Decontarea directa "sparge" oligopolul din piata RCA

Marti, 02 Februarie 2021, ora 09:54
5321 citiri
Decontarea directa "sparge" oligopolul din piata RCA

Decontarea directa este benefica pentru piata de asigurari si va duce la disparitia oligopolului de pe piata RCA din Romania, sunt de parere reprezentantii Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR).

"Consideram ca introducerea regulii decontarii directe este una dintre solutiile la problemele existente pe piata RCA din Romania si poate aduce reale beneficii celor 8 milioane de platitori de polite RCA din tara", spun oficialii COTAR.

Potrivit acestora, ne aflam intr-o situatie critica, in care, in lipsa unor masuri legislative adecvate, exista riscul ca asiguratorii RCA rau platnici sa acapareze peste 90% din piata, lasand consumatorii si persoanele prejudiciate fara posibilitatea reparatiei vehiculelor si a recuperarii prejudiciilor suferite.

Prin introducerea acestui principiu, consumatorul de asigurari va fi responsabilizat sa aleaga un asigurator RCA de calitate si va avea mai multe drepturi, in cazul unui accident, putand sa se adreseze fie asiguratorului tertului vinovat de producerea accidentului, fie propriului asigurator RCA.

Decontarea directa, aplicata fara nici o exceptie

"In lipsa unor asemenea masuri, numarul proceselor in instanta, precum si al petitiilor si reclamatiilor depuse la ASF pentru neplata despagubirilor - ajuns deja la cifre record, de zeci de mii - va continua sa creasca, iar oligopolul asiguratorilor RCA rau platnici se va accentua, cu efecte potential catastrofale pentru intreaga piata", afirma COTAR.

Decontarea directa trebuie sa se aplice in orice situatie si fara nicio exceptie, iar consumatorii si persoanele prejudiciate sa aiba dreptul sa opteze intre a se indrepta impotriva asiguratorului RCA al tertului sau a se adresa propriului asigurator, pentru obtinerea despagubirilor datorate, cu promptitudine.

"Decontarea directa este benefica pentru piata de asigurari si va duce la disparitia oligopolului din piata RCA din Romania. Suntem constienti de faptul ca aceasta decontare directa poate conduce la o majorare a pretului RCA, dar aceasta majorare nu are voie sa depaseasca 8-10% fata de tariful de referinta al RCA, calculat semestrial de un auditor independent", mai spun cei din COTAR.

Frecventa daunelor a scazut cu peste 30% in 2020 fata de 2019 si continua sa fie scazuta si la inceput de 2021, astfel ca o scumpire mai mare de 8 - 10% nu se justifica, afirma reprezentantii soferilor.

"Cu totii cunoastem disfunctionalitatile majore existente pe piata de asigurari, iar introducerea decontarii directe in legislatia RCA reprezinta una dintre solutiile care pot impiedica un dezastru in cazul unui faliment printre cei doi colosi ai asigurarilor RCA din Romania care detin deja peste 70% din intreaga piata si care arata din ce in ce mai fragili", declara Vasile Stefanescu, presedintele COTAR.

Masuri ferme pentru protejarea soferilor

Acesta a adaugat ca urmeaza cea mai dificila perioada din istoria asigurarilor, in timp ce ASF, prin noul presedinte, Nicu Marcu, pare sa se fi trezit complet la realitate si sa realizeze ca, fara masuri ferme si imediate, piata se va prabusi defintiv si irevocabil.

"Nu in ultimul rand, ne dezicem de afirmatiile unei organizatii care pretinde ca reprezinta transportatorii, insa, in realitate, este finantata de unul dintre cei mai rau-platnici asiguratori de pe piata, care se pozitioneaza in mod neintemeiat impotriva acestui proiect de OUG, expunand un punct de vedere viciat, care pare sa apartina, de fapt, unui asigurator RCA. Este evident ca interesul principal al transportatorilor si al consumatorilor este sa isi poata repara vehiculele avariate in cel mai scurt timp posibil, in conditii de siguranta, si sa obtina, cu promptitudine, despagubirile de la un asigurator de incredere", au declarat oficialii COTAR.

Decontarea directa, impreuna cu alte masuri de sanctionare din partea ASF, va crea premisele atingerii acestor obiective.

"Pozitionarea impotriva acestui proiect de OUG, ignorand, cu rea credinta, oportunitatile si avantajele semnificative pentru consumatori, semnaleaza grave probleme etice si o lipsa de reprezentativitate vizibila", mentioneaza reprezentantii COTAR.

Mai puteti citi:

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...