Care sunt modelele de mașini vânate de hoți pentru catalizatoare. Hibridele au intrat puternic pe radarul bandelor organizate VIDEO

Sambata, 20 Noiembrie 2021, ora 03:45
18097 citiri
Care sunt modelele de mașini vânate de hoți pentru catalizatoare. Hibridele au intrat puternic pe radarul bandelor organizate VIDEO
Cele mai căutate de hoții de catalizatoare sunt modelele cu propulsie hibridă, cum ar fi Toyota Prius, Honda Jazz, Toyota Auris sau Lexus RX FOTO toyota.ro

Toba mașinii a devenit, în ultimul an, o parte extrem de râvnită de hoții români, care nu se mai feresc să fure catalizatorul chiar din parcările de la supermarket, în timp ce proprietarii sunt la cumpărături, și asta pentru că piesa valorează bani frumoși la amanet.

În funcție de autoturism, catalizatorul se cumpără pe piața neagră cu prețuri pornind de la 3.000 lei, ajungând la 7.000 lei sau chiar până la 1.500 de euro.

Numai în București, furtul catalizatoarelor de la autoturisme a explodat, fiind raportate zeci de dispariții pe săptămână, potrivit Politiei Capitalei. Iar printre mașinile ochite de hoți se regăsesc, de ceva vreme, și hibridele, care reprezintă o nouă atracție în materie. La anumite modele, catalizatorul poate să fie tăiat în doar 40 de secunde.

Catalizatorul filtrează gazele nocive ale motorului. Această piesă are niște plăcuțe care pot fi din platină sau alte metale prețioase. Cantitatea poate varia de la mașină la mașină, dar, în general, este de la 3 grame până în 10 grame. Iar unele mașini nu au scut de protecție, fiind mult mai ușor că hoții să fure catalizatorul auto.

Metalele rare extrase din catalizatoarele auto pot fi procesate în România

Este vorba despre un procedeu chimic urmat de topirea reziduurilor de metal. În contextul în care prețul metalelor folosite în industria auto a crescut foarte mult, catalizatoarele au devenit ținta preferată și a hoților din toată lumea, nu doar în România.

„Aceste piese sunt foarte scumpe deoarece au în componența lor metale prețioase precum platina, rodiul și paladiul. Aceste metale acționează, în fapt, că niște catalizatori și transformă gazele în vapori de apă și emisii reduse de dioxid de carbon.

Deși cantitatea de metal prețios este de numai 5-7 grame – mai mare însă comparativ cu un inel de logodnă – catalizatoarele se vând la centrele de colectare a metalelor în schimbul a câteva sute și chiar mii de euro, în funcție de tipul și de marca autovehiculului de la care provine. Există multe anunțuri online de vânzare catalizatoare, care se vând și prin intermediul unor grupuri închise de pe Facebook Marketplace”, conform promotor.ro.

„Un inel de logodnă are, în medie, între 1,5 grame si 3 grame de argint iar un ghiul 10 grame de argint. Greutatea atât a aurului cât și a argintului este asemănătoare, Adică 1,5 grame aur este egal cu 1,5 grame argint. Platina este mai grea decât aurul. Ca să răspund la întrebare, un inel de logodnă ajunge să cântărească undeva la 5 - 6 grame de platină”, a declarat, pentru Ziare.com, Ioan Daniel Apostol, bijutier în metale prețioase din București.

„Catalizatoarele sunt foarte scumpe. Undeva între 3.000 de lei și 6.000 de lei. Acești hoți au un progrămel, pun codul de pe catalizator în program să vadă ce metal rar conține acel catalizator. Ori îl vând, ori recuperează acele metale rare”, a declarat, pentru observator.ro, un mecanic auto de la un service din București.

Paladiul este unul dintre cele mai scumpe metale din lume. În 2019, 28 de grame valorau aproape 2.000 de dolari.

Autoturismele ochite de hoți

Potrivit poliţiştilor, hoţii vizează mai ales modelele de maşini mai vechi despre care se presupune că au metale preţioase cum ar fi platina.

Cu toate acestea, pe lista acestora au apărut, de curând și hibridele, pentru că, spun experții auto, la hibridele catalizatorul corodează mai puțin comparativ cu alte mașini, păstrând stratul de metal prețios într-o formă mai pură. Totodată, catalizatorul este una dintre cele mai scumpe de înlocuit piese, prețul fiind cuprins între 2.300 și 3.500 de euro.

Cele mai căutate de hoții de catalizatoare sunt modelele cu propulsie hibridă, cum ar fi Toyota Prius, Honda Jazz, Toyota Auris sau Lexus RX.

Polițiștii au declarat că hoţii nici nu mai ţin cont dacă autoturismul este parcat într-o zonă izolată sau în zone aglomerate. În plus, modul de operare este foarte rapid. Printre modelele preferate de hoţi se numără maşinile germane, în special, cele fabricate de Opel.

Mașini vizate sunt și cele cu garda inaltă, cum sunt SUV-urile, MPV-urile sau pick-up-urile. Hoților le este mult mai ușor să se bage sub autoturism atunci când sunt parcate și să taie catalizatorul cu flexul.

Cum previi furtul catalizatorului

Deoarece hoții tind să vizeze mașinile parcate în zone mai puțin aglomerate, experții auto de la dailydriven.ro sunt de părere că principalele prevenții se vor referi la locul unde îți vei lăsa mașina parcată:

  • parchează mașină în zone bine iluminate;
  • parchează aproape de intrările clădirilor sau de cel mai apropiat drum public. Astfel mașină poate fi observata de cât mai mulți oameni;
  • daca ai un garaj, tine mașină în garaj, este mult mai sigur;
  • adaugă camere video în zona unde iți lași mașină parcata;
  • instalează un dispozitiv antifurt pentru catalizator sau lasă-l să fie sudat pe cadrul mașinii. De asemenea, poți grava VIN-ul pe catalizator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#catalizator, #masini, #autoturism, #hoti, #hibride, #SUV , #stiri auto