Carburanții s-au scumpit cu 50% față de anul trecut. Cât costă un plin de benzină şi unul de motorină în octombrie 2021

Sambata, 23 Octombrie 2021, ora 03:25
9602 citiri
Carburanții s-au scumpit cu 50% față de anul trecut. Cât costă un plin de benzină şi unul de motorină în octombrie 2021
"Suspiciuni de cartel pe piața carburanților", potrivit premierului demis, Florin Cîţu FOTO Pexels.com

Șoferii români scot din buzunar tot mai mulți bani pentru un plin de benzină sau de motorină iar prețul carburanților va continua să crească și să depășească așteptările pesimiste ale conducătorilor auto.

Putem spune că preţurile au ajuns la un nivel maxim istoric. Dacă în luna octombrie 2020 plăteam la pompa un preț mediu de 4.50 lei, anul acesta, în aceeași luna plătim un preț mediu de 6,35 lei. Benzina standard a trecut de 6 lei, iar cea premium, și de 7 lei.

Mai mult, comparativ cu luna septembrie, prețul mediu al unui litru de benzina s-a majorat cu 5.7%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costa ieri, pe 21 octombrie, cu 17.0 lei mai mult decât în urma cu 30 de zile, potrivit peco-online.ro.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 8.2%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costa ieri, 21 octombrie, cu 24.0 lei mai mult decât în urma cu 30 de zile.

Consiliul Concurenței analizează piața comercializării angro de carburanți

Pe fondul acestor creșteri, Consiliul Concurenței are în derulare o analiză pe piața comercializării angro de carburanți pentru a identifica factorii care au determinat recentele majorări de prețuri ale carburanților, precum și eventualele disfuncționalități ale pieței.

Comunicarea a fost făcută oficial luni, 18 octombrie, la doua zile după ce premierul demis, Florin Cîțu, a solicitat instituției să investigheze dacă există un cartel al carburanților, acesta acuzând faptul că “furnizorii de benzină și motorină ar avea o presupusă înțelegere pentru a crește prețurile”.

Cîţu a susținut că atunci când cotația petrolului urcă, cresc și prețurile la pompă, dar acestea rămân ridicate și dacă prețul petrolului scade. “Totuși, în 2020, când cotațiile petrolului s-au prăbușit din cauza pandemiei, prețul la pompă al carburanților a scăzut până aproape de valoarea de 4 lei/litru, cea mai mică valoare din ultimii 10 ani. În acest an, petrolul s-a apreciat semnificativ pe fondul cererii în creștere, iar prețurile la pompă au depășit 6 lei / litru”, potrivit promotor.ro.

De asemenea, Consiliul Concurenței a afirmat că analiza a fost declanșată la începutul lunii septembrie, în cadrul său autoritatea de concurență solicitând informații și documente tuturor operatorilor implicați, dar și opinii ale autorităților publice cu atribuții în domeniu.

În urma analizei, CC poate propune recomandări, respectiv măsuri în vederea remedierii, atenuării şi prevenirii oricăror efecte negative asupra concurenței şi, implicit, asupra consumatorilor. În situația în care descoperă încălcări ale legii vă iniția procedurile necesare pentru a le sancționa.

Consiliul Concurentei a reamintit că a aplicat amenzi și în trecut, în 2011,șase companii petroliere, OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI România SRL și Lukoil România SRL, cu sancțiuni de 205 milioane euro pentru încheierea unei înțelegeri anticoncurențiale.

România se clasează pe locul 15 la benzina fară taxe,ca fiind cea mai ieftina

În aceasta perioadă, România se află pe locul al 2-lea în Uniunea Europeană în topul ţărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria. În cazul motorinei, tara noastră este situata pe locul 3 intre statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria, Malta.

Comparativ cu celelalte ţări UE, România se clasează pe locul 15 la benzina fară taxe, ca fiind cea mai ieftină, după Austria, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Franța, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, în timp ce motorina fară taxe comercializata la noi este pe locul al 10-lea în topul celor mai mici preturi, după Bulgaria, Cehia, Franța, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Slovenia.

Statisticile sunt bazate pe cifrele actualizate zilnic de peco-online.ro, pentru fiecare statie din rețelele Gazprom, Lukoil, Mol, OMV, Petrom, Rompetrol, Șocar, BLKOil, CellyRo, MaximCoLtd, Metropoli, Ozana, PartenerSocar, RoOscar, RST, SpielmannOil, VhExtraOil.

Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#carburanti, #pret, #benzina, #motorina, #Consiliul Concurentei, #Florin Citu, #peco online , #stiri auto