Cum îți recuperezi permisul suspendat. Portița legală care îți dă șansa să ajungi mai repede la volan

Joi, 16 Septembrie 2021, ora 22:00
8333 citiri
Cum îți recuperezi permisul suspendat. Portița legală care îți dă șansa să ajungi mai repede la volan
Șoferii pot obține reducerea perioadei de suspendare la 30 de zile în urma susținerii unui examen teoretic FOTO pixabay.com

Conducătorii auto care au permisul suspendat pentru o perioadă de 60 sau 90 de zile, au posibilitatea de a solicita reducerea acestui termen și pot reveni la volan mult mai repede. Perioada după care se poate redobândi permisul de conducere variază și este influențată de o serie de factori legați de abaterea comisă, în cele mai multe dintre cazuri.

De subliniat faptul că șoferii pot obține reducerea perioadei de suspendare la 30 de zile în urma susținerii unui examen teoretic. „De această reducere pot beneficia doar conducătorii care dețin permis de conducere de mai mult de un an și care nu au beneficiat de această metodă de reducere în ultimii 3 ani”, potrivit autovit.ro.

Susținerea examenului teoretic se face în reședința de județ unde s-a emis permisul de conducere, iar după susținerea și promovarea sa, actele doveditoare se vor trimite pe raza Inspectoratelor de Poliție Județene în care a fost săvârșită fapta.

Un lucru de menționat este că un proiect de lege care permite susținerea testului la orice serviciu al Poliției rutiere din țară urmează să ajungă, în curând, la votul decisiv în Camera Deputaților.

„Examenul teoretic poate fi susținut doar în primele 30 de zile de la data la care a intrat în vigoare suspendarea dreptului de a conduce un vehicul, nu reținerea propriu-zisă a permisului. Astfel, în cazul în care ți-a fost reținut permisul, însă ai primit o dovadă de circulație cu o valabilitate de 15 zile, examenul se susține la 30 de zile de la data expirării dovezii de circulație”, au mai explicat specialiștii de la Autovit.

Care sunt abaterile pentru care poți reintra mai repede în posesia permisului auto suspendat

 • nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale;
 • depășirea sau trecerea pe culoarea roșie a semaforului;
 • nerespectarea regulilor referitoare la prioritatea de trecere;
 • circulația pe sens opus, cu excepția cazului în care se efectuează o manevră de depășire;
 • conducerea sub influența băuturilor alcoolice, atunci când fapta nu este încadrată drept infracțiune;
 • nerespectarea restricțiilor de circulație pe un anumit segment de drum.

Mai mult decât atât, perioada de suspendare a permisului auto se poate reduce și în cazul șoferilor care au depășit cu 50 km/h viteza regulamentară, însă doar prin îndeplinirea a două condiții:

 • viteza cu care șoferul a circulat să nu fie mai mare de 70 km/h;
 • dacă viteza de deplasare a fost mai mare cu 70 km/h, șoferul să nu fi fost sancționat în ultimele 12 luni pentru aceeași abatere.

Când nu este posibilă reducerea perioadei de suspendare a permisului

Conducatorii auto care săvârșesc anumite abateri de circulație nu vor putea solicita reducerea termenului de suspendare a permisului.

De asemenea, la expirarea acestei perioade, vor fi nevoiți să susțină un test teoretic pentru a-și recăpăta permisul. În categoria acestor abateri găsim:

 • conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, atunci când fapta este încadrată drept infracțiune;
 • comiterea unui accident soldat cu pagube materiale, în urma căruia s-a constatat că șoferul consumase băuturi alcoolice;
 • trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când barierele sunt în curs de coborâre sau când semnalele acustice și vizuale sunt pornite;
 • acumularea a 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data la care permisul de conducere a fost suspendat.

Totodată, șoferii care se bazau pe contestarea procesului verbal, nu mai pot face acest lucru, aceasta în urma unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Totuși, dacă șoferii comit alte abateri care duc la suspendarea permisului, în următoarele două luni de la data restituirii carnetului auto, dreptul de a conduce un autovehicul va fi suspendat din nou, iar la termenul inițial se vor adăuga 30 de zile de suspendare.

Specialiștii de la Autovit recomandă șoferilor să circule prudent, cu grijă față de ceilalți participanți la trafic și respectând toate regulile de circulație în vigoare. „Astfel, nu va mai fi nevoie să-ți faci griji în legătură cu toate procedurile de redobândire permis și nici cu amenda pe care vei fi nevoit să o plătești”.

Citește și:
Tupeul unui șofer român prins cu permis auto fals, aparent emis în Ucraina. Fapta prezintă ”un grad de pericol relativ scăzut”
Tupeul unui șofer român prins cu permis auto fals, aparent emis în Ucraina. Fapta prezintă ”un grad de pericol relativ scăzut”
Un tânăr în vârstă de 28 de ani, cu antecedente penale, din Târgu-Mureș, a scăpat cu o pedeapsă de doar 6000 de lei, deși a fost prins cu un permis contrafăcut, aparent emis în Ucraina....
Doi bărbați au murit după ce autoturismul în care se aflau a căzut într-un pârâu. ”Mașina avea partea din față în apă”
Doi bărbați au murit după ce autoturismul în care se aflau a căzut într-un pârâu. ”Mașina avea partea din față în apă”
Doi barbaţi din judeţul Argeş au murit, luni, după ce maşina în care se aflau a căzut într-un pârâu. Autoturismul a fost răsturnat pe plafon, iar partea din faţă se afla în apă....