Piratii moderni ai soselelor fac legea in domeniul asistentei rutiere

Vineri, 26 August 2011, ora 22:50
28341 citiri
Piratii moderni ai soselelor fac legea in domeniul asistentei rutiere

Piata serviciilor de tractare si asistenta rutiera din Romania este una dinamica, in plina dezvoltare de la an la an. Pe cat de dinamica, insa, pe atat de haotica, guvernata de o lipsa cvasitotala de reglementare, de munca la negru si de evaziune fiscala la scara larga.

Pentru a presta acest gen de servicii, firmele de asistenta rutiera au nevoie, ca dotari minime, de o autospeciala (autocamion) de tip platforma, sau de o remorca-platforma, plus un automobil tragator suficient de puternic pentru a tracta remorca pe care e transportat automobilul avariat ori defect.

Mai mult, cei care opereaza autocamioane-platforma pentru depanare-tractare trebuie sa detina atestate profesionale, camioanele sa fie dotate cu tahografe electronice si, de asemenea, sa indeplineasca si alte conditii, destul de severe, impuse de Autoritatea Rutiera Romana (ARR), respectiv de Registrul Auto Roman (RAR). In general, firmele care ofera acest gen de servicii indeplinesc toate aceste conditii.

Banii negri vorbesc

Insa, felia cea mai consistenta din piata de profil nu o detin firmele specializate, ci persoanele fizice. Practic, orice sofer amator care detine un autoturism si o remorca-platforma poate transporta masini defecte ori avariate pe soselele romanesti. Din ce in ce mai multi chiar o fac. Si fac bani, pe cat de frumosi, pe atat de negri, din asta. Fara chitanta, fara factura. Fara niciun fel de autorizatie, fara atestat profesional.

In cele mai multe cazuri, fara sa fie deranjat de agentii Politiei Rutiere ori de reprezentatii ARR ori ai RAR. Fara ca respectivii sa aiba firma sau sa fie inregistrati ca persoane fizice autorizate. Evident, preturile practicate de acesti pirati moderni ai soselelor sunt mult sub cele ale firmelor de profil, din cauza ca acestia nu au angajati si nu platesc niciun fel de impozite si taxe.

Masina mica tracteaza dubita mare

"Eu nu pot concura cu piratii astia. Am investit zeci de mii de euro in doua autospeciale-platforma, am urmat cursuri organizate de ARR, detin atestat profesional. Platesc contabil, doi angajati, platesc TVA, impozite si altele. Cum sa pot concura cu unul care isi cumpara o remorca platforma de 2-3 sute de euro si face tractari la negru?

Astia nu platesc nicio taxa, nu dau facturi, nu stiu ce e ala TVA. Normal ca merg la preturi mai mici decat mine. Mai ales ca nici Politia, nici ARR-ul nu ii opreste in trafic. M-as mira chiar sa nu fie mana in mana", ne-a declarat Nicolae D., patronul unei firme de asistenta rutiera din Pitesti.

Potrivit acestuia, "am vazut in trafic un Golf II tragand dupa el un microbuz urcat pe o remorca-platforma. Pai Golful ala nu are voie, legal, sa tracteze remorci mai grele de 800-900 kg. Microbuzul ala avea de cel putin doua ori pe atat. Toti astia, si sunt o gramada, circula pe sub nasul agentilor de Politie si nu par sa fie luati la intrebari, desi sa conduci cu B-ul un astfel de atelaj e infractiune".

"In domeniul acesta aproape nu exista legislatie. Nici aia putina care e nu se aplica", spune Nicolae.

Titus Domide, presedinte al Consiliului Director al ACAR, cunoaste foarte bine situatia: "Dezvoltarea noastra e sufocata de concurenta asta neloiala si nelegala. Dupa ce ca in domeniul asta nu exista legislatie care sa il reglementeze, sunt dese cazurile cand soferi amatori, cu permis categoria B, tracteaza cu autoturisme mici remorci pe care sunt incarcate masini mai mari decat cea tragatoare. La noi, Politia nu prea pune intrebari acestor soferi.

Deci, nici putina legislatie care exista nu se aplica. Noi am demarat discutii cu oficiali ai Ministerului Transporturilor si am sesizat chestiunile astea chiar doamnei ministru Anca Boagiu. Avem toata bunavointa conducerii ministerului de resort si pot spune ca in 2012 si 2013 se va pune ordine in acest domeniu", a precizat Domide.

Din pacate, o opinie a reprezentantilor ACR n-am putut obtine, din cauza caniculei. "E vineri azi, e ora 14...pe caldura asta, chiar nu e nimeni sa va ofere detalii", ni s-a spus de la cabinetul presedintelui ACR.

La mana cui are o franghie

Practic, daca unui automobilist i se defecteaza masina in trafic, solutiile pe care acesta le are sunt putine. Teoretic, Automobil Clubul Roman (ACR) ofera astfel de servicii de tractare-remorcare ori asistenta rutiera, insa in multe judete ale tarii ACR-ul exista mai mult teoretic.

In plus, ACR ofera acest gen de servicii exclusiv membrilor sai, din cei in ce mai putini din 1990 incoace. O alta asociatie de firme de profil, Asociatia Asistentei Rutiere din Romania (A-CAR), activa in intreaga tara, este abia la inceput.

Constructorul autohton de masini Dacia are, de asemenea, un serviciu de asistenta si depanare-tractare rutiera, disponibil si pentru alte marci decat Dacia, insa, evident, serviciul Daciei este util mai mult proprietarilor de masini autohtone. Asa ca, soferul in bucluc, daca nu e membru ACR sau A-CAR, ramane la mana oricui are acasa in curte o remorca-platforma sau o banala franghie de remorcare.

Evaziune fiscala de sute de milioane de euro

La ora actuala, nu exista inca statistici referitoare la dimensiunea pietei de servicii de depanare, tractare si asistenta rutiera. Neoficial, diverse asociatii ale firmelor de profil estimeaza ca ar fi vorba de sume cuprinse intre 300 si 500 de milioane de euro anual.

Mai mult de jumatate din acesti bani sunt bani negri. Statul pierde astfel sume consistente prin neplata taxelor si impozitelor cuvenite, dar, deocamdata cel putin, nici n-a miscat vreun deget pentru a reglementa acest domeniu.

Foto: asistenta-auto24h.ro, dantranscar.ro, a-car.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#asistenta rutiera, #firme asistenta rutiera, #pirati sosele , #stiri auto