Masinile second-hand s-au rablagit, din cauza crizei

Duminica, 26 Februarie 2012, ora 12:01
5355 citiri
Masinile second-hand s-au rablagit, din cauza crizei
Foto: Arhiva

Masinile second-hand oferite in Occident nu mai sunt ca altadata, cand proprietarul schimba o masina in buna stare, doar din dorinta de a se fandosi cu una noua.

Vremea fandoselii a apus. Criza ii face si pe cei de acolo sa-si ruleze masinile la maximum, eventual chiar pana la limita cand ar incepe sa scada randamentul motorului.

In domeniul auto, misuna smecherii

Vanzatorii de masini second hand nu vor insa sa tina seama de aceasta realitate, iar multi cumparatori din Est abia asteapta sa puna mana pe un chilipir, atragator prin marca si prin model.

Ideea "am cumparat totdeauna masini la mana a doua si am fost multumit de ele" s-ar putea sa fie astazi periculoasa, nu atat pentru ca expune la accidente, cat pentru ca expune la cheltuieli nebanuite cu intretinerea si reparatiile pe care fostul proprietar le-a evitat, debarasandu-se de rabla.

Cumparatorii insa sunt adesea si ei niste intermediari, care iau vehiculul, ii dau o noua "fata" si il aduc spre vanzare in tara lor, din Est. De altfel, exista si in Vest intreprinzatori profilati pe revanzarea masinior catre Est, dupa "retoaletarea" lor tehnica.

O ancheta facuta de televiziunea germana RTL arata ca, din trei masini cumparate, una este fraudata tehnic. Se da ca exemplu cazul unui BMW, al carui kilometraj de 700.000 a fost modificat la 115.000 si vandut in Bulgaria, arata Capital.bg.

O loterie tot mai rar castigatoare

Pentru cumparatorii din Est, masinile second hand devin o loterie tot mai rar castigatoare, cu atat mai mult cu cat adesea cumparatorul final nu este un tehnician. Intrucat nu se pricepe, il foloseste drept consultant chiar pe intermediarul vanzator.

Exista totusi criterii de care ar trebui sa tina seama orice cumparator de masina second hand. Primul este kilometrajul. La baza lui, sta "pragul psihologic" de 150.000 km. Optiunile falsificatorilor de kilometraje se plaseaza, in general, sub aceasta cifra. Poti conta mai sigur pe o masina care indica 180.000 km, decat pe una cu 130.000 km.

Al doilea criteriu este expertiza. Fireste, cumparatorul de masina la mana a doua ar dori sa nu se supuna la cheltuieli suplimentare, dar oriunde, inclusiv in Romania, exista firme de consultanta auto, capabile sa-ti expertizeze masina pe care o cumperi si sa intocmeasca un deviz de revizie sau reparatii, din care deduci daca ea merita cumparata.

Paza buna trece primejdia rea: expertiza

Accesul la o asemenea firma se poate face usor prin Internet. Google gaseste mai multe, atat in Romania, cat si in alte tari (eventual la vanzator), iar onorariile justifica evitarea riscului de a cumpara o masina compromisa tehnic.

Expertiza calificata intra in detalii, care ii pot scapa usor simplului cumparator sau chiar tehnicianului calificat. Expertul va observa imediat daca rulajul de la bord este corect, daca masina a fost accidentata si reparata, daca unele piese au fost revopsite sau daca este mascata corodarea caroserei. El este atent la zgomotul motorului in mers, verifica sistemul electronic si electric, suspensiile, articulatiile, aerul conditonat, franele, anvelopele, emisia de gaze la esapamant.

Un detaliu important pentru cel care apeleaza la expertiza este sa verifice calitatea expertului. Simplii mecanici auto, care se dau drept cunoscatori, sunt periculosi.

Adevaratii experti sunt atestati de Ministerul Justitiei (ingineri de profil), sunt membri ai Corpului Expertilor Tehnici din Romania si, bineinteles, pot prezenta legitimatia care dovedeste aceasta calitate. De obicei, ei lucreaza in cadrul unor firme sau ca persoane fizice autorizate (PFA).

Pentru ceea ce ai nevoie cand cumperi masina, nu-ti trebuie o expertiza judiciara, care costa mult, fiind mai elaborata. Este suficienta o expertiza extrajudiciara, sensibil mai putin costisitoare, dar care prezinta garantii, justificand pe deplin efortul si cheltuiala.

Fireste ca o masina veche se poate cumpara chiar si fara expertiza, in fond fiecare are dreptul sa-si incerce norocul. Dar este riscant sa-ti incerci nenorocul si pana la urma, decat sa cumperi o masina luxoasa la mana a doua, mai bine te multumesti cu un monovolum mic, low cost. Este mai modest, dar mai sanatos.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#second hand, #masini Germania, #masini Bulgaria, #masini second, #masini rulate, #dealer auto Germania , #vanzari auto