Cum alegi cel mai bun ulei pentru motor: 3 criterii esențiale de care să ții cont

Advertorial
Joi, 23 Septembrie 2021, ora 14:36
4175 citiri
Cum alegi cel mai bun ulei pentru motor: 3 criterii esențiale de care să ții cont
ulei motor FOTO: pexels.com

Uleiul de motor este un fluid esențial pentru buna funcționare a oricărui autoturism, având rolul de a lubrifia anumite părți mobile ale unui motor, deoarece intră în contact unele cu altele. Așa cum vom vedea la finalul articolului, lipsa unei lubrifieri optime poate genera avarii ale unor piese auto.

Procurarea unui astfel de produs este acum mai facilă ca niciodată. Uleiurile de motor pot fi comandate online, sau cumpărate din benzinării, magazine cu piese auto, reprezentanțe auto sau ateliere auto.

Este important de adăugat încă din start faptul că un astfel de produs nu este universal, iar criteriile de alegere propun soluții diferite, de la un autoturism la altul. Iată cum trebuie ales cel mai bun ulei de motor și ce se poate întâmpla atunci când alegerea nu este una inspirată:

Cum alegi cel mai bun motor în functie de compoziție?

În functie de substanțele utilizate pentru obținerea unui astfel de produs, uleiul de motor este de 3 tipuri:

Uleiul de motor full sintetic

Are o formulă compusă integral din substanțe chimice sintetice, fiind recunoscut drept cea mai bună soluție de pe piață pentru lubrifierea motorului. Un ulei full sintetic are o vâscozitate scăzută și poate rezista chiar și în cazul minimelor / maximelor termometrice.

Uleiul de motor full sintetic este apreciat pentru faptul că își păstrează proprietățile pentru o perioadă lungă de timp, fiind recomandat pentru motoarele performante, ce acționează la turații mari.

Uleiul de motor semi-sintetic

Produsele din această categorie sunt formate din cel mult 30% ulei sintetic și ulei mineral. Pe baza funcțiilor pe care asigură, uleiurile de motor semi-sintetice pot fi utilizate la orice autoturism utilizat zi de zi. Raportându-ne la preț, sunt uleiuri foarte accesibile.

Uleiul de motor mineral

Este cel mai vechi de lubrifiant pentru motor, cu o vechime de aproximativ 200 de ani. Se fabrică exclusiv din substanțe extrase din petrol, așadar, în lipsa unui proces de sinteză, costurile de producție sunt mult mai reduse.

Este un ulei de motor cu o vâscozitate ridicată, atunci când motorul este rece, sau utilizat la temperaturi mici. Dacă deții un autoturism fabricat înainte de anii ‘90, sau unul ce funcționează la turații mici, îți recomandăm uleiul de motor mineral.

Cum alegi cel mai bun motor în funcție de vâscozitate?

Inscripțiile asociate vâscozității sunt întotdeauna trecute pe eticheta cutiei. Este esențial să știi ce reprezintă acestea, pentru a cumpăra un produs pliat pe parametrii de funcționare ai mașinii tale. Iată valorile clasice: 5w-40, 5w-30, 10w-40.

5w sau 10w reprezintă indicele de vâscozitate la rece. Cu cât această valoare este mai scăzut, cu atât uleiul de motor respectiv devine mai lichid, în condiții de temperatură scăzută.

Cea de-a doua valoare a simbolului - 30 sau 40 - indică vâscozitatea la cald.

Ce se întâmplă dacă motorul este lubrifiat cu uleiul greșit?

Uleiul slab calitativ sau contaminat pot cauza în timp avarii la unele piese auto esențiale din structura motorului, așa cum este turbina. Amânarea schimbării uleiului poate cauza cocsificarea puternică în canalele de furnizare, în urma acestui proces rezultând particule de mari dimensiuni.

Acestea pot afecta rulmentul turbinei, producând zgârieturi sau fisuri pe suprafața acestuia. Utilizarea unui ulei de motor vechi, precum și a unor filtre de ulei ce nu au fost schimbate la timp, periclitează buna funcționarea a turbinei unui motor.

Însă atunci când ai probleme cu această piese auto, schimbarea sa nu reprezintă singura opțiune pe care o ai la dispoziție. Sa repari o turbosuflanta poate fi mai avantajos, mai ales atunci când apelezi la un service auto al cărui principal serviciu este reprezentat este cel de reparații turbosuflante.

Robnec este prima companie de reparații de turbine auto din România cu zeci de mii de turbosuflante reparate și mii de clienți satisfăcuți de-a lungul a peste două decenii.

Robnec efectuează:

  • Reparații turbosuflante automobile
  • Reparații turbosuflante camioane
  • Reparații turbosuflante autocare
  • Reparații turbosuflante utilaje mari
  • Reparații turbosuflante ambarcațiuni.

Mai multe detalii pe www.robnec.ro!

Citește și:
Un nou incident în Pasajul Unirii. Șoferul vinovat a fugit după accident. Totul a fost înregistrat de camere VIDEO
Un nou incident în Pasajul Unirii. Șoferul vinovat a fugit după accident. Totul a fost înregistrat de camere VIDEO
Un alt accident rutier a avut loc marți seara, 6 decembrie, în Pasajul Unirii din București. Nu s-au înregistrat victime. Primarul sectorului 4 din Capitală, Daniel Băluță, a postat pe...
Tânăr de 16 ani mort și doi adolescenți de 13 și 14 ani în stare gravă după ce mașina în care se aflau s-a lovit de un cap de pod VIDEO
Tânăr de 16 ani mort și doi adolescenți de 13 și 14 ani în stare gravă după ce mașina în care se aflau s-a lovit de un cap de pod VIDEO
Un tânăr în vârstă de 16 ani a murit, iar alţi doi adolescenţi, cu vârste de 13, respectiv 14 ani, sunt foarte grav răniţi după ce maşina condusă, potrivit primelor date, de tânărul...