Ce trebuie sa stii despre anvelopele de iarna

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 07:18
11420 citiri
Ce trebuie sa stii despre anvelopele de iarna
Foto: Arhiva

Este interesant ca multe tari cu drumuri incomparabil mai bune si cu teren mai putin accidentat decat in tara noastra au introdus obligativitatea anvelopelor de iarna inaintea Romaniei.

La noi, in afara de calitatea drumurilor si structura accidentata a terenului, cu inevitabilele curbe periculoase, siguranta circulatiei o mai pun in pericol si alti factori, curat balcanici: carutele, pietonii nedisiplinati, copiii nesupravegheati si animalele lasate in voia soartei.

Pe soselele lunecoase sau inzapezite, toate acestea devin adevarate capcane. Cauciucurile de iarna iti ofera macar posibilitatea sa franezi mai eficient si sa derapezi mai bland sau deloc. In plus, daca esti prins circuland pe drumurile publice fara cauciuri de iarna, risti o amenda intre 603 si 1.340 de lei, precum si retinerea certificatului de inmatriculare, potrivit Ministerului Administratiei si Internelor.

Ce asigura anvelopele de iarna

Exista un motiv tehnic pentru care anvelopele de iarna asigura o mai buna aderenta fata de sol. La o anvelopa obisnuita, elasticitatea cauciucului are in vedere temperaturile din sezonul cald, cand asigura o buna aderenta fata de sol.

Odata cu instalarea frigului, cauciucul se rigidizeaza, ceea ce determina o reducere a suprafetei de contact cu solul si, implicit, reducerea capacitatii de aderenta. Aceasta favorizeaza alunecarea.

In aceste conditii, si pasagerii simt o diminuare a conditiilor de confort, intrucat neregularitatile solului, preluate brutal de roti, nu sunt intotdeauna atentuate prin sistemul de suspensie.

Pentru mentinerea flexibilitatii la temperaturi scazute, cauciucul anvelopelor de iarna are un continut de silica, menita sa-i modifice proprietatile in conditii de frig. Prin cresteea suprafatei de aderenta cu solul creste si eficienta procesului de franare.

In plus, anvelopele de iarna sunt prevazute cu lamele, capabile sa se infiga in stratul de zapada sau de gheata, ca niste gheare, impiedicand patinarea rotii.

La ce trebuie sa fim atenti cand montam anvelopele de iarna

Inainte de toate, trebuie sa ne convingm ca anvelopele cumparate sunt "de iarna". Semnul conventional este o pictograma in forma de fulg de zapada (steluta). Prin prezenta pictogramei furnizorul confirma tipul de anvelopa.

In al doilea rand, pentru montarea anvelopei, nu trebuie apelat la amatori. Montarea trebuie facuta intr-un atelier de profil, dotat cu utilajele necesare, pentru ca montajul sa fie corect. Un montaj gresit te poate lasa oricand in drum.

Apeland la serviciile atelierului, vei avea asigurata ca presiunea este corespunzatoare in roti, fapt foarte important pe timp de iarna.

Fireste, ar fi de preferat sa folosesti anvelope noi. Este, insa, posibila si achizitionarea "la mana a doua", dar, in acest caz, trebuie verificata atent adancimea benzii de rulare. Cand va ajunge sub 4 mm, ea nu va mai fi utilizabila. Masoara si apreciaza daca merita luata respectiva anvelopa rulata.

Cum circulam pe timp de iarna?

Incetineste inainte de a intra in viraj, intra intr-o viteza inferioara, iar, odata intrat in curba, evita franarea. Pe cat posibil, viteza trebuie mentinuta constanta in curba si numai dupa parasirea acesteia, se poate accelera.

Pe sosea alunecoasa sau numai umeda, distanta fata de vehiculul din fata trebuie pastrata de cel putin trei ori mai mare decat in mod obisnuit. Atentie: aceasta poate produce nervozitate la soferul din spate. Singura solutie este sa semnalizezi dreapta, ca sa-i dai de inteles ca ii oferi ocazia sa te depaseasca.

Cand esti depasit, nu gresesti incetinind usor, asigurandu-i celuilalt conditiile pentru manevra. Daca observi ca el intra in dificultate, incetineste si mai mult, dandu-i spatiul necesar sa reintre in coloana, in cazul cand ar renunta la depasire.

Regula de aur: pe teren alunecos, se circula cu o treapta de viteza mai coborata decat pe timp normal. La nevoie, chiar cu doua trepte. Aceasta te va ajuta sa franezi si cu motorul, la nevoie. Utilizand frana de motor, derapezi mai greu.

Regula de argint: daca marcajul nu se vede din cauza zapezii, apreciaza singur locul unde ar trebui sa fie linia continua, atunci cand vrei sa depasesti. Este o prevedere buna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#anvelope iarna, #cauciucuri iarna, #sfaturi cauciucuri iarna , #stiri auto