Vrei o masina electrica sau un hibrid? Vezi cati bani trebuie sa scoti din buzunar

Joi, 24 Februarie 2011, ora 09:06
16281 citiri
Vrei o masina electrica sau un hibrid? Vezi cati bani trebuie sa scoti din buzunar

Masinile electrice si hibride sunt tot mai populare in lume si sunt ideale in orasele aglomerate in care benzina se consuma degeaba in ambuteiaje.

Totusi, chiar daca sunt cea mai buna solutie pentru problemele de mediu si pretul tot mai mare al carburantilor, masinile electrice sau hibride sunt mult mai scumpe decat cele obisnuite. Fiind nevoie de zeci de mii de euro pentru o masina usoara cu doar 60 de cai putere, guvernele din alte tari ofera subventii considerabile pentru a-i incuraja pe oameni sa polueze mai putin.

In ceea ce priveste Romania, prima masina total nepoluanta disponibila pe piata autohtona este Citroen C-Zero. Automobilul a fost construit in colaborare cu Mitsubishi pe platforma primei masini electrice de serie din lume, Mitsubishi iMiev, la fel ca si Peugeot iOn.

Citroen C-Zero este pus in miscare de un motor electric de 64 de cai putere, accelereaza de la 0 la 100 km/h in 15,9 secunde si atinge o viteza maxima de 130 km/h. Setul de baterii litiu-ion au, insa, o autonomie de 150 de kilometri si pot fi incarcate la o priza de 220 V in opt ore.

Masina, pentru care nu se plateste taxa de poluare, are un pret de pornire de 36.642 de euro si este disponibila in versiunea Highline cu aer conditionat automat, scaun sofer incalzit, airbag-uri frontale, laterale si cortina, oglinzi electrice, geamuri fumurii, computer de bord, ABS, AFU, EBD, ESP, 4 geamuri electrice, casetofon MP3.

In aceasta primavara va ajunge in Romania si Mitsubishi i-MiEV (Mitsubishi Innovative Electric Vehicle), un alt model 100% electric cu 64 de cai putere, o autonomie de pana la 160 de kilometri si o viteza maxima de 130 km/h.

Versiunea europeana a masinii a fost prezentata la Salonul Auto de la Paris, iar productia a inceput in luna octombrie. Pretul acestei versiuni va fi diferit in functie de tara si va fi intre 33.000 si 35.000 de euro. In functie de facilitatile guvernamentale, pretul final poate fi sub 30.000 de euro.

Pe aceeasi platforma a fost construit si Peugeot iOn. Acesta are un motor electric de 64 CP, poate atinge 130 de km/h si are o autonomie a bateriilor de 150 de kilometri, mai mica totusi decat cea de la Citroen si Mitsubishi. Bateria litiu-ion de 16kWh poate fi incarcata in sase ore de la o priza de 220 volti sau in 30 de minute cu ajutorul unui incarcator special la 80% din capacitate. Pretul va depasi 30.000 de euro.

In a doua jumatate a anului va fi adus in Romania si Renault Fluence ZE, o masina electrica mai puternica, dar si mai grea. Cu un motor de 160 de kilograme si baterii de 250 de kilograme, modelul Fluence Z.E. dezvolta o putere maxima de 95 CP, atinge 135 km/h si are o autonomie de 160 de kilometri dupa o incarcare de 6-8 ore la o priza normala.

Fluence ZE va costa intre 21.300 si 26.000 de euro, in functie de TVA si stimulentele oferite de fiecare tara celor care cumpara masini ecologice. In Romania nu s-a vorbit inca despre un asemenea ajutor, dar, in Franta, de exemplu, ajung pana la 5.000 de euro. In pret nu sunt insa incluse bateriile, dar clientii au posibilitatea sa plateasca o chirie lunara pentru ele, care porneste de la 79 de euro.

Spre finele anului va fi adus in tara noastra si Renault Kangoo ZE, prima utilitara electrica a producatorului francez. Masina are un motor de 60 de cai putere, poate atinge viteze de pana la 130 km/h si are o baterie litiu-ion cu o autonomie de 160 de kilometri la o incarcare completa.

Kangoo ZE are ABS, computer de bord, inchidere centralizata cu telecomanda, airbag pentru sofer, oglinzi reglabile electric, servodirectie electrica si volan reglabil pe inaltime. Greutatea pe care o poate transporta este de cel mult 650 de kilograme.

Pretul din Europa este de 20.000 de euro fara TVA si alte subventii oferite de guvern. In plus, proprietarul trebuie sa plateasca o taxa lunara de 72 de euro pentru baterie. Un "plin" care sa asigure folosirea masinii pentru 160 de kilometri costa in medie 2 euro in tarile europene.

Limuzine de lux hibride pentru ecologisti

Nici masinile hibride nu sunt mai ieftine, dar sunt ceva mai populare. Toyota vinde in fiecare an cateva zeci de masini Prius, desi pretul de pornire depaseste 27.000 de euro.

Toyota Prius are un motor electric de 82 de cai putere si unul pe benzina de 1,8 litri cu o putere maxima de 99 de cai putere. Puterea maxima combinata este de 136 de cai putere. De asemenea, masina atinge o viteza maxima de 180 km/h si are un consum mixt de 3,9 litri la suta de kilometri. Cea mai ieftina versiune de Prius este Luna, care costa 27.256 euro cu TVA inclusa. Versiunea Sol Plus, disponibila doar prin comanda, costa 32.206 de euro.

Putin mai ieftina este Toyota Auris HSD, un hibrid cu motor electric de 82 de cai putere si unul pe benzina de 1,8 litri cu 99 de cai putere. Masina are o putere combinata de 136 de cai, atinge o viteza maxima de 180 km/h si consuma 3,8 litri la suta de kilometri. Modelul HSD Sol costa 24.200 de euro cu tot cu TVA.

Cine isi doreste o limuzina hibrida poate incerca Lexus LS 600h L, considerata nava amiral a marcii si cea mai avansata tehnologie integral hibrida din lume. Pretul de pornire este, insa, 115.500 de euro pentru versiunea Executive. Are un motor de 5 litri care dezvolta 394 de cai putere. In sistemul hibrid are o putere maxima de 445 de cai. Viteza maxima este de 250 km/h, iar consumul mixt este de 9,3 litri la suta de kilometri.

Si Porsche Cayenne se gaseste intr-o varianta hibrida la pretul de 87.700 de euro, fata de 64.000 cat costa varianta clasica. SUV-ul are un motor de 3 litri care dezvolta 333 de cai putere si unul electric de 47 de cai putere, puterea combinata fiind de 380 de cai. Viteza maxima pe care o atinge hibridul de la Porsche este de 242 km/h, in timp ce consumul la suta de kilometri este de 8,2 litri.

Primul hibrid diesel din lume, Peugeot 3008 Hybrid4, va ajunge in Romania in acest an. Motorul electric are o putere maxima de 37 de cai si reduce consumul de carburant cu 35% pana la 3,8 litri la suta de kilometri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#masini electrice Romania, #masini hibride Romania, #masini consum redus , #stiri auto