cele diesel. Si nici alea prea mari.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor