Atentie! Femeie la volan!

Joi, 25 August 2011, ora 22:07
5513 citiri
Atentie! Femeie la volan!

Femeia la volan. Un subiect in acelasi timp comic si serios, daca stam sa ne gandim la expresia folosita de multi soferi barbati, uneori si de femei "Ce vrei? E femeie!". Devine insa treaba serioasa daca luam in discutie implicatiile (uneori grave) ale unui accident rutier.

M-am amuzat acum ceva vreme cand, fiind la semafor in rondul de la Piata Romana, am citit cu greu prin oglinda retrovizoare ce scrie pe parbrizul colegului de trafic din spate - "In frana si in femei sa nu ai niciodata incredere!". Oare se referea la femei in general sau la femeia la volan?

Am mai ras citind despre cel mai scump accident din istorie, insemnand: un Mercedes, un Ferrari, un Aston Martin, un Porche plus un Bentley azuriu si soferita acestuia (blonda, ca sa fie bancul complet). Practic, un fel de mic accident intr-un salon auto. Neatentie, lipsa de indemanare, conjunctura nefavorabila sau astre aliniate prost pentru femeia de la volan si pentru ceilalti soferi cu masini avariate?

In general, factorii care duc la producerea unui acident sunt multipli, in analiza acestora plecandu-se in primul rand de lafactorul principal, omul.El e cel care detine mecanismul de comanda (factorul uman este incriminat in producerea a circa 80 -90% din accidentele de circulatie), comportamentul la volan fiind conditionat de modul in care sunt imbinate componentele psihologice ce participa in activitatea de conducere (atat atitudinale, cat si aptitudinale).

De altfel, literatura de specialitate mentioneaza faptul caintr-un minut, un conducator auto ia aproximativ 80 de decizii si executa 60 de actiuni.

Rolul defactori secundariil joaca mijlocul de transport (starea tehnica), conditiile meteo, drumul si contextul social general in care se produce sofatul. Acestia reprezinta doar 10 - 20 % din cauzele accidentelor rutiere.

Rezultatul unui studiu recent pune gaz pe focul unei controverse veche de cand .... femeile au primitdreptul de sofa. Sunt sau nu femeile mai netalentate intr-ale condusului? Cercetatorii de la Universitatea din Michigan sustin in urma unui studiu ca femeile sunt mai predispuse (chiar mai mult decat se asteptau) sa faca accidente la volan... cu alte femei.

Studiile au avut in vedere cateva posibile scenarii dupa: tipul de colizune (frontala sau laterala), viteza si unghiul de impact. S-au mai luat in calcul si variabile precum numarul de kilometri condusi de barbati si de femei (60% din total sunt ai barbatilor si restul de 40% ai femeilor), conditiile de drum si abilitatile de sofat (care s-au presupus a fi egal dezvoltate la femei si barbati). Si... surpriza! Cercetatorii implicati in acest studiu, Michael Sivak si Brandon Schoettle, au observat ca in 5-6 scenarii este mult mai probabil sa fie implicate doua femei.

Cercetatorii au mers mai departe cu studiul si au observat ca, legat de posibilitatea producerii unui accident, exista "3 factori dominanti: propriile abilitati de sofat si abilitatile de sofat ale celuilalt conducator, probabilitatea de a fi in locul nepotrivit la timpul nepotrivit". Adica astre aliniate nefavorabil, dupa cum spuneam mai sus.

O alta concluzie a studiului, tot in defavoarea femeilor, este ca acestea sunt cel mai adesea implicate in accidente in intersectii, iar ciocnirea masinilor este.... perpendiculara. Mai exact, coliziunea este pe partea soferitei, cand vrea sa vireze stanga sau sunt lovite in partea pasagerului din fata, cand vireaza dreapta.

Citeste mai mult despre Atentie! Femeie la volan! pe Think Outside The Box.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#femei volan, #soferite accidente, #talent soferie femei , #stiri auto