Câte staţii de încărcare pentru maşini electrice sunt în România. Distanţa ca de la cer la pământ față de Olanda

Joi, 23 Septembrie 2021, ora 22:10
6133 citiri
Câte staţii de încărcare pentru maşini electrice sunt în România. Distanţa ca de la cer la pământ față de Olanda
România se luptă din rasputeri cu lipsa staţiilor de încărcare FOTO Pixabay.com

Românii își doresc și cumpără mașini electrice, cel puțin aşa arată datele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Autovehicule (APIA). Și, oricum, fiind împinși de legislația care favorizează tot mai mult reducerea de noxe, în același timp și de beneficiile fiscale dacă aleg să circule electric, șoferii tind să-și îndrepte atenția tot mai mult către achiziția unui autoturism electric.

Totuşi, pe masa discuţiilor rămâne problema numărului foarte mic al stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice. În timp ce Islanda si Norvegia se bucură de scăderea accentuată a emisiilor de CO2, în 2020, România se luptă din răsputeri atât cu poluarea cât şi cu lipsa staţiilor de încărcare.

Este adevărat că la nivel european sunt destul de multe țări care nu stau grozav la acest capitol. Potrivit unei analize realizate de publicația italiană La Repubblica, cea mai mare parte a stațiilor de încărcare se află în Olanda, Franța și Germania.

Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile (ACEA) arată că 70% din toate stațiile de încărcare din Europa ar fi amplasate în aceste trei țări, reprezentând “o adevărată performanță dacă se ia în considerare faptul că acestea reprezintă doar 23% din suprafața totală a Uniunii Europene. Restul de 30% din stații ar fi amplasate pe restul de 77% din teritoriul European”.

În Olanda, există 66.665 de stații, la o populație de putin peste 17 milioane de locuitori, in 2019, potrivit Eurostat, în Franța, 45.751 și în Germania, 44.538. Uitându-ne pe aceste cifre, putem spune că România se află undeva foarte departe.

"Piaţa locală numără 782 de locaţii publice de încărcare pentru vehicule electrice, cele mai multe aflându-se în judeţe cu putere economică ridicată, precum Bucureşti-Ilfov, Timiş sau Cluj", arată o analiză a Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI). În intervalul august 2020 – aprilie 2021, numărul de locaţii publice de încărcare pentru vehicule electrice la nivel naţional a crescut cu 44%, de la 542, la 782.

“Așadar, România, care este de aproximativ șase ori mai mare decât Olanda, are doar 493 de puncte de încărcare, sau 0,2% din totalul UE. Italia se află, în schimb, pe locul patru, cu un procent de 5,8%, cu mult în urma Germaniei, care deține 19,9%”.

„Oricine dorește să cumpere un vehicul electric, sau cu celule de combustibil, depinde de o infrastructură de încărcare sau alimentare, fie acasă, fie la serviciu, sau pe drum. A sosit timpul că guvernele din întrega Europă să accelereze cursa către o mobilitate mai ecologică”, a declarat directorul general al ACEA, Eric-Mark Huitema.

Orașele din România cu cele mai multe stații de încărcare pentru mașinile electrice

Clasamentul este dominat de Capitală, în care se regăsesc 158 de locaţii, fiind urmat de Timiş, cu 53 de locaţii, Ilfov, cu 42, Cluj, cu 41 şi Constanţa, cu 40, mai arata datele AEI.

“Cele mai puţine locaţii de încărcare a vehiculelor electrice sunt în Sălaj, unde găsim o singură astfel de locație, în Ialomiţa, Giurgiu și Brăila, cu câte trei şi Teleorman, cu doar 4 stații de încărcare a vehiculelor electrice”.

Raportat la creşterea per regiuni, cele mai mari cifre s-au înregistrat în Muntenia, unde în opt luni s-au adăugat peste 90 de noi locaţii, urmată de Transilvania, cu 60 de locaţii, respectiv Banat şi Dobrogea, cu câte 20 de noi locaţii. Cea mai mică creştere a fost în Maramureş, cu doar trei noi locaţii de încărcare.

În unele zone, s-a pus mai mare accent pe creșterea numărului stațiilor de încărcare față de altele. Unele dintre ele au avut o creştere de peste 10 locaţii. Acestea sunt Cluj, Constanţa, Braşov, Ilfov, Bucureşti şi Timiş. Deşi în Capitală se regăsesc cele mai multe staţii, creşterea înregistrată a fost de doar 16%.

Supermarketurile, cele mai multe locații de încărcare cu acces liber a vehiculelor electrice

Cele mai multe locaţii de încărcare a vehiculelor electrice cu acces liber aparţin de supermarketuri, și anume 143, retaileri 125, sau sunt locaţii publice, 101, însă pot fi găsite şi în spaţiile hotelurilor, 97, companiilor private, 81, benzinăriilor, 73, restaurantelor, 25, service-urilor auto, 7 sau în spaţii personale ale conducătorilor auto, 19.

Pensiunile și hotelurile de la munte și de la mare, au crescut numărul de stații de încărcare

Preponderent, s-a observat o evoluţie a numărului de locaţii de încărcare EV în zona montană, dar şi aproape de mare. La pensiunile sau hotelurile din judeţul Braşov se pot regăși cele mai multe locaţii care deţîn staţii de încărcare, și anume 16. Acestea sunt urmate de cele din Constanţa, cu 10, Bucureşti, cu 7, Prahova și Cluj, cu câte 6.

Emisiile de CO2 au scăzut puternic în Europa, anul trecut, fiind cea mai mare reducere din ultimul deceniu

Emisiile de CO2 de la mașinile noi au scăzut puternic în Europa în 2020, arată un raport al Comisiei Europene. Scăderea se datorează, în principal, creșterii popularității mașinilor electrice.

“Mai exact, datele monitorizate de oficialii de la Bruxelles la începutul acestei veri arată că emisiile medii de CO2 ale mașinilor noi înmatriculate în UE, Islanda, Norvegia și Marea Britanie în 2020 au scăzut cu 12% față de 2019. Este de departe cea mai mare scădere anuală a emisiilor de când au început să fie aplicate standardele privind emisiile de CO2 în 2010. Acesta coincide cu introducerea treptata a standardelor mai stricte privind emisiile de CO2 pentru autoturisme începând cu 1 ianuarie 2020”, potrivit analizei AEI.

Aceasta scădere accentuată a emisiilor de CO2 a fost creșterea ponderii înmatriculărilor de vehicule electrice, care s-a triplat de la 3% în 2019 la 11% în 2020. În ciuda pieței globale în scădere a autovehiculelor noi din cauza pandemiei, numărul total de mașini electrice înregistrate în 2020 a continuat să crească, ajungând pentru prima dată la peste 1 milion pe an.

Datele provizorii arată că legislația europeană privind standardele de emisii de CO2 continuă să fie un instrument eficient de reducere a emisiilor de CO2 produse de mașini și autoutilitare și că trecerea la electromobilitate este în curs.

“Datele finale, care urmează să fie publicate la sfârșitul lunii octombrie 2021, vor sta la baza deciziei Comisiei de a stabili cum trebuie să se conformeze producătorii cu obiectivele lor specifice în materie de emisii și dacă sunt datorate amenzi pentru excesul de emisii.

Pentru perioada 2020-2024, Regulamentul UE 2019/631 stabilește obiectivele în materie de emisii de CO2 la nivelul întregii flote a UE la 95 g CO2/km pentru mașinile nou înmatriculate și la 147g CO2 / km pentru autoutilitarele nou înmatriculate”, a conchis AEI.

#statii de incarcare, #masini electrice, #emisii CO2, #ACEA , #stiri auto
Comentarii
Poza Salamcusoia
Salamcusoia
rank 5
Nu am gasit nicaieri care e timpul de incarcare.