Cum verifici de acasa istoricul unei masini second-hand. Toate informatiile necesare unei decizii de cumparare corecte

Miercuri, 22 Septembrie 2021, ora 03:45
7285 citiri
Cum verifici de acasa istoricul unei masini second-hand. Toate informatiile necesare unei decizii de cumparare corecte
Cumparand o masina rulata, fara sa ii cunosti istoricul complet, risti sa conduci un vehicul nesigur FOTO Pixabay.com

Intr-o piata auto second-hand in crestere, atrasa si de contextul delicat in care se gaseste industria auto din cauza crizei semiconductorilor, sa cumperi o masina rulata bazandu-te doar pe analiza de suprafata, vizuala, este un risc la care iti supui atat bugetul, cat si siguranta propriei vieti si a celor dragi.

Chiar si cateva detalii omise din istoricul masinii pot echivala cu mii de euro cheltuiti pe reparatii. Sfatul specialistilor este sa te asiguri ca stii totul despre o masina inainte de a o cumpara.

"Cumparand o masina noua fara sa ii cunoasteti istoricul complet, riscati sa conduceti un vehicul nesigur. Asigurati-va ca viitoarea dvs. masina second-hand nu a fost implicata in accidente majore, in urma carora ea sa fi devenit un real pericol pentru dumneavoastra si cei dragi", este recomandarea celor de la CarVertical.

Numarul VIN (Vehicle Identification Number) numit curent NUMARUL DE SASIU, este o combinatie de caractere unica atribuita autovehicului de catre producator in vederea identificarii acestuia. Datorita standardului ISO 3779 - 1983 unde sunt precizate continutul si compunerea numarului de identificare al autovehiculului, poate fi creat un sistem standardizat de identificare al autovehiculelor unic pentru intreaga lume.

Iar in ziua de astazi exista mai multe site-uri care te ajuta sa verifici VIN si sa afli istoricul masinii care te intereseaza. Cele 17 caractere ale seriei de sasiu te ajuta sa afli automat totul despre masina dintr-un anunt de vanzare. Prin interogare VIN pe platformele dedicate vei afla istoricul masinii, inclusiv daca a fost furata sau daca a avut interventii asupra kilometrajului.

De asemenea, dealerii auto pot oferi informatii cu privire la istoricul de service al unei masini, conform bazei de date furnizate direct de fabricant. Astfel, poti afla care a fost momentul in care s-a efectuat schimbarea distributiei, a placutelor de frana sau a volantei, precum si daca aceste operatiuni au fost realizate cu piese de origine sau cu unele aftermarket.

Interogarea bazei de date AIDA se face fie folosind seria de caroserie, fie cu ajutorul numarului de inmatriculare

"Cunoscuta anterior sub numele de CEDAM, baza de date RCA disponibila online le permite asiguratilor accesul la informatiile privind istoricul daunelor. Informatiile puse la dispozitie de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania sunt disponibile doar pentru masinile care au fost rulate in Romania si au avut o asigurare RCA valabila", au explicat specialistii de la Autovit.

Primele de asigurare aferente asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto depind de istoricul daunelor inregistrate de asiguratul sau utilizatorul unui vehicul intr-o perioada de referinta, conform cu reglementarile in vigoare cu privire la sistemul bonus-malus.

"Informatiile disponibile in baza de date AIDA sunt centralizate de la societatile de asigurare. Mai mult, responsabilitatea pentru colectarea, transcrierea, incarcarea si modificarea politelor RCA revine exclusiv societatilor de asigurare emitente".

Instrumentul este util pentru toti cei care doresc achizitionarea unui autoturism second-hand. Astfel, in calitate de client, poti afla daca masina pe care ti-ai propus sa o cumperi a suferit vreun accident grav si apoi a fost reparata in conditii indoielnice. Interogarea bazei de date se face fie folosind seria de caroserie, fie cu ajutorul numarului de inmatriculare.

Unde gasesti numarul VIN la masina

Numarul de sasiu se gaseste cel mai usor pe eticheta de identificare aflata de obicei in partea stanga a bordului. Aceasta eticheta este amplasata, in general, in jumatatea din fata, pe un element nedemontabil din interior, pe stalpul masinii sau pe pragul primei usi.

Pe automoli.ro tot ce ai nevoie este numarul VIN si poti verifica istoricul masinii second-hand pe care vrei sa o cumperi. Nu asteptati, verificati.

Citește și:
Protecția datelor auto nu este neapărat în interesul şoferilor. "Secretizarea informațiilor despre istoricul mașinii duce la o situație paradoxală" ANALIZĂ
Protecția datelor auto nu este neapărat în interesul şoferilor. "Secretizarea informațiilor despre istoricul mașinii duce la o situație paradoxală" ANALIZĂ
Protejarea datelor cu caracter personal este o necesitate dacă vorbim despre siguranță la nivel individual și despre respectarea intimității fiecăruia dintre noi. Din 2016, toate statele...
Cum arată cele zece urgențe ale Bucureștiului pe care PNL i le-a dat ca temă lui Nicușor Dan, pentru a nu-i retrage sprijinul politic
Cum arată cele zece urgențe ale Bucureștiului pe care PNL i le-a dat ca temă lui Nicușor Dan, pentru a nu-i retrage sprijinul politic
PNL București a transmis miercuri seară, 1 februarie, o listă cu zece „urgențe” ale Bucureștiului dintre care primarul Capitalei Nicușor Dan trebuie să rezolve o parte dintre ele pentru...