Cat timp ne va mai ustura la buzunar pretul benzinei? - De la cititori

Miercuri, 09 Martie 2011, ora 08:57
1808 citiri
Cat timp ne va mai ustura la buzunar pretul benzinei? - De la cititori
Foto: wot.motortrend.com

In timp ce pretul hidrocarburilor ameninta tot mai insistent sa intareasca monopolul celor care le produc si al celor care le comercializeaza, cercetatorii inca n-au abandonat ideea automobilului propulsat de o sursa alternativa.

Viitorul tine cu ecologistii

Imaginatia inginerilor a incercat multe, incepand cu automobilul eolian - un fel de barcuta cu panze pe sosea - si pana la cel electric, realizat deja in mai multe variante, toate terminate cu un esec partial sau chiar unul total.

Recent, compania Rolls Royce a reluat ideea, prezentand, la Geneva, prototipul automobilului electric 102EX, cea mai performanta varianta din toate incercarile efectuate pana in prezent.

102EX reuseste sa atinga viteza de 159 km/ora in 8 secunde si are o autonomie in functionare continua de 201 km, in conditiile incarcarii maxime. Autonomia este limitata si de durata autodescarcarii bateriilor in repaus, stabilita la un nivel de 8 ore.

Automobilul este alimentat cu o baterie reincarcabila, pe baza de nichel-cobalt si mangan, cea mai mare din toate bateriile, cate au fost montate vreodata pe o masina.

Sistemul de realimentare a bateriilor pe parcurs este conceput in mai multe variante, constructorii optand pentru folosirea energiei din surse eoliene. Deocamdata, in faza experientala, initiatorii se vor multumi ca, pe tot traseul de testare, 102EX sa fie insotit de o caravana cu instalatii tehnice necesare realimentarii.

Intai prezentam modelul, ca la parada modei

Locul ales de catre Rolls-Royce pentru prezentarea vehiculului electric a fost Salonul Auto de la Geneva. Dupa cuvenita prezentare, el urmeaza sa fie testat in conditiile cele mai variate de teren, de clima, precum si meteorologice.

Testarile urmeaza sa fie efectuate pe mai multe trasee, atat in Europa, cat si in Orientul Mijlociu, in Asia si in America de Nord.

Constructorii au multa incredere in reusita acestui experiment, desi nu s-au putut concretiza conventii prealabile cu eventualii constructori, dornici sa lanseze noul vehicul in serie mare.

Este explcabil: cu cat testarile se vor dovedi mai reusite, cu atat va fi mai violenta reactia celor care au investit si investesc inca pe de o parte in petrol, pe de alta parte in uriasa industrie a automobilelor, toate bazate pe motoarele cu combustie interna.

Succesul e una si interesul e alta

Oricat de cinic ar parea, niciun producator de petrol nu va sta cu mainile incrucisate sa priveasca aparitia unui concurent de temut. Nu putem sti cum vor proceda producatorii. Stim insa ca ei dispun de bani, bani multi.

Acesti bani se pot investi pentru lansarea noului concept de vehicul, sau, dimpotriva pentru blocarea lui definitiva, asa incat sa nu se lanseze niciodata.

Poate nu exista o alta situatie unde sa se potriveasca mai bine ca aici banalul proverb romanesc: interesul poarta fesul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#Rolls Royce 102EX, #automobil electric, #pret benzina motorina , #stiri auto