Top 5 cele mai economice mașini 4x4. SUV-urile iau fața modelelor de clasă mică la consumul de carburant

Joi, 09 Septembrie 2021, ora 22:30
19163 citiri
Top 5 cele mai economice mașini 4x4. SUV-urile iau fața modelelor de clasă mică la consumul de carburant
Familiile de pe întreg mapamontul devin din ce în ce mai dispuse să investească într-un astfel de vehicul FOTO duster.dacia.ro

Ești în căutarea unui SUV de ceva vreme. Le vezi trecând prin fața ta, făcându-ți parcă in ciudă, și visezi la un 4x4 chiar și unul second-hand, bine întreținut, cu garda înaltă, ca să poți pleca și tu la munte pe drumuri forestiere, fără să ai emoții că ți-ai distrus toba sau ai rămas în drum când ți-e lumea mai dragă.

Însă ești în dubii serioase, numai gândindu-te cât de mult consuma un bolid de genul acesta. Ceea ce nu stiai este că a trecut vremea în care aceste mașini erau risipitori de combustibil.

„Consumul economic de carburant nu este doar apanajul modelelor citadine, de clasă mică, sau al celor compacte. În realitate, multe dintre SUV-urile recent lansate, disponibile deja și pe piața second-hand, sunt produse pe platformele tehnice ale unor modele care și-au construit o reputație solidă”, au precizat specialiștii de la autovit.ro.

Din momentul în care ai garanția că vei conduce o mașînă cu un consum rezonabil de combustibil, trebuie să mai hotărășți doar tipul de sistem SUV 4×4 și caroseria care te-ar avantaja.

Din aceast motiv, familiile de pe întreg mapamontul devin din ce în ce mai dispuse să investească într-un astfel de vehicul, chiar și în contextul în care îl vor folosi aproape exclusiv în mediul urban.

În general, un consum redus duce la limitări semnificative în ceea ce privește performanțele. Dar când vorbim despre SUV-uri lucrurile stau puțin altfel, deoarece „sunt construite pentru off-road, au tracțiune 4x4, siguranța este unul din factorii cei mai importanți, pot veni cu avantaje mult mai importante față de o viteză maximă impresionantă”, au explicat specialiștii de la autoscout.ro.

Așa că, dacă plănuiesti să îți cumperi o nouă mașină pentru toată familia, acum ai la dispoziție mult mai multe variante. Cu atenție la detalii și un ghid util, vei putea găsi un model care, pe lângă spațiul suplimentar și o poziție de condus înălțată, îți va pune la dispoziție și avantajul unei tracțiuni integrale de complexitate medie. Numai bună pentru un plus de aderență sau pentru o ieșire pe drumuri forestiere.

Este adevarat, sistemele de tracțiune integrală complexe, „care folosesc diferențiale blocabile, sunt apanajul mașinilor off-road veritabile, ale căror dimensiuni, mase și propulsoare pe situează într-o ligă incompatibilă cu un consum mic de carburant”.

Ce înseamnă tracțiune integrală

Tracțiunea integrală (AWD) înseamnă că mașina antrenează simultan toate cele patru roți, ceea ce îmbunătățește tracțiunea. Pentru a obține cea mai bună tracțiune posibilă, forța motrice este distribuită automat pe roțile cu cea mai bună aderență. Sistemul calculează continuu necesarul de cuplu la roțile din spate și poate redistribui imediat până la jumătate din cuplul motorului la roțile din spate.

Tracțiunea integrală are și un efect stabilizator la viteze mai mari. În condiții normale de conducere, cea mai mare parte a puterii este transmisă roților din față. În staționare, tracțiunea integrală este întotdeauna activă ca pregătire pentru o tracțiune maximă în timpul accelerării.

Care sunt avantajele unui SUV cu consum mic

„Practica ne arată că SUV-urile tind să înlocuiască nu doar rolul jucat, cândva, de monovolume ca Opel Zafira sau Ford Galaxy, ci și pe cel al unor tipuri de mașini foarte variate și foarte diferite între ele. Break-urile, berlinele și modelele compacte, consacrate, ale unor producători de renume au lăsat locul, în gamă, unor SUV-uri dimensionate similar, ce le duc mai departe renumele”.

Un SUV de dimensiuni moderate, cu o motorizare de cilindree mică, vine cu o serie de atuuri pe care mașinile clasice nu le au.

Printre acestea se numără:

  • post de condus ridicat, care oferă o vizibilitate mai bună în traficul urban;
  • înălțime superioară unui vehicul normal, ce poate juca un rol în protecția pasagerilor, la impactul frontal;
  • spațiu suplimentar în habitaclu, în zona capetelor;
  • gardă la sol ridicată și suspensie confortabilă, ce filtrează neregularitățile drumului sau șinele de tramvai;
  • impozit anual mai mic, în cazul modelelor cu motorizări turbo și valori mici ale cilindreei.
  • Ce beneficii îți oferă tracțiunea integrală
  • Odată ce vei urca la volanul unui SUV și vei parcurge câteva sute de kilometri, vei observa schimbări importante ale modului în care te raportezi la ideea de automobil. Printre efectele pozitive pe care le va aduce o mașină cu tracțiune 4×4 în viața ta se numără:
  • aderența mai bună pe drumurile virajate;
  • efectuarea manevrelor de evitare în mai mare siguranță;
  • parcurgerea drumurilor neasfaltate fără ca roțile să patineze;
  • risc mai mic de acvaplanare, pe timp ploios;
  • deplasări mai sigure pe polei și pe porțiunile de drum cu zăpadă afânată.

Care sunt cele mai economice SUV-uri, potrivit specialiștilor de la autovit.ro

  • Suzuki Ignis - cu un design simpatic, actualizat în 2020, și cu un motor vioi, de 1,2 litri și 83 CP, Ignis are, în versiunea cu tracțiune integrală Allgrip, un consum mixt de doar 5,4 litri/100 km. Micul SUV urban poate fi cumpărat, la mâna a doua, cu un preț pornind de la 8.000 de euro.
  • Dacia Duster - proaspăt supus unui facelift, SUV-ul argeșean, aflat la cea de-a doua generație, se laudă cu un consum mediu cuprins între 6,1 și 7 litri, în condițiile în care are puteri ce variază de la 90 la 150 CP. Poți cumpăra un exemplar second-hand pentru aproximativ 11.000 de euro, în condițiile unui rulaj de minimum 50.000 km.
  • Ford EcoSport - celălalt SUV disponibil cu 4X4 și fabricat în România dispune de o plajă de puteri cuprinsă între 125 și 140 CP și oferă consumuri între 5,5 și 7 litri. Un EcoSport rulat costă minimum 9.500 de euro, pentru un exemplar cu un rulaj de peste 10.000 de km.
  • Volkswagen T-Roc - lansat în anul 2017, SUV-ul bazat pe Volkswagen Golf are propulsoare cu puteri cuprinse între 110 și 300 CP și consumuri mixte care variază între 4,2 și 7,8 l/100 km. Pe piața vehiculelor rulate, prețurile pentru un T-Cross încep de la aproximativ 18.000 de euro, pentru un exemplar cu un rulaj sub 30.000 km.
  • Renault Kadjar - spațios și apreciat de publicul român, Renault Kadjar are motoare cu puteri cuprinse între 140 și 158 CP. Valorile consumului mixt se cifrează între 6,2 și 6,4 litri, iar prețul minim la care poți găsi un exemplar rulat începe de la 11.500 de euro, pentru un kilometraj de minimum 130.000 km.

Romania, campioana europeana la inflatie pentru a doua luna consecutiv
Romania, campioana europeana la inflatie pentru a doua luna consecutiv
Romania a avut si in februarie cea mai mare rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana, desi in regiune inflatia a scazut in luna februarie pana la 2,8%, de la un nivel de 3,1% in ianuarie....
Romanii au consumat mai putina energie electrica in ianuarie. Pe piata raman problemele create de guvern
Romanii au consumat mai putina energie electrica in ianuarie. Pe piata raman problemele create de guvern
Consumul de energie electrica crescut, in Romania, cu 3,2% in luna ianuarie 2024, fata de aceeasi perioada din anul precedent. Astfel, consumul final de energie electrica in economie s-a majorat cu...
#SUV, #tractiune integrala, #Autovit, #carburant, #economie , #stiri auto