Ce presupune un transport ADR de marfa periculoasa? Raspunsul autoritatilor

Advertorial
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 18:14
13398 citiri
Ce presupune un transport ADR de marfa periculoasa? Raspunsul autoritatilor

Daca, in calitate de persoana fizica sau persoana juridica, trebuie sa efectuati un transport de substante si obiecte explozive, gaze, lichide inflamabile, substante toxice, infectioase sau corozive, trebuie sa stiti ca acestea nu sunt marfuri obisnuite si beneficiaza de conditii speciale de transport si reglementari legale distincte.

O firma profesionista va va putea ajuta cu un astfel de transport ADR (unde ADR reprezinta o prescurtare de la Accord europeen relatif au transport international des merchandises Dangereuses par Route), insa exista cateva aspecte care trebuie lamurite anterior.

In primul rand, iata ce intelege Autoritatea Rutiera Romana prin "marfuri periculoase", care pot fi expediate doar in cadrul unui transport ADR: substante si obiecte explozive; gaze (inflamabile, toxice, neinflamabile si netoxice); lichide inflamabile; substante solide inflamabile, autoreactive, desensibilizate sau care polimerizeaza; substante predispuse la aprindere spontana; substante oxidante; peroxizi organici; substante toxice; substante infectioase; materiale radioactive; substante corozive; alte materiale periculoase.

In general, sub titulatura de ADR intra orice substante si obiecte care, prin natura lor fizico-chimica, pot produce daune importante persoanelor si mediului inconjurator.

Conform normelor Acordului European mentionat anterior, un transport ADR nu se poate realiza decat la bordul unui autovehicul dotat in mod obligatoriu cu echipamente de protectie.

Acestea vor avea semne distincte de identificare (placi reflectorizante de culoare portocalie) si vor fi dotate cu stingatoare de incendiu si triunghiuri de avarie, iar conducatorul auto va avea asupra lui trusa ADR. Aceasta include: vesta reflectorizanta fluorescenta, ochelari, manusi, sort, cizme de protectie, masca de gaze, filtru de protectie, casca de protectie si lanterna portabila.

Conform Autoritatii Rutiere Romane, expeditorul, adica persoana sau compania care preda marfurile periculoase catre transportul ADR, este responsabil cu clasificarea, ambalarea si marcarea acestora, precum si cu intocmirea documentului de transport.

Ambalarea se face in functie de gradul de periculozitate pe care substantele respective il prezinta, de la substante putin periculoase (grupa de ambalare III) la substante foarte periculoase (grupa de ambalare I). Pentru a fi omologat, ambalajul respectiv trebuie sa fi fost incercat (la cadere, stivuire si presiune). Ambalajele pentru lichide si solide omologate ONU sunt marcate cu prefixul UN.

Transportul ADR, doar cu marcaje corespunzatoare

Vehiculele, containerele sau cisternele la bordul carora se realizeaza acest tip de transport trebuie semnalizate prin intermediul unor placi-eticheta rectangulare, de culoare portocalie, una fixata in partea din fata a unitatii de transport, iar cealalta in spate. In ceea ce priveste documentatia necesara transportului respectiv, aceasta trebuie sa includa descrierea marfii si anumite caracteristici ale sale.

De asemenea, pentru a ajuta echipajul in eventualitatea unei situatii de urgenta, anumite instructiuni scrise trebuie sa se afle in permanenta in cabina vehiculului, la indemana soferilor.

Pe langa cele descrise anterior, pentru anumite transporturi ADR este nevoie de echipamente suplimentare: masti pentru evacuarea de urgenta, lopeti, materiale pentru acoperirea gurilor sistemului de canalizare, recipiente colectoare etc.

De asemenea, conform Autoritatii Rutiere Romane, persoanele al caror domeniu profesional include transportul de marfuri periculoase trebuie instruite pentru a corespunde exigentelor aferente si responsabilitatii asumate in timpul prestarii acestei activitati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#transport substante periculoase, #transport, #transport substante inflamabile , #stiri auto