Cum verifici de acasa istoricul unei masini second-hand. Toate informatiile necesare unei decizii de cumparare corecte

Miercuri, 22 Septembrie 2021, ora 03:45
8597 citiri
Cum verifici de acasa istoricul unei masini second-hand. Toate informatiile necesare unei decizii de cumparare corecte
Cumparand o masina rulata, fara sa ii cunosti istoricul complet, risti sa conduci un vehicul nesigur FOTO Pixabay.com

Intr-o piata auto second-hand in crestere, atrasa si de contextul delicat in care se gaseste industria auto din cauza crizei semiconductorilor, sa cumperi o masina rulata bazandu-te doar pe analiza de suprafata, vizuala, este un risc la care iti supui atat bugetul, cat si siguranta propriei vieti si a celor dragi.

Chiar si cateva detalii omise din istoricul masinii pot echivala cu mii de euro cheltuiti pe reparatii. Sfatul specialistilor este sa te asiguri ca stii totul despre o masina inainte de a o cumpara.

"Cumparand o masina noua fara sa ii cunoasteti istoricul complet, riscati sa conduceti un vehicul nesigur. Asigurati-va ca viitoarea dvs. masina second-hand nu a fost implicata in accidente majore, in urma carora ea sa fi devenit un real pericol pentru dumneavoastra si cei dragi", este recomandarea celor de la CarVertical.

Numarul VIN (Vehicle Identification Number) numit curent NUMARUL DE SASIU, este o combinatie de caractere unica atribuita autovehicului de catre producator in vederea identificarii acestuia. Datorita standardului ISO 3779 - 1983 unde sunt precizate continutul si compunerea numarului de identificare al autovehiculului, poate fi creat un sistem standardizat de identificare al autovehiculelor unic pentru intreaga lume.

Iar in ziua de astazi exista mai multe site-uri care te ajuta sa verifici VIN si sa afli istoricul masinii care te intereseaza. Cele 17 caractere ale seriei de sasiu te ajuta sa afli automat totul despre masina dintr-un anunt de vanzare. Prin interogare VIN pe platformele dedicate vei afla istoricul masinii, inclusiv daca a fost furata sau daca a avut interventii asupra kilometrajului.

De asemenea, dealerii auto pot oferi informatii cu privire la istoricul de service al unei masini, conform bazei de date furnizate direct de fabricant. Astfel, poti afla care a fost momentul in care s-a efectuat schimbarea distributiei, a placutelor de frana sau a volantei, precum si daca aceste operatiuni au fost realizate cu piese de origine sau cu unele aftermarket.

Interogarea bazei de date AIDA se face fie folosind seria de caroserie, fie cu ajutorul numarului de inmatriculare

"Cunoscuta anterior sub numele de CEDAM, baza de date RCA disponibila online le permite asiguratilor accesul la informatiile privind istoricul daunelor. Informatiile puse la dispozitie de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania sunt disponibile doar pentru masinile care au fost rulate in Romania si au avut o asigurare RCA valabila", au explicat specialistii de la Autovit.

Primele de asigurare aferente asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto depind de istoricul daunelor inregistrate de asiguratul sau utilizatorul unui vehicul intr-o perioada de referinta, conform cu reglementarile in vigoare cu privire la sistemul bonus-malus.

"Informatiile disponibile in baza de date AIDA sunt centralizate de la societatile de asigurare. Mai mult, responsabilitatea pentru colectarea, transcrierea, incarcarea si modificarea politelor RCA revine exclusiv societatilor de asigurare emitente".

Instrumentul este util pentru toti cei care doresc achizitionarea unui autoturism second-hand. Astfel, in calitate de client, poti afla daca masina pe care ti-ai propus sa o cumperi a suferit vreun accident grav si apoi a fost reparata in conditii indoielnice. Interogarea bazei de date se face fie folosind seria de caroserie, fie cu ajutorul numarului de inmatriculare.

Unde gasesti numarul VIN la masina

Numarul de sasiu se gaseste cel mai usor pe eticheta de identificare aflata de obicei in partea stanga a bordului. Aceasta eticheta este amplasata, in general, in jumatatea din fata, pe un element nedemontabil din interior, pe stalpul masinii sau pe pragul primei usi.

Pe automoli.ro tot ce ai nevoie este numarul VIN si poti verifica istoricul masinii second-hand pe care vrei sa o cumperi. Nu asteptati, verificati.

Cele 6 recomandări esențiale pentru șoferii care circulă pe caniculă. Care este presiunea ideală pentru anvelope vara
Cele 6 recomandări esențiale pentru șoferii care circulă pe caniculă. Care este presiunea ideală pentru anvelope vara
Canicula a afectat și circulația feroviară, trenurile fiind nevoite să circule cu viteză redusă de 20-30 kilometri pe oră, iar pe unele drumuri sunt restricții pentru camioanele de mare...
Google se pregătește de cea mai mare achiziție din istoria sa. Suma colosală pusă în joc pentru un startup din zona de securitate cibernetică
Google se pregătește de cea mai mare achiziție din istoria sa. Suma colosală pusă în joc pentru un startup din zona de securitate cibernetică
Alphabet, compania-mamă a Google, se află în discuții avansate pentru a achiziționa startup-ul de securitate cibernetică Wiz pentru aproximativ 23 de miliarde de dolari, conform unor surse...
#second hand, #masini second hand, #sasiu, #Autovit, #carvertical, #RCA , #stiri auto
  1. Cele 6 recomandări esențiale pentru șoferii care circulă pe caniculă. Care este presiunea ideală pentru anvelope vara
  2. Rata inflației în SUA, sub estimări – TradeVille
  3. Google se pregătește de cea mai mare achiziție din istoria sa. Suma colosală pusă în joc pentru un startup din zona de securitate cibernetică
  4. „Căldura ne-a arătat cât de fragili suntem din punct de vedere energetic”, afirmă președintele Asociației Comunităților de Energie
  5. Primele reacții ale investitorilor și analiștilor financiari globali după tentativa de asasinat împotriva lui Trump. „Probabilitatea ca el să câștige a crescut la 70%”
  6. Zăcământ uriaș de petrol descoperit într-o țară din Orientul Mijlociu
  7. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  8. Legea care ar putea face creditele IFN-urilor mai puțin prădătoare. Care sunt plafoanele dincolo de care împrumuturile non-bancare vor intra în ilegalitate
  9. Apple a transmis un avertisment pentru utilizatorii de iPhone-uri. Ce riscuri există
  10. Detaliile majore la care trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm un apartament. „Să nu ne trezim că există cerere de retrocedare”