Top 10 judeţe din România unde iei cel mai uşor permisul de conducere. De ce apar diferenţe de promovare la proba practică şi cea teoretică

Joi, 07 Octombrie 2021, ora 22:50
10020 citiri
Top 10 judeţe din România unde iei cel mai uşor permisul de conducere. De ce apar diferenţe de promovare la proba practică şi cea teoretică
Numărul de permise auto este în creştere de la an la an FOTO drpciv.ro

Potrivit datelor publicate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), în România avem la data de 31 decembrie 2020 un număr de 8.065.868 deținători de permise de conducere, ceea ce înseamnă (potrivit tabelului de mai jos) o creștere constantă, anuală, din anul 2010.

Dintre aceștia nu toți stiu să conducă, punând în pericol viețile altor șoferi care respectă regulile și viteza adaptată la condițiile de trafic și vreme. Doar la începutul lunii septembrie au fost aplicate aproape 50.000 de amenzi, cea mai mare parte date șoferilor, însă și bicicliștilor sau pietonilor.

În perioada 6 - 12 septembrie 2021, la nivel naţional, poliţiştii rutieri au derulat acţiuni în zonele şi pe tronsoanele de drum cu risc rutier ridicat, pentru prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave.

Astfel, au fost reţinute, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, 5.138 de permise de conducere, dintre care 1.938 pentru depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime legale admise, 628 pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, 816 pentru depăşire neregulamentară, 307 pentru neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor şi 537 pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor.

Cei mai mulți candidați pica proba teoretică

Într-un clasament al celor mai ușor de luat premise de conducere, statistică realizată de Poliţia Română pentru perioada 1 ianuarie 2020 – 1 aprilie 2021, putem observa că pe primele 3 locuri se află Brăila, Vâlcea și Satu Mare.

Cei mai mulți candidați la examenul pentru permisul de conducere pica proba teoretică (aproximativ 50% pică sala), proba practică fiind ceva mai “blândă”, cu diferențe semnificative de la județ la județ.

Potrivit datelor, există diferențe mari între cifrele de promovabilitate la examenul auto în diferite județe ale țării. Acestea sunt evidențiate în cazul probei practice, pentru că promovabilitatea la proba teoretică este una echilibrată.

Rata de promovare a probei practice variază de la 32,84% în județul Sibiu, la 78,87% în Brăila. Iar rata de promovare a probei teoretice variază între 41,48%, în Covasna, și 57,52%, în Vaslui.

Astfel, județele cu cea mai ridicată rată de trecere a probei practice pentru obținerea permisului sunt toate cele cu peste 70% promovabilitate la traseu. Pe ultimele locuri se afla în Iași, Argeș și Sibiu, rata de succes la proba practică este de 33-34%, fiind cea mai scăzută din țară.

Traseul poate fi promovat mult mai ușor în unele județe comparativ cu altele

În cifrele de la proba teoretică nu există discrepanțe foarte mari între județe, ceea ce înseamnă că traseul poate fi promovat mult mai ușor în unele județe comparativ cu altele. Proba practica ar putea fi influențată de diverși factori, cum ar fi traficul, serviciile școlilor de șoferi în ce privește pregătirea sau atitudinea indulgentă a examinatorilor.

Este posibil ca județele Argeș și Sibiu, care au trecut prin mai multe scandaluri legate de ușurința prin care candidatii puteau intra în posesia permisului, să fie în statistică pe ultimele locuri, semn că examinatorii au devenit mai exigenți.

Capitala şi Ilfov se găsesc undeva la mijlocul clasamentului, pe poziţia 18, respectiv 23, din cele 42 de locuri.

Pragul de 40% ar fi trebuit să facă diferența între școlile bune si cele care ar fi trebuit închise

Aceste mari diferențe au stat la baza anulării unui ordin al Ministerului Transporturilor “care prevedea o rată minimă de promovabilitate pentru ca școlile de șoferi să poată funcționa. Mai exact, pragul de 40% ar fi trebuit să facă diferența dintre școlile bune, care pot funcționa în continuare, și cele slabe, care ar fi urmat să fie închise”, au semnalat cei de la promotor.ro.

Potrivit Ministerului Transporturilor, caracteristicile demografice şi socio-culturale „diferă semnificativ între zone şi judeţe ale ţării, ceea ce înseamnă că aplicarea acestui procent fix, fără a ţine cont de caracteristicile locale, ar discrimina, respectiv avantaja unele zone geografice”. Astfel, dacă stabilim ca prag procentul de 40%, observăm că jumătate din județele țării ar rămâne fără școli de șoferi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
Companii din domeniul energiei, amendate cu 18 milioane de lei. Neregulile descoperite de ANRE
Companii din domeniul energiei, amendate cu 18 milioane de lei. Neregulile descoperite de ANRE
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a sancţionat cu amenzi de 18 milioane lei trei companii din sectorul energetic - Energy Republic Trading, QMB Energ şi Land Power-...
#permis conducere, #Amenzi, #politisti rutieri, #examen permis conducere, #candidati, #scoli de soferi , #stiri auto