SIAMB 2012: Masini inghesuite in corturi, dezamagiri si putine noutati - Fotoreportaj Ziare.com

Joi, 05 Aprilie 2012, ora 13:40
9524 citiri
SIAMB 2012: Masini inghesuite in corturi, dezamagiri si putine noutati - Fotoreportaj Ziare.com

Daca vrei sa mergi la Salonul International Auto-Moto Bucuresti 2012 pentru a vedea cele mai noi modele sau sa fii surprins de cele mai tari promotii, ai toate sansele sa fii dezamagit. SIAMB este locul perfect doar pentru tinerii care spera sa aiba, intr-o buna zi, o masina care sa arate bine pe strada.

Animat de dorinta de a fi impresionat de cele mai noi modele de autoturisme, am ajuns in Piata Constitutiei, la prima zi a expozitiei. Desi nu mi s-a parut o idee buna ca acele corturi pot adaposti sute de masini, iar parcarea era, practic, inexistenta, am zis sa trec peste aceste "detalii".

Paznicul mi-a livrat, insa, prima dezamagire, spunandu-mi, cu un zeflemism ieftin, ca nu mai am ce cauta acolo, pentru ca s-a incheiat conferinta de presa.

Insa la intrare, altceva mi-a tras atentia: o foaie scoasa la imprimanta, pe care scria, cu litere mici, pretul de intrare, adica 15 lei. Avand in vedere ca pe afisul oficial nu se specifica acest lucru, m-am intrebat ce "comori" ascunde SIAMB si daca o plimbare de cateva ore prin incinta Salonului va compensa o pizza sau un film.

Salonul International Auto 2012 incepe la Bucuresti

Primele corturi, amplasate strategic, contineau promotii la uleiuri, caroserii, autocolante si alte produse adiacente pentru mentinerea si ingrijirirea autoturismului.

Si mai interesant este faptul ca dealerii auto nu s-au chinuit sa ofere demonstratii "pe teren" sau macar un drive test, in schimb, cei care furnizau un produs de curatat caroserii au murdarit si zgariat o masina pentru a demonstra eficienta acestuia. Si nu doar o data, ci de trei ori, pe parcursul vizitei mele.

Ajuns, in sfarsit, in primul cort unde erau prezentate masinile, am dat peste o reprezetanta Lamborghini, unde erau expuse cateva masini de lux, care puteau fi confundate usor cu masinile bogatilor de prin filme. Curios, am intrebat ce pret au, iar dealer-ul mi-a raspuns, sec, ca nu sunt de vanzare. Se pare ca, in continuare, nu se va simti nimeni agentul 007 pe soselele din Romania.

La aceeasi reprezentanta am fost suprins sa descopar cateva masini de epoca, cum ar fi un Citroen B11, fabricat in 1953, care costa 19.900 de euro.

O piesa cu adevarat de colectie si demna de admirat este Ford "Model T" Coupe, din 1926, care este una din primele masini lansate de primul producator de automobile in serie. Pretul este putin mai piperat, de 26.900 de euro.

Cum masinile tunate nu puteau sa lipseasca de la o asemenea prezentare, am avut ocazia sa ma urc intr-un Mercedes 320 CDI, cu un motor diesel, caruia i s-a facut un facelift complet. Are un pachet AMG basic, cu proiectoare cu tehnologie LED, faruri cu kit de conversie, stopuri modernizate si un portbagaj mare, iar pielea din interior a fost inlocuita cu una de o calitate superioara.

Lotus Elise este o masina sport impresionanta, dotata cu un motor de 1,6 litri si 136 cai putere (CP), care poate sa atinga 100 kmh in 6,5 secunde. Pretul este destul de accesibil pentru impatimitii genului, de aproximativ 45.000 de euro.

Mercedes Benz SLS AMG Coupe mi-a atras atentia prin designul impunator, cu care sigur te poti simti regele soselelor. Motorul V8 de 6,2 litri are 571 cai-putere, iar masina poate ajunga la 100 km/h in 3,8 secunde. Pretul, insa, l-a facut pe un batranel de vreo 80 de ani sa se razgandeasca in privinta achizitiei. Incantat de discount-ul de 31.375 de euro oferit de producator, el a ramas dezamagit atunci cand a aflat ca, de fapt, pretul masini era de 186.000 de euro, fara TVA.

Vedeta Salonului a fost, fara indoiala, un Mercedes Benz Concept A-Class, care a atras toate privirile, mai ales datorita prezentarii standului. Asezat pe o platforma de lemn si luminat strategic de LED-uri, automobilul a reusit sa impresioneze si prin specificatiile sale, avand un motor de 1,6 litri de 122 CP, un design dinamic, spatios si ecologic, emisiile de carbon fiind sub 100 g/km.

Mercedes SL 350 Roadster are un pret de 78.300 de euro si vine cu un motor V6, cu 306 CP si o accelerare 0-100 km/h in 5,9 secunde. In pachetul de baza sunt incluse computer de bord, transmisie si climatizare automata.

Volvo V60 este echipat cu un motor Diesel D5 de 205 CP si un pret de 30.400 de euro, pentru versiunea standard. Daca mai pui o mie de euro, il poti achizitiona, direct din salon, cu toate dotarile suplimentare, care implica pilor automat si comenzi audio pe volan.

Un alt Volvo, de data aceasta modelul S80, a reusit sa atraga atentia. Masina are un motor D5 AWD, cu 205 CP si 5 cilindri. Pretul este de 38.700 de euro, iar modelul cu toate dotarile suplimentare incluse, printre care scaun cu masaj si sistem de avertizare coliziune fata.

Pretul promotional pentru Ford Fiesta este de 8.100 de euro (TVA inclus), iar printre dotarile incluse in oferta se numara dotari ABS si MBA, aer conditionat, comenzi audio pe volan, 6 difuzoare, oglinzi reglabile electric si incalzite.

Standul Citroen a fost dominat de modelul DS3, care a atras prin culoarea albastru-pal. Pentru un model cu un motor de 1,4 litri VTI, de 95 CP si un cuplu de 136 Nm, pretul este de 15.600 de euro.

Fiind unul dintre cele mai rapide modele Citroen, C4 nu putea lipsi de la SIAB. Cu o accelerare de la 0 la 100 kmh in 8,6 secunde si un motor de 2,0 litri si 150 de cai putere, masina poate fi o afacere profitabila pentru romani, la pretul de 15.000 de euro.

Desi un salon auto ar trebui sa impresioneze prin grandoare, SIAMB 2012 mi-a dat impresia, din contra, de lipsa ei. Daca mai punem la socoteala si faptul ca promotiile erau prea putine, iar dealer-ii nu au adus multe modele noi si nici nu le-au pus in valoare pe cele existente, pot spune ca m-am plimbat mai mult printr-o parcare, decat printr-un salon auto. Mai ales ca pustanii s-au urcat in absolut fiecare model si au incercat, printre altele, si claxonul. "Din greseala", spuneau ei de fiecare data.

Poate cea mai mare dezamagire este absenta unor producatori si dealeri locali. Unde au fost Tiriac Auto si Dacia? De ce nu ne-am putut lauda cu noua Lodgy sau cu mai multe concepte de masini?

Singurii care ne-au dat ceva explicatii au fost deci de la Ford, care ne-au spus ca B-Max sta frumusel la Craiova si ca va fi lansat in Romania abia in septembrie, printr-un eveniment special.

Insa au fost si alti absenti notabili, precum BMW, Volkswagen, Seat, Fiat, Audi si Peugeot.

Asa ca nu va faceti prea multe sperante, SIAMB 2012 este mai mult o expozitie cu masini inghesuite decat un salon auto, unde te astepti sa vezi ceva cu adevarat spectaculos. Partile bune ale prezentarii au fost putine. Reprezentantii auto erau dispusi sa iti ofere orice informatie, fetele care asistau la prezentare dadeau farmec masinilor, iar la iesirea din salonul auto era un bar de unde iti puteai lua mancare sau racoritoare.

In plus, formatiile live au tinut in priza vizitatorul, iar ofertele de la motociclete erau chiar tentante.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#SIAMB 2012, #SIAB 2012, #masini SIAMB 2012, #Salon Auto Bucuresti 2012 , #salon auto